Συνέντευξη της Ειρήνης Μακρυδάκη στους "Θεματοφύλακες Λόγω Τεχνών" για το παιδικό βιβλίο της "Ρηγας Κ9"

Πέμπτη, 7 Ιανουαρίου 2021

Συνέντευξη – Ειρήνη Μακρυδάκη 

Σήμερα, στους Θεματοφύλακες Λόγω Τεχνών, φιλοξενούμε τη συγγραφέα Ειρήνη Μακρυδάκη, με αφορμή την κυκλοφορία του παιδικού της βιβλίου «Ρήγας Κ9» από τις Εκδόσεις Άπαρσις.

Ρωτάει η Αγγελίνα Παπαθανασίου

 

Καλησπέρα. Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συνέντευξη που μας παραχωρείτε. Υπηρετείτε στην Ελληνική Αστυνομία. Η συγγραφή πώς προέκυψε στη ζωή σας;

Ειρ.Μ.: Το παιδικό βιβλίο Ρήγας Κ9 δεν είναι η πρώτη μου απόπειρα παιδικής πεζογραφίας. Έχω στο ενεργητικό μου άλλο ένα παιδικό βιβλίο, «Το αστέρι της φιλίας», καθώς και δοκίμια και ποιητικά κείμενα. Αυτό που με ώθησε στη συγγραφή παιδικών βιβλίων είναι η ανάγκη που έχω η ίδια ως γονέας τριών παιδιών, ως παιδαγωγός αλλά και ως Αστυνομικός, να βρω ένα τρόπο να επικοινωνώ κάθε φορά με τα παιδιά και να τους περνώ μηνύματα και κάποιες αξίες χωρίς κανένα διδακτισμό, στη δική τους παιδική γλώσσα και μυθοπλασία.

Το βιβλίο σας «Ρήγας Κ9» προωθεί τη φιλοζωία και αναδεικνύει το μεγάλο πρόβλημα στη χώρα μας με τα αδέσποτα και τις άσχημες συνθήκες διαβίωσής τους. Ποια ήταν η αφορμή για να γεννηθεί αυτό το βιβλίο;

 

 

Ειρ.Μ.: Αφορμή της έμπνευσής μου για το συγκεκριμένο αυτό βιβλίο στάθηκε η αγωνία που έχω, ως απλός άνθρωπος, για το φλέγον θέμα της κακοποίησης των ζώων, που έχει πάρει πολύ μεγάλες διαστάσεις στη χώρα μας. Η κακοποίηση των ζώων δυστυχώς δεν είναι σύγχρονο φαινόμενο, έχει διαχρονικό χαρακτήρα και αυτό ακριβώς φανερώνει την αδυναμία μας ως κοινωνία να το αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά.

Πραγματικά πιστεύω ακράδαντα ότι η ευαισθητοποίηση στο θέμα το φιλοζωικό και το περιβαλλοντικό θα πρέπει να ξεκινάει από πολύ νωρίς. Από τη νηπιακή ακόμα ηλικία θα πρέπει να εγχαράξουμε τις αξίες του αλτρουισμού, του εθελοντισμού, της φιλοζωίας και να φυτέψουμε τον σπόρο μέσα στις ψυχές των παιδιών μας που θα ανθίσει στην ώριμη ηλικία τους. Έτσι λοιπόν προσπάθησα μέσα σε αυτό το βιβλίο να επικοινωνήσω με τα παιδιά στη δική τους μαγική γλώσσα, να τους δώσω να καταλάβουν ότι οφείλουμε να σεβόμαστε όλα τα έμβια όντα. Να τα προστατεύουμε γιατί είναι συναισθανόμενα όντα, τα οποία βιώνουν όπως κι εμείς τον πόνο, τη δίψα, την πείνα, την εγκατάλειψη αλλά και την κακοποίηση.

Η ανατροπή σε αυτό το παιδικό βιβλίο είναι ότι τα ζώα που πρωταγωνιστούν μέσα σε αυτό, παρουσιάζουν όλες τις παιδικές διακυμάνσεις, τις σκανδαλιές, τις αταξίες, τον φόβο, τη χαρά, την αισιοδοξία και καθετί που χαρακτηρίζει τα ίδια τα παιδιά. Με μία υπέροχη εικονογράφηση του Κώστα Κοφίνα και τη συμμετοχή της συναδέλφου Νάντιας Μπαράκου (με μια γκραβούρα της). Ενώσαμε τις δυνάμεις μας με τις Εκδόσεις Άπαρσις με στόχο τη διαμόρφωση της φιλοζωικής κουλτούρας των μικρών μας φίλων.

Διαβάστε την άποψή μας για το βιβλίο: Ρήγας Κ9

Η κακοποίηση ζώων θεωρείται πλέον ποινικό αδίκημα. Εξακολουθούμε όμως να διαβάζουμε φρικιαστικές ειδήσεις για βάναυση κακοποίηση ζώων, εγκατάλειψη σε κάδους κ.ά. Τι είναι αυτό που οδηγεί τον άνθρωπο σε μια τέτοια συμπεριφορά απέναντι στα ζώα;

Ειρ.Μ.: Κατά την ταπεινή μου άποψη, οι άνθρωποι οι οποίοι κακομεταχειρίζονται ζώα δεν έχουν την ευσυνειδησία και τις αξιακές βάσεις να κατανοήσουν ότι τα ζώα δεν είναι αντικείμενα αλλά είναι απολύτως συναισθανόμενα και νοήμονα πλάσματα. Οι άνθρωποι αυτοί διαχωρίζουν τον εαυτό τους από τα άλλα ζώα και ζουν με την ψευδαίσθηση της ανωτερότητάς τους. Θεωρούν τον εαυτό τους προνομιούχο ον στον ζωικό κόσμο και τολμώ να πω ότι ζουν την παράλογη πλάνη ότι είναι το κέντρο του Σύμπαντος.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι τα Εγκλήματα που τελούνται σε βάρος των ανυπεράσπιστων ζώων αποτελούν αναμφισβήτητα εγκλήματα σε βάρος της ίδιας της κοινωνίας μας, γιατί προσβάλλουν την πεμπτουσία των αξιών μας, οι οποίες τείνουν να χαθούν. Η Ευρώπη ολόκληρη διέρχεται μία μεγάλη κρίση αξιών, οι οποίες είναι θεμελιώδεις για την περαιτέρω συνέχιση της ύπαρξής μας και είναι καιρός να ξανασκεφτούμε και να ξαναστοχαστούμε τα μεγάλα θέματα της ύπαρξής μας και του κόσμου ολόκληρου.

Ποιοι είναι οι πρώτοι αναγνώστες των κειμένων σας; Ακολουθείτε κάποιες από τις συμβουλές που θα σας δώσουν;

Ειρ.Μ.: Οι πρώτοι αναγνώστες των κειμένων μου ομολογώ ότι είναι τα τρία μου παιδιά, καθώς και οι διαφορετικές συναναστροφές τους στο σχολείο και στο φιλικό μας περιβάλλον. Εμπιστεύομαι απόλυτα τη γνώμη τους, γιατί δεν τα θεωρώ μόνο ώριμο αναγνωστικό κοινό, αλλά και ώριμους κοινωνικούς αποδέκτες. Για αυτό λαμβάνω πολύ σοβαρά υπόψη μου τη γνώμη τους.

Τι στοιχεία κατά τη γνώμη σας πρέπει να διαθέτει ένα καλό παιδικό βιβλίο;

Ειρ.Μ.: Ένα καλό παιδικό βιβλίο πρέπει να συνδυάζει την καλή εικονογράφηση με το κείμενο, το οποίο θα πρέπει να είναι προσαρμοσμένο στο γλωσσικό πλαίσιο του παιδιού ανάλογα με την ηλικία του. Πολύ σημαντικό είναι να καταφέρνει να το ταξιδέψει στον χώρο και τον χρόνο, να μη γίνει βαρετό, αλλά να του κεντρίσει τη φαντασία με δράση, κρατώντας αμείωτο το ενδιαφέρον του. Να το κάνει να ονειρευτεί και να του περάσει χωρίς διδακτισμό, μέσα από τη μυθοπλασία, αξίες και σπουδαία μηνύματα. Να του προσφέρει χαρά, να το διασκεδάζει και να το ψυχαγωγεί.

Για τον λόγο αυτό, ο συγγραφέας ενός παιδικού βιβλίου πρέπει να γνωρίζει την ψυχολογία του παιδιού και κατά προτίμηση να ολοκληρώνει την ιστορία με ένα ευτυχές τέλος, συνεχίζοντας έτσι την παράδοση που θέλει τους ήρωες να αποκαθίστανται στα μάτια των αναγνωστών. Να μην προκαλεί έντονες συναισθηματικές συγκινήσεις που ταράζουν τα παιδιά ή τους προκαλούν φόβο, αγωνία, ταραγμένο ύπνο ή εφιαλτικά όνειρα.

Το καλό παιδικό βιβλίο πρέπει να χαρίζει στα παιδιά γαλήνη κι αισιοδοξία. Στις περιπτώσεις που ο συγγραφέας είναι υποχρεωμένος να παρουσιάζει την άσχημη πλευρά της ζωής, να το κάνει με τρόπο ήπιο. Να καλλιεργεί την κοινωνικότητα και να προάγει συνεργασία ανάμεσα στους ανθρώπους, τονίζοντας το ιδανικό της ειρήνης και της συνεργασίας ανάμεσα στους λαούς. Να κάνει το παιδί να συνειδητοποιήσει ότι όλοι οι άνθρωποι είναι ίσοι μεταξύ τους και ότι έχουν τα ίδια δικαιώματα στη ζωή και στη μόρφωση.

Στο βιογραφικό σας, που υπάρχει στο βιβλίο, διαβάζουμε ότι ετοιμάζετε το νέο σας βιβλίο με τίτλο «ΜΑΓΙΑΦΙ». Θα θέλατε να μας δώσετε κάποιες περισσότερες πληροφορίες για αυτό;

Ειρ.Μ.: Το ΜΑΓΙΑΦΙ είναι πραγματικά παραμυθένιο, όπως και το όνομά του. Οι ήρωές του καλούνται να μη μείνουν απαθείς! Να ενώσουν τις δυνάμεις τους και με βασικά υλικά τη φιλία, τη συνεργασία και τον εθελοντισμό… να καταφέρουν το θαύμα.

Λίγο πριν ολοκληρώσουμε τη συνέντευξη, υπάρχει κάτι που θα θέλατε να πείτε στους αναγνώστες μας;

Ειρ.Μ.: Θα ήθελα να τονίσω ότι αποφάσισα να διαθέσω το μεγαλύτερο μέρος των συγγραφικών μου εσόδων ΔΙΑ ΒΙΟΥ στο λογαριασμό Ορφανών Τέκνων της Ελληνικής Αστυνομίας και του Πυροσβεστικού Σώματος, καθώς και στην ενίσχυση του έργου της Πανελλαδικής Φιλοζωικής και Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας (Π.Φ.Π.Ο), ΟΧΙ γιατί φαντάστηκα τεράστια εκδοτική επιτυχία που θα επέφερε κρουνούς κερδών, αλλά γιατί θέλω να λειτουργήσει αυτό το βιβλίο μου ως δείκτης, που θα δείχνει συνεχώς ότι πρέπει να ευαισθητοποιηθούμε ως κοινωνία και «να πάψουμε να είμαστε απαθείς».

Σας ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σας και σας εύχομαι καλή δημιουργική συνέχεια.

Αφήστε το σχόλιό σας