RSS

Νέα

Το βιβλίο του Γιώργου Αλεξάτου «Οι Ελλαδέμποροι –Άκρα Δεξιά και φασισμός στην Ελλάδα του 20ου αιώνα», που εκδόθηκε από τις εκδόσεις Άπαρσις τον Ιούλιο που μας πέρασε, είναι μια πολύ σημαντική , εμπεριστατωμένη και συνεκτική παρουσίαση των ακροδεξιών και φασιστικών ρευμάτων στη χώρα μας κατά τον περασμένο αιώνα. Με πολύ μεγάλη συστηματικότητα, ερευνητική προσπάθεια και ιστορική ακρίβεια, όπως άλλωστε το συνηθίζει σε όλα τα βιβλία του, ο συγγραφέας ερευνά ένα πολύ διακλαδωμένο και διαφοροποιημένο ιστορικό φαινόμενο που από την απολύτως αντίπερα όχθη προς την Αριστερά και τον κομμουνισμό συγκαθόρισε τις εξελίξεις του 20ου αιώνα και ασκεί ακόμη μακροχρόνια ιστορική επίδραση και στους φίλους και στους αντιπάλους του. Ήδη από τις δεκαετίες του 1910 και 1920 , ο συγγραφέας ανιχνεύει πού μεθοδικά τα πρώτα ακροδεξιά και φιλοφασιστικά πολιτικά ρεύματα και μορφώματα, που αναπτύσσονται και στην Ελλάδα όπως και σε όλη την Ευρώπη πριν από τον Α’ΠΠ και ιδίως στο Μεσοπόλεμο ως ρεύματα αντιτιθέμενα στη φιλελεύθερη δημοκρατία και στο χώρο του μαρξισμού και του κομμουνισμού.
....O ποιητής -εκλεκτοί φίλοι-είναι σε μια μόνιμη διέγερση και διαστολή συναισθημάτων-προβληματισμών και λεκτικής-εκφραστικής διατύπωσης, όλων όσων προσλαμβάνει και αποκωδικοποιεί από τον ευρύτερο κοινωνικό του χώρο. Αυτή την πορεία της συνεχούς αφύπνισης κρατεί και πορεύεται ο ποιητής Γιώργος Κολλιάς, ζώντας το καθημερινό γεγονός, ταξινομείται και ο ίδιος σ΄αυτές τις κοινωνικές συνιστώσες του χώρου μας και πρωταρχικό του στοιχείο είναι η προσέγγιση της ψυχολογίας του ατόμου, ερευνώντας-πάντα- τις ακολουθίες και τις επιρροές που συνεκφράζονται και συνυπάρχουν μαζί μας. Το κοινωνικό γεγονός βαραίνει- ως ποιητική διέξοδος του ιδίου, μα γίνεται ταυτόχρονα το ζύγι ή το μέτρημα μιας ευρύτερης και γενικότερης κατάστασης στα δρώμενα.
"...Ανάμεσα στους χιλιάδες ποιητές που περιφέρονται σήμερα στο διαδίκτυο, αλλά και εκτός αυτού, ελαχιστότατοι είναι αυτοί που θα μείνουν και στο μετά από εμάς αύριο. Θεωρώ ότι η δική σου γραφή, εσύ φίλε Άθαν, είσαι ένας από αυτούς που θα μείνουν. Κι αυτό γιατί επέλεξες να υπηρετήσεις την κλασική γραφή, τη σεβάσμια Ποίηση. Με Σολωμικές και Παλαμικές επιρροές, αλλά με πολύ ξεχωριστό προσωπικό χαραχτήρα, με προσεγμένη φόρμα, που όμως δεν λειτουργεί σε βάρος των πολυσήμαντων νοημάτων που θέλεις να μας κάνεις κοινωνούς, με εκχυλίσματα συναισθημάτων, αλλά και με ρεαλιστικές εικόνες και περιγραφές Ποιείς αληθινά. Ο λόγος σου αποτελεί ξεχωριστό σύγχρονο και διαχρονικό ποιητικό λόγο..."
Από τις εκδόσεις Άπαρσις κυκλοφορεί η ποιητική συλλογή της Κατερίνας Θανοπούλου με τίτλο «Άπνοια μνήμη». Μια συλλογή που την αφιερώνει σε αγαπημένο της πρόσωπο που δεν βρίσκεται εν ζωή. Πρόκειται για ποιήματα που περιέχουν θλίψη, πόνο, πίκρα, οργή, φόβο, αγάπη και αποδοχή. Στο βιβλίο, εκτός από τα ποιήματα, ο αναγνώστης συναντά μοναδικά έργα τέχνης του εικαστικού Παναγιώτη Σιάγκρη, που κοσμούν την ποιητική συλλογή.