Filter by:
Clear AllΈνα φάντασμα πλανιέται πάνω από τις λεγόμενες «αναπτυγμένες» κοινωνίες. Μια ανησυχία, μια ανασφάλεια παίρνει τη θέση του εφησυχασμού των προηγούμενων δεκαετιών, καθώς όλο και περισσότεροι αντιλαμβάνονται πως οι συντελούμενες αλλαγές είναι ραγδαίες και μάλλον δυσοίωνες για τις υποτελείς τάξεις. Μπορούμε να μιλήσουμε για το μέλλον χωρίς να εκπέσουμε στην προφητεία; Μπορεί η μελέτη του χθες και του σήμερα να δείξει το αύριο; Οι μεταβολές και ιδιαίτερα οι ρυθμοί μεταβολής των διαφόρων μεγεθών που καθορίζουν την οικονομική, την κοινωνική και την πολιτική κατάσταση μπορούν να φανερώσουν την κατεύθυνση της κίνησής τους; Μπορεί ο άνθρωπος να παρέμβει καθορίζοντας το μέλλον του; Πώς μεταβάλλονται και πώς αλλάζουν οι κοινωνίες; Ποια η σχέση συνέχειας και ρήξης στο κοινωνικό πεδίο; Τα συμπεράσματα στα οποία καταλήγει το βιβλίο και οι προβλέψεις του δείχνουν να επιβεβαιώνονται μέσα στον ενάμιση χρόνο που πέρασε από τη συγγραφή του. Το μέλλον θα δείξει αν θα επιβεβαιωθεί στο σύνολο των συμπερασμάτων και των προβλέψεών του.
Από την Καισαριανή του Μεσοπολέμου στην Κατοχή, στο ΕΑΜ-ΕΛΑΣ
της Αθήνας, στην ΟΠΛΑ, στον Δημοκρατικό Στρατό, στην πολιτική
προσφυγιά και πίσω στην Ελλάδα της δεκαετίας του ’80, με άγρυπνη
ματιά μέχρι τις μέρες μας. Συλλογικά όνειρα και στράτευση.
Ενθουσιασμοί, θυσίες, αγωνίες, πίκρες, αμφιβολίες, σιωπές, επιλογές.
Μια ανώνυμη αγωνίστρια στο κέντρο μιας εποχής, μιας κοινωνίας.
Στο κέντρο της Ιστορίας.
Επιμέλεια κειμένων: Καρίνα Βέρδη
Επεξεργασία και επιμέλεια πολυτονικού κειμένου:
Συρράκος Ιωάννης Κεσέν-Δανάλης και Φραγκίσκος Κακίας
Σχεδιασμός εξωφύλλου: Γεωργία Αλεβιζάκη
Γραφίστας: Νικολέττα Γεωργιάδου
Τεχνικός επιμελητής: Ernesto N. Baouman
- Παρουσίαση του βιβλίου στο περιοδικό "Σελιδοδείκτης"
- Κριτική/παρουσίαση του βιβλίου από την Γιώτα Ιωαννίδου στην εφημερίδα "Πριν"
- Η ομιλία της Γιώτας Ιωαννίδου - εκπαιδευτικός, μέλος της Σ.Ε του περιοδικού «Σελιδοδείκτης στην εκπαίδευση και στην κοινωνία, στην παρουσίαση του βιβλίου στην Αθήνα
- Συνέντευξη της Όλγας Τσιλιμπάρη στο Bookia και στην Μάγδα Παπαδημητρίου-Σαμοθράκη
- Συνέντευξη της Όλγας Τσιλιμπάρη για το βιβλίο "Κρυμμένη" στο The street Journal.gr" με αφορμή την παρουσίαση του βιβλίου στην Λευκάδα
Τι μπορεί να συμβεί όταν τέσσερις νέοι άνθρωποι προσπαθώντας να επουλώσουν τα ψυχικά τους τραύματα γίνονται μόνιμοι κάτοικοι ενός τόπου που δεν ξέρουν ούτε τη γλώσσα, ούτε τη νοοτροπία των κατοίκων; Θα μπορέσουν να ξεμπερδέψουν το κουβάρι του ζοφερού παρελθόντος χτίζοντας ένα νέο μέλλον; Και τι ρόλο θα παίξει η εμπλοκή του μύθου με την πραγματικότητα; Οι ντόπιοι θα τους δεχτούν με καλή θέληση ή με καχυποψία; Αυτά τα ερωτήματα διατρέχουν τη διήγηση των πραγματικών και των φανταστικών γεγονότων αυτής της ιστορίας. Σε μερικά υπάρχει κάποια απάντηση, σε άλλα όμως όχι. Αλλά και η απάντηση που υπάρχει μπορεί να μετατραπεί σε άρνηση.
Επιμέλεια κειμένων: Καραναστάση Δήμητρα
Σχεδιασμός εξωφύλλου: Γεωργία Αλεβιζάκη
Ηλεκτρονική επεξεργασία: επεξεργασία: GA+S Graphic Arts & Spot Ltd
Τεχνική επιμέλεια - παραγωγή: Ernesto N. Bauman
- Η δημοσιογράφος/συγγραφέας Γιόλα Αργυροπούλου μιλάει για το βιβλίο
Η πολυκύμαντη ζωή μιας γυναίκας που πέρασε από το καμίνι του Αγώνα της Ανεξαρτησίας: Σκλάβα σε χαρέμια, αιχμάλωτη, αντικείμενο προς πώληση στο παζάρι της Τριπολιτσάς, μαχήτρια στο σκληρό αγώνα των βουνών. Ηγέτιδα και κήρυκας της ελευθερίας.
Ερωμένη, αφορεσμένη, μάνα. Η ακεραιότητα της γυναίκας, που ανυψώνει το θηλυκό γένος, μέσα στη μαυρίλα και στην καταχνιά.
Ο δρόμος της αυταπάρνησης και της αξιοπρέπειας ανοίγει με την τόλμη και τον αλτρουισμό της Σοφίας, ενός δεκατριάχρονου κοριτσιού που αρπάζουν οι γενίτσαροι από το σπίτι του στην Κωνσταντινούπολη.
Κι όλα αυτά μέσα στο διοικητικό πλέγμα του Μωριά, στρατιωτικό και πολιτικό, από τα προεπαναστατικά χρόνια, μέχρι την Ανεξαρτησία.
Κλέφτες, αρματολοί, κοτζαμπάσηδες, ιερωμένοι, Αρβανίτες και ο ρόλος τους απέναντι στους Έλληνες και στους Οθωμανούς.
Το μεγάλο δίλλημα, των κοτζαμπάσηδων: με τον ραγιά ή με
τον Τούρκο, με τον πλούτο ή με τη φτώχια, με την Ανεξαρτησία ή με την υποταγή.
Η Επανάσταση των ξυπόλητων μέσα από τα μάτια των Τούρκων του Μωριά.
Η σταδιακή αφύπνιση των Ελλήνων: από χριστιανοί ραγιάδες, στον ενστερνισμό της ελληνικής συνείδησης.
Επιμέλεια κειμένων: Μυρτώ Ταπεινού
Ηλεκτρ. επεξεργασία: Χάρης Παυλίτινας
Σχεδιασμός εξωφύλλου: «Άπαρσις»
Εξώφυλλο: Από το έργο του Charles-Amable Lenoir (1860 – 1926) Jeune fille grecque
Επιμέλεια έκδοσης-παραγωγή: Ernesto N. Bauman
Το παρόν βιβλίο δεν αποτελεί δοκίμιο πολιτικο-ιστορικής μελέτης. Είναι περισσότερο «πολιτικές μαρτυρίες» με επίκεντρο κρίσιμα πολιτικά γεγονότα στην Ελλάδα, σε συνδυασμό με τη δράση της Αριστεράς στη διάρκεια περίπου εξήντα χρόνων, καθώς και βιωματικών εμπειριών του συγγραφέα, από την ενεργητική συμμετοχή του σε αυτά. Σε ορισμένα σημεία, η ροή της αφήγησης παίρνει χαρακτήρα αστυνομικού-πολιτικού «θρίλερ», που ωστόσο στηρίζεται σε πραγματικά γεγονότα. Οι «πολιτικές μαρτυρίες» συνδυάζουν τις προσωπικές διαδρομές του συγγραφέα (εργασιακές εμπειρίες, σπουδές, οικογένεια και τη συμμετοχή σε πολιτικά γεγονότα και κινηματικές δράσεις), έχοντας στο επίκεντρο τις μεγάλες αγωνιστικές στιγμές του ελληνικού λαού και της Αριστεράς, στο διάστημα από το 1960 ως 2023. Απ’ εδώ και ο υπότιτλος του βιβλίου: Πολιτικές μαρτυρίες, στο δρόμο προς το …«ιστορικά αναγκαίο»!
Ειδικότερα οι μεγάλες αγωνιστικές στιγμές συνδέονται κυρίως με:
-Το Κίνημα 114 και τη Νεολαία Λαμπράκη,
-Δικτατορία και Λαϊκές Αντιστάσεις,
-Εξέγερση Πολυτεχνείου και Κυπριακό,
-Τα πρώτα δειλά βήματα της «Αλλαγής»,
-Κατάρρευση του “υπαρκτού” και κρίση στην Αριστερά,
-Παγκοσμιοποίηση και Κοινωνικό Φόρουμ,
-Κρίση, Μνημόνια, Δημοψήφισμα, Προσδοκίες «Αριστερής στροφής»,
-Αναζήτηση ελπιδοφόρας προοπτικής
Το κρίσιμο ζήτημα που κυριαρχεί στην πορεία της πολιτικής διαπάλης στην Ελλάδα, ήταν και παραμένει για την Αριστερά, ο αγώνας για την επίλυση της «κυρίαρχης αντίθεσης» σε στενή σύνδεση με την προοπτική επίλυσης και της «βασικής». Αυτό προϋποθέτει το σωστό υπολογισμό του συσχετισμού των πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων στο εσωτερικό της χώρας και διεθνώς, τη στιγμή που η αντιπαράθεση φτάνει στην κορύφωσή της και της χάραξης αντίστοιχα σωστής στρατηγικής και τακτικής, εκ μέρους των αριστερών-ριζοσπαστικών δυνάμεων. Αποφασιστικό ρόλο στην επίτευξη του τελευταίου, παίζει η πολιτική της «κοινής δράσης» των λαϊκών δυνάμεων, στη βάση ενός κοινού πλαισίου αγωνιστικών στόχων και της διαμόρφωσης ενός «μεταβατικού προγράμματος», με την επιδίωξη βαθιών ριζοσπαστικών αλλαγών, έχοντας ορίζοντα τη σοσιαλιστική προοπτική.
Επιμέλεια κειμένων: Γιάννης Τόλιος
Ηλεκτρ. επεξεργασία: Χάρης Παυλίτινας
Σχεδιασμός εξωφύλλου: Γεωργία Αλεβιζάκη
Επιμέλεια έκδοσης-παραγωγή: Ernesto N. Bauman