Ο Αντώνης Τακτικός μιλάει για την ποιητική του συλλογή "Μικρά σημαντικά" στο Polis Magazino

Τετάρτη, 26 Απριλίου 2023

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ POLIS MAGAZINO

Αντώνης Τακτικός: «Η ποιητική μου συλλογή είναι αφιερωμένη

σ’όσους έστω και μια φορά, έχουν ερωτευτεί δυνατά»

Συνέντευξη στον δημοσιογράφο Θάνο Ξάνθο

Πώς συνδέεται η υποκριτική με την ποίηση; Κι όμως πολύ, όπως φαίνεται από την πορεία του Αντώνη Τακτικού. Ηθοποιός με επιτυχίες σε θέατρο, σινεμά και τηλεόραση, αποφασίζει και κάνει το ντεμπούτο και στον κόσμο της ποίησης, μέσα από την πρώτη του ποιητική συλλογή «Μικρά σημαντικά» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Άπαρσις. Μετρώντας έναν μήνα κυκλοφορίας, ο Αντώνης μου μιλάει για το παρασκήνιο αλλά και το προσκήνιο αυτού του βιβλίου. Απολαύστε τον!

  • Ποιο ήταν το έναυσμα που σε ώθησε να γράψεις ποίηση;

Έγινε την περίοδο της καραντίνας αφού δεν υπήρχε  άλλη δίοδος να εκφραστώ καλλιτεχνικά. Ξεκίνησε όλη η ιδέα από έναν πολύ επώδυνο χωρισμό, αλλά τελικά με τον καιρό, συνέχισε και δεν μ’ έχει εγκαταλείψει ακόμη. Με την ποίηση νιώθω μια πολύ περίεργη έλξη που δεν την νιώθω με τη λογοτεχνία

  • Πώς προέκυψε ο τίτλος «Μικρά σημαντικά»;

Ήμουν ανάμεσα σε δύο τίτλους για την συλλογή. Ο πρώτος ήταν «Σουβενίρ» γιατί όπως παρομοιάζω και στο ομώνυμο ποίημα η σχέση είναι ένα καλοκαιρινό νησί που εκεί παραθερίζουμε και φεύγοντας παίρνουμε και τα σουβενίρ μας, υπονοώντας τις καλές στιγμές. Επικράτησε το «Μικρά σημαντικά» που άρεσε καθώς είχε διπλή σημασία. Επίσης, θεωρώ ότι αντιπροσωπεύει όλη τη συλλογή είναι ένα all time mantra για  πράγματα που σου λείπουν ή επιθυμείς  να έχεις ή έχεις σε μια σχέση που ξεκινά. Δε θα μπορούσα να δώσω πεσιμιστικό τίτλο γιατί κάθε τέλος πάντα γεννά μια νέα αρχή.

  • Είσαι ηθοποιός και υπηρετείς ήδη την τέχνη της υποκριτικής. Ποια τα κοινά αλλά και οι αποκλίσεις από την ιδιότητα του συγγραφέα;

Και τα δύο θέλουν ψυχή και γερό στομάχι. Και στα δύο υπάρχει ομαδικότητα στην άποψη της παραγωγής. Δεν πας πουθενά χωρίς παραγωγό ή κάποιον που να ξέρει πως να κινηθεί, κυρίως στο λογοτεχνικό χώρο. Τώρα η ποίηση και συγκεκριμένα το είδος της ποίησης που αρέσει σε μένα, που είναι η ερωτική, είναι πολύ μοναχικός δρόμος. Είσαι εσύ με εσένα και μπορείς να πας όπου θες, γράφοντας. Στα σίριαλ και στις παραστάσεις είσαι ο ρόλος. Σαφώς βάζεις στοιχεία του χαρακτήρα σου, αλλά δεν έχει τέτοιο «ξεγύμνωμα».

  • Είναι αυτό το βιβλίο ένας φόρος τιμής σε όλες τις πονεμένες ψυχές; Και γιατί;

Πονεμένες; Nαι! Και στις ερωτευμένες σίγουρα. Είναι μοναδικό συναίσθημα να μπορείς να παίρνεις κάτι που σε έκανε να πονέσεις τόσο πολύ και να το κάνεις τέχνη. Δεν έχουν όλοι οι άνθρωποι αυτή τη δυνατότητα. Αλλά υπάρχει μέσα σε όλους μια δύναμη που μας κάνει να ξεπερνάμε εμπόδια και προβλήματα, ακόμα και τα πιο μεγάλα. Είχα πολύ πρόσφατα αυτή τη συζήτηση κι έλεγα πως κατάλαβα ότι αυτό το βιβλίο έχει ζωή μέσα του. Δεν πονάω πια όταν το διαβάζω, βέβαια έχει αλλάξει όλη μου η καθημερινότητα, αλλά σίγουρα είναι αφιερωμένο σε όσους έστω και μια φορά, έχουν ερωτευτεί δυνατά.

  • Πόσο δύσκολο είναι μέσα από λέξεις να αποτυπώσεις συναισθήματα, σε μία εποχή που έχει χαθεί η ουσιαστική επικοινωνία των ανθρώπων;

Ναι είναι αστείο ότι θεωρείται cringe το να ερωτεύεσαι, αλλά επιμένω να το κάνω και μάλιστα με θετικό πρόσημο. Ο άνθρωπος δεν μπορεί να ζήσει ουσιαστικά χωρίς να συναλλάσσεται, να ερωτεύεται, να επικοινωνεί. Δεν γίνεται, αργά ή γρήγορα θα έρθει η στιγμή που θα το προσπαθήσει. Εγώ αντίθετα θεωρώ cringe τους ανθρώπους που ζουν για τα ποστ και τα λάικ και όλα τα συναφή. Από τότε που σταμάτησα να ποστάρω τι κάνω το κάθε λεπτό, βρήκα ουσιαστική επικοινωνία.

  • Τι είναι αυτό που σε φοβίζει στην εποχή μας και τι αυτό που σου δίνει το έναυσμα να αισιοδοξείς;

Με φοβίζει ο φανατισμός. Είτε θρησκευτικός, είτε πολιτικός, φερειπείν  με τρομάζει η ιστορία με τα Τέμπη. Με τρομάζουν οι άνθρωποι που είναι προσκολλημένοι σε μια θρησκεία και κάνουν τα πάντα για να σε πείσουν ότι αυτό που πιστεύουν είναι σωστό. Από αυτά συνειδητά απέχω. Με κάνουν να αισιοδοξώ, τα παιδιά κάτω των 30, που δεν έχουν μάθει την ουσιαστική επικοινωνία που λέμε πιο πάνω, αλλά είναι εκείνοι που θα αλλάξουν τον κόσμο. Πάντα οι νέοι το κάνουν.

  • Υπάρχει κάποιο ποίημα σου που ίσως να ξεχωρίζεις λίγο παραπάνω και να σημαίνει κάτι διαφορετικό για σένα;

Άκου το περίεργο που συμβαίνει τώρα. Όταν γράφω, πάντα το πιο πρόσφατο είναι το αγαπημένο μου. Όπως συμβαίνει τώρα με το «Αυτός που σε βγάζει φωτογραφίες». Έτσι λέγεται και είναι το πιο πρόσφατο μου. Αν επιλέξω ένα από τη συλλογή θα είναι τα «Σκυλιά» ή το «Κουφάρι» η «τα δεύτερα» γιατί είναι εντελώς δικές μου ιστορίες και τα νιώθω στο πετσί μου αυτά τα ποιήματα.

  • Συγγραφικά μας ετοιμάζεις κάτι άλλο στο εγγύς μέλλον;

Έχουν έναν μήνα που έχουν κυκλοφορήσει τα «Μικρά σημαντικά». Άρα άμεσα όχι. Θα πω όμως ότι συμμετέχω με πολύ μεγάλη χαρά στο 19ο φεστιβάλ βιβλίου στη Θεσσαλονίκη, που λατρεύω και θα είμαι εκεί από τις 4 ως τις 8 Μαϊου, όπου και θα μιλήσω στη ΔΕΘ στις 5 του Μάη και θα γνωριστώ με το κοινό στις 6 του μήνα. Τώρα που το ξανασκέφτομαι δεν ξέρω πότε ακριβώς θα γυρίσω. Θα κάτσω από ότι φαίνεται, παραπάνω (γέλια).

Αναζητήστε το βιβλίο σε όλα τα βιβλιοπωλεία αλλά μέσα από τις εκδόσεις Άπαρσις

https://www.aparsis.gr/%CE%BC%CE%B9%CE%BA%CF%81%CE%B1-%CF%83%CE%B7%CE%BC%CE%B1%CE%BD%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%B1

Αφήστε το σχόλιό σας