Κριτική της φιλολόγου Έλενας Παλιάτσου για τη ποιητική συλλογή "Απάτητες Γαίες" του Ανδρέα Κυριαζή

Τρίτη, 1 Μαρτίου 2022

 

ΑΠΑΤΗΤΕΣ ΓΑΙΕΣ
Ανδρέας Κυριαζής

Παλιάτσου Έλενα
καθηγήτρια φιλόλογος


Νέος και ταλαντούχος ο Ανδρέας Κυριαζής βούτηξε στα νερά της ποίησης και με το 
ποιητικό του κύμα αποκάλυψε τη γοητευτική του γραφή.
Μπορεί η ποίησή του να 
πραγματεύεται την απώλεια σε όλες τις εκφάνσεις της, όμως η έντεχνη λεξιπλασία του μας προσφέρει συναισθηματική παρηγοριά. Η ποίησή του ακροβατεί μεταξύ μοντέρνας και παραδοσιακής ποίησης. Από τη μία καταργείται το μέτρο και η ομοιοκαταληξία και αναιρούνται οι κανόνες και από την άλλη ενυπάρχει μια λογική αλληλουχία νοημάτων, ο λόγος είναι φροντισμένος και αποφεύγεται η χρήση των καθημερινών λέξεων (οι λέξεις που χρησιμοποιούνται είναι κυρίως αντιποιητικές). Σε όλο το εύρος των ποιημάτων του αμφισβητείται κάθε κανόνας. 
Το ποιητικό του έργο μας τροφοδοτεί με φαντασία, ώστε να συνθέσουμε οι ίδιοι την εκάστοτε σχέση είτε είναι νοερή είτε πραγματική.
Ο Ανδρέας Κυριαζής μας παρέχει 
μια ατμοσφαιρική ποίηση με ανομοιοκατάληκτους στίχους μέσα από τους οποίους ξεπηδούν διάφορα συναισθήματα, όπως μελαγχολία, δυσθυμία, ψυχικό άλγος και συναισθηματική συντριβή.
Στους στίχους του προβάλλονται η απώλεια, η αναμονή 
και η απογοήτευση, όταν δεν επιτυγχάνεται το κάλεσμα και επιζητείται ακόρεστα η ηδονή. 
Αντισυμβατικός με θεματολογία που ενέχει κυρίως ερωτικό περιεχόμενο ο Ανδρέας Κυριαζής θα μας απασχολήσει σίγουρα τα επόμενα χρόνια, λόγω της ριζοσπαστικής και σαγηνευτικής γραφής του.

Αφήστε το σχόλιό σας
Σχόλια
2/3/2022 9:18 μμ
Κριτική ποιητικής συλλογης

Αναρωτιέμαι αν οι Απάτητες Γαιες ειναι ο αυτοσκοπός ή το ταξίδι..είναι η λύτρωση ή η μετάνοια του προσκυνητή νου που αφήνοντας το σώμα θέλει να περιπλανηθεί για να βρει απαντήσεις..
Χωρίς ψυχικό άλγος δεν μετουσιώνεται η ύπαρξη μας…δεν χρειάζεται ρίμα ο πολίτης για να βουτήξει η πένα του στην ψυχή του αναγνώστη…
Θα το τολμήσω το ταξίδι στις Απάτητες Γαιες…ή θα λυτρωθώ..ή θα χαθώ….

4/3/2022 11:50 πμ
Συγχαρητήρια

Τέλεια ανάλυση