Κριτική για το βιβλίο "Μια βίδα αλλιώτικη" της Γιώτας Ζέλου από τους "Θεματοφύλακες Λόγω Τεχνών"

Δευτέρα, 16 Ιανουαρίου 2023

Μια βίδα αλλιώτικη – Παναγιώτα Ζέλου

Από τις Εκδόσεις Άπαρσις κυκλοφορεί το βιβλίο της εκπαιδευτικού και συγγραφέως Παναγιώτας Ζέλου 
«Μια βίδα αλλιώτικη». Η εικονογράφηση του βιβλίου είναι της Βάλιας Καπάδαη. Απευθύνεται σε ηλικίες 6+.

Προσωπική άποψη: Αγγελίνα Παπαθανασίου

Πρόκειται για ένα βιβλίο που αναφέρεται στη διαφορετικότητα και τον εκφοβισμό. Η συγγραφέας επιλέγει τον έμμετρο αντί τον πεζό λόγο. Δύσκολο το εγχείρημα αυτό, αλλά το αποτέλεσμα δικαιώνει την επιλογή της.

Πάνω σε ένα βουνό με το όνομα Φαλακρό, υπάρχει ένα βασίλειο γεμάτο κόσμο και ζωή. Αντίθετα, απέναντί του ένα άλλο βουνό, η Πρασινιά, με πολλά δέντρα και μια λίμνη, είναι ακατοίκητο.

Ο βασιλιάς του Φαλακρού ενημερώνεται ότι το καλοκαίρι καύσωνας θα πλήξει το βασίλειό του και αποφασίζει να δράσει έγκαιρα, προκειμένου οι κάτοικοι να μη σκάσουν από τη ζέστη. Έτσι, καλεί έναν μηχανικό για να του μιλήσει.

Λοιπόν, θα φτιάξεις μια μεγάλη γέφυρα

 που θα ενώσει το Φαλακρό με την Πρασινιά.

Τέτοιο έργο δεν θα υπάρχει πουθενά!

Να μπορεί ο κόσμος απέναντι να περνάει

και στη λίμνη να κολυμπάει.

Αλλά και την ομορφιά του δάσους να χαίρεται

και τις έννοιες του να μη σκέφτεται.

Παράλληλα, κι ένας σιδεράς κάνει σχέδια να πλουτίσει. Θέλει να φτιάξει βίδες ολόχρυσες και γυαλιστερές και να τις πουλήσει ακριβά. Μα από δική του υπαιτιότητα, μια από αυτές τις βίδες δεν βγαίνει όπως οι άλλες. Γίνεται πιο χοντρή και διαφέρει πολύ. Ούτε στο κουτί δεν χωρά καλά καλά.

Πήγαινε πιο πέρα

βίδα χοντρέλα!

λέει η βίδα που έχει μπει

πρώτη στο κουτί.

Θα καταφέρει άραγε ο σιδεράς να πουλήσει τις βίδες του και να γίνει πολύ πλούσιος; Ποιο θα είναι το μέλλον της διαφορετικής βίδας;

Μια ευφάνταστη ιστορία έγραψε η Παναγιώτα Ζέλου για να μιλήσει για καταστάσεις που δυστυχώς πλήττουν τη σχολική κοινότητα αλλά και την κοινωνία γενικότερα. Το βιβλίο αποτελεί ένα εργαλείο στα χέρια εκπαιδευτικών και γονέων, προκειμένου να συζητήσουν με τα παιδιά πάνω στο θέμα της διαφορετικότητας και της αποδοχής της.

Όλοι είμαστε διαφορετικοί, μα έχουμε τα ίδια δικαιώματα. Το βιβλίο  προωθεί την ενσυναίσθηση, την αγάπη και τον σεβασμό για τον συνάνθρωπο.

Περίληψη: ΜΙΑ ΒΙΔΑ ΑΛΛΙΩΤΙΚΗ

Πρόκειται για ένα παραμύθι γραμμένο σε στιχάκια με ομοιοκαταληξίες.

Ένα παραμύθι που διαπραγματεύεται την διαφορετικότητα και τον εκφοβισμό (bullying -μπούλινγκ). Μία κατάσταση που υπάρχει μέσα στα σχολεία αλλά και στην κοινωνία γενικότερα. Μία κατάσταση που βιώνουν πολλά παιδιά αλλά και μεγάλοι άνθρωποι. Μία βίδα πιο μεγάλη από τις άλλες, μία βίδα πιο χοντρή από τις άλλες, μία βίδα αλλιώτικη. Λόγο αυτής της διαφορετικότητας της, δέχεται εκφοβισμό από τις υπόλοιπες βίδες αλλά και από τον ίδιο τον μάστορα που την έφτιαξε.

Αυτό συνεχίζεται για πολύ καιρό ώσπου μια μέρα…

Στοιχεία βιβλίου

Μια βίδα αλλιώτικη - Παναγιώτα ΖέλουΤίτλος: Μια βίδα αλλιώτικη

Συγγραφέας: Παναγιώτα Ζέλου

Εικονογράφος: Βάλια Καπάδαη

Εκδόσεις: Άπαρσις 

ΙSBN: 978-618-5624-58-3

Σελίδες: 36

Ημερομηνία έκδοσης: 22/12/2022

Αφήστε το σχόλιό σας