Συνέντευξη με τη Χρύσα Νικολάκη - Θεματοφύλακες Λόγω Τεχνών

Τρίτη, 25 Ιουνίου 2019

Ρωτάει η Αγγελίνα Παπαθανασίου

Σήμερα στους Θεματοφύλακες Λόγω Τεχνών φιλοξενούμε μια γυναίκα με πολλές ιδιότητες και ένα πλούσιο βιογραφικό. Θεολόγος, ποιήτρια, κριτικός λογοτεχνίας, αρθρογράφος σε ηλεκτρονικά λογοτεχνικά περιοδικά, μεταφράστρια. Ελάτε να γνωρίσουμε την κα Χρύσα Νικολάκη.

Αφορμή για μια όμορφη συζήτηση μαζί της, ήταν η πρόσφατη κυκλοφορία του παραμυθιού της “Το αγόρι και ο δράκος” από τις εκδόσεις Άπαρσις.

Καλησπέρα σας, κυρία Νικολάκη. Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συνέντευξη που μας παραχωρείτε. Πώς προέκυψε η συγγραφή στη ζωή σας;

Χ.Ν. Καλησπέρα σας και ευχαριστώ για τη φιλοξενία. Η συγγραφή προέκυψε από την αγάπη μου ως παιδί να κρατώ ημερολόγιο. Εκεί έγραφα τα πρώτα μου στιχάκια και αργότερα, κατά την εφηβεία, επηρεασμένη από τους νεοέλληνες ποιητές μας, ξεκίνησα να γράφω τα πρώτα μου ποιήματα.

Χρύσα Νικολάκη

Έχετε εκδώσει την πρώτη σας ποιητική συλλογή και έχετε διακριθεί σε λογοτεχνικούς διαγωνισμούς για τα ποιήματά σας. Τι είναι για σας η ποίηση;

Χ.Ν. Η ποίηση για έμενα είναι έρωτας, είναι ό,τι πιο καθαρό και αγνό υπάρχει μετά το Θεό. Είναι ο τρόπος επικοινωνίας μου με τους ανθρώπους, είναι ο εξαγνισμός και η χαρά μου. Χωρίς υπερβολή είναι ένας άφθαρτος έρωτας που ποτέ δεν σε προδίδει.

Από τις εκδόσεις Άπαρσις κυκλοφορεί το παραμύθι σας “Το αγόρι και ο δράκος”. Πρόκειται για ένα έμμετρο παραμύθι. Ποια ήταν η αφορμή για να γεννηθεί αυτό το βιβλίο; Η αγάπη σας για την ποίηση σάς οδήγησε να γράψετε έμμετρο και όχι ένα πεζό παραμύθι; Σας δυσκόλεψε κάτι κατά τη διάρκεια της συγγραφής;

Χρύσα ΝικολάκηΧ.Ν. H αφορμή της γεννήσεως αυτού του παραμυθιού υπήρξε η μικρότερή μου κόρη, η Σιμέλα. Ξεκίνησα πριν λίγα χρόνια να της λέω παραμύθια, όπως έκανα και στη μεγάλη, μόνο που αυτή τη φορά έβαζα ρίμα. Της άρεσε πολύ και μου ζήτησε να τα ηχογραφήσουμε. Μια μέρα αποφάσισα να τα αντιγράψω σε χαρτί και πήρα την απόφαση να εκδώσω το πρώτο που έγραψα, «το Αγόρι και ο Δράκος». Ήταν εκείνο που επιθυμούσα περισσότερο να εκδοθεί. Το παραμύθι αυτό το έγραψα σε είκοσι λεπτά, όχι δεν με δυσκόλεψε κάτι, θα έλεγα μάλλον ότι με απελευθέρωσε. Όταν τέλειωσα με τη συγγραφή και το ξαναείδα καλύτερα, κατάλαβα ότι πίσω από το αγόρι ήμουν εγώ… και ο δράκος ήταν οι φοβίες μου ως παιδί… Στο τέλος κατάφερα να τον αγκαλιάσω και να τον μεταμορφώσω σε έναν καλό φίλο, οδηγό της ψυχής και του μυαλού μου.

Υπάρχει κάποιο λογοτεχνικό είδος με το οποίο θα θέλατε να ασχοληθείτε στο μέλλον; 

Χ.Ν. Ναι, σας ευχαριστώ για αυτή σας την ερώτηση, μου δίνετε την ευκαιρία να πω ότι θα ήθελα να γράψω μια σειρά διηγημάτων, ήδη έχω γράψει κάποια που έχουν εκδοθεί σε συλλογικά ανθολόγια, αλλά ακόμα περισσότερο θα ήθελα κάποια στιγμή να γράψω ένα μυθιστόρημα.

Αυτή την περίοδο ετοιμάζετε κάτι νέο;

Χ.Ν. Ναι, είναι σχεδόν έτοιμη η νέα ποιητική μου συλλογή, μετά την Θαλασσινή Κερκόπορτα.

Είναι εύκολο στις μέρες μας για έναν νέο συγγραφέα να βρει εκδοτική στέγη για τα κείμενά του; 

Χ.Ν. Δεν θα έλεγα ότι είναι δύσκολο, δύσκολο είναι να μείνει κάποιος ωστόσο σε έναν εκδοτικό, να καταλάβει ότι αγκαλιάζει τα όνειρά του και τις ελπίδες του. Εγώ στάθηκα τυχερή ως προς αυτό.

Λίγο πριν ολοκληρώσουμε τη συνέντευξη θα θέλατε να πείτε κάτι στους αναγνώστες μας;

Χ.Ν. Θα ήθελα να πω κυρίως στα νέα παιδιά να ακολουθούν το όνειρό τους, να τολμούν και να μην απογοητεύονται εύκολα. Εξάλλου οι δυσκολίες είναι για να μας κάνουν πάντα καλύτερους.

Θα αναφερθώ σε μια αγαπημένη μου ρήση του Καζαντζάκη ως προς αυτό:

«Έχεις τα πινέλα, έχεις και τα χρώματα, ζωγράφισε τον παράδεισο και μπες μέσα»

Σας ευχαριστώ πολύ για το χρόνο σας και σας εύχομαι καλή δημιουργική συνέχεια.

Χ.Ν. Κι εγώ σας ευχαριστώ για την τιμή.

Αφήστε το σχόλιό σας