Η Μάγδα Παπαδημητρίου-Σαμοθράκη γράφει για την ποιητική συλλογή "Ανυπότακτη ιστορία" της Μαρίας Αποστόλου

Δευτέρα, 25 Ιανουαρίου 2021

 

Μαρία Αποστόλου - Ανυπότακτη ιστορία

Εκδόσεις Άπαρσις

 

   

 

Γράφει η Μάγδα Παπαδημητρίου-Σαμοθράκη*

 

Διαβάζοντας την πρωτόλεια ποιητική συλλογή της Μαρίας Αποστόλου «Ανυπότακτη ιστορία» από τις εκδόσεις Άπαρσις ήρθε στο μυαλό μου αυτό που είχε γράψει ο Λόρκα πως «δεν υπάρχει αληθινός ποιητής που να μην είναι επαναστάτης». Ερχόμενη στο σήμερα, παραφράζοντας τα λόγια του, λέω πως δεν γίνεται να είσαι ποιητής αν δεν είσαι ανυπότακτος και πώς οι  εποχές αλλάζουν μα δεν αλλάζουν οι συνθήκες ζωής του λαού και πάντα η συσσωρευμένη αγανάκτηση και οργή θα γεννά οργισμένες πένες.

Μια πένα οργισμένη και πικρή και η πρώτη ποιητική συλλογή της Μαρίας Αποστόλου που μόλις κυκλοφόρησε. Αν και πρόκειται για την  πρώτη της ποιητική συλλογή, μ΄ άφησε έκπληκτη η ωριμότητα της γραφής της, που είτε με συμβολικά μηνύματα είτε ξάστερα για τον άπειρο αναγνώστη, στηλιτεύει με απίστευτη μαεστρία  την τρέχουσα κοινωνική και πολιτική πραγματικότητα διεγείρει και συγκινεί. Τα γεγονότα που βίωσε η χώρα μας αλλά και ο καθένας μας ξεχωριστά, όλο το διάστημα της καραντίνας από τον περασμένο Μάιο μέχρι σήμερα, περνούν από το ποιητικό της μικροσκόπιο με τρόπο πρωτότυπο,διεισδυτικό και συνάμα λυτρωτικό.Γεγονότα, όπως η δίκη της Χρυσής Αυγής και η φιγούρα της Μάγδας Φύσσα, ο θάνατος του Βασίλη Μάγγου στον Βόλο, του ακτιβιστή που υπέστη άγριο ξυλοδαρμό από τα όργανα της τάξης, αλλά και οι έκδηλες ψυχικές αναστατώσεις του κόσμου αυτό το COVID -ιανό καλοκαίρι περνούν από την αναλυτική ματιά της ποιήτριας.

Η έκδηλη πίκρα της μετατρέπεται αποφασιστικά  σε προτροπές «θα ξαναγυρίσουμε-γράφει- για να κηρύξουμε την πιο ανυπότακτη ιστορία του κόσμου»

Οι διαπιστώσεις της για την αμηχανία της Αριστεράς την  σπρώχνουν  μέσα από το ποίημα της «Ρομαντικοί ιχνηλάτες»με  λυρισμό να προτείνει να  λύσουμε τον κάβο, να διαλέξουμε λιμάνι που θα σαλπάρει η ζωή μας μέσα από όνειρα, ελπίδες και θριάμβους, νέα πίστη και ανάταση.

Αν δεν είναι αυτός ο ρόλος της Ποίησης, ποιος είναι; αναρωτιέται η ίδια μέσα από τους στίχους της «ποιοι καπεταναίοι θα πιάσουν το τιμόνι της οργής;» ενώ πολύ ευστοχα  στο ποίημα της «Κλαίουσα καρδιά»,εκδηλώνει σπαρακτικά την απορία « Πώς να ταπεινωθεί-η καρδιά- σε λασπόνερα συμβιβασμών;» Και πιο κάτω: Τα μαντάτα της αυγής μιλούν για ήττα/Όμως εσύ ξέρεις…

 Είναι τόσοι πολλοί οι στίχοι που έδρασαν καταλυτικά στην ψυχή μου που είναι αδύνατον να τους εκθέσω σε μια γνώμη. Θέλω όμως αυτή την  συλλογή, να την έχω στο προσκεφάλι μου ,για να διαβάζω κάθε βράδυ κι ένα ποίημα της , να με δυναμώνει περισσότερο,να μου δίνει τη σπίθα που θα φωτίσει τις μέρες μου.

Γιατί  άλλωστε τι να τη κάνουμε τη ζωή αν δεν είναι ανυπότακτη; Αν πάντα συμβιβάζεται, φοβάται, σωπαίνει, εγκλωβίζεται; Οι λέξεις, οι στίχοι, η ποίηση έχουν μεγαλύτερη δύναμη απέναντι στη μη υποταγή, από μια πέτρα.

 Καλοτάξιδη να είναι η Ανυπότακτη ιστορία σου Μαρία Αποστόλου!

 

* Η Μάγδα Παπαδημητρίου-Σαμοθράκη είναι συγραφέας, κριτικός, συνεργάτης του Bookia.

 

Αφήστε το σχόλιό σας