Συνέντευξη Γαβριέλα Ιερωνυμίδου - Θεματοφύλακες Λόγω Τεχνών

Δευτέρα, 3 Φεβρουαρίου 2020

Ρωτάει η Αγγελίνα Παπαθανασίου

Σήμερα στους Θεματοφύλακες Λόγω Τεχνών, έχουμε τη χαρά να φιλοξενούμε μια νέα συγγραφέα. Μας συστήνεται μέσα από το παραμύθι της «Όταν οι μαργαρίτες ήταν μόνο άσπρες ή μόνο κίτρινες», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Άπαρσις. Ελάτε να γνωρίσουμε τη Γαβριέλα Ιερωνυμίδου.

Συνέντευξη

Καλησπέρα σας, κυρία Ιερωνυμίδου. Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συνέντευξη που μας παραχωρείτε.

Γ.Ι. Καλησπέρα και σας ευχαριστώ κι εγώ που μου δίνετε την ευκαιρία να μιλήσω μέσα από το περιοδικό σας για το παραμύθι μου. 

Διαβάστε την άποψή μας για το βιβλίο Όταν οι μαργαρίτες ήταν μόνο άσπρες ή μόνο κίτρινες

Πώς προέκυψε η συγγραφή στη ζωή σας και ποια ήταν η αφορμή για να γεννηθεί αυτό το βιβλίο;

Γ.Ι. Το παραμύθι μου αυτό αναφέρεται στη διαφορετικότητα, στην αποδοχή της και στην αξία της αληθινής αγάπης, που οδηγεί σε αρμονική συνύπαρξη και ευτυχία.

 


Από την παρουσίαση του βιβλίου στο Polis Art Cafe.  

 

Τις έννοιες αυτές τις θεωρώ πολύ σημαντικές, γιατί η αξία τους δεν εξαρτάται από τις εκάστοτε κοινωνικές συνθήκες, αλλά είναι διαχρονικές.

Ξέρετε, τα παιδιά δεν κρίνουν αρνητικά το διαφορετικό όταν το πρωτοσυναντούν. Το παρατηρούν, αλλά δεν το κατακρίνουν, εκτός και αν ακούσουν τους μεγάλους να μιλούν αρνητικά. Και επειδή τα μικρά παιδιά επηρεάζονται στον τρόπο της σκέψης τους από τους μεγάλους, θεωρώ ότι είναι πολύ σημαντικό να προσπαθήσουμε να ενσταλάξουμε στις καρδούλες τους τις ιδέες της αγάπης και της αποδοχής.

Έτσι, όταν οι εγγονούλες μου μού ζήτησαν να σκεφτώ και να τους πω μία ιστορία από το μυαλό μου, οι έννοιες αυτές κυριάρχησαν στη σκέψη μου και έτσι δημιουργήθηκε το παραμύθι αυτό.

Το παραμύθι αυτό το αφιερώνετε στις εγγονές σας. Να υποθέσω ότι αποτελούν πηγή έμπνευσης για τις ιστορίες σας; Τι μηνύματα θέλετε να περάσετε στα παιδιά με το παραμύθι σας;

Γ.Ι. Είναι αλήθεια ότι οι εγγονούλες μου αποτελούν πηγή έμπνευσης για μένα. Ξέρετε, ο ερχομός τους στη ζωή μου, σε αυτήν την ηλικία που δεν είμαι πια μαμά αλλά γιαγιά, με κάνει να νιώθω μεγαλύτερη ευθύνη για το τι θα τους πω και πώς θα το πω. Σίγουρα οι γονείς είναι αυτοί που εκπαιδεύουν και επηρεάζουν κατά κύριο λόγο τα παιδιά, όμως δεν πρέπει να παραβλέπουμε και τον ρόλο των γιαγιάδων, γιατί η σχέση αυτή είναι πολύ ιδιαίτερη και επηρεάζει με διαφορετικό τρόπο τα παιδιά.

Θα ήθελα πολύ τα παιδιά να μάθουν να αγαπούν τους άλλους βλέποντας μέσα στην ψυχή τους, βλέποντας τα χαρίσματα και τα ελαττώματά τους και να μην εστιάζουν στα εξωτερικά χαρακτηριστικά, γιατί αυτά δεν έχουν καμία αξία! Και όταν τα μάτια κοιτάζουν χωρίς προκατάληψη, η διαφορετικότητα εξαφανίζεται!

Από την παρουσίαση του βιβλίου στο Polis Art Cafe. 

 

Είναι εύκολο να γράφει κάποιος για παιδιά; Τι στοιχεία κατά τη γνώμη σας πρέπει να διαθέτει ένα καλό παιδικό βιβλίο;

Γ.Ι. Δεν είναι καθόλου εύκολο να γράφεις για μικρά παιδιά. Συχνά, οι μεγάλοι μπερδεύουν τη μικρή ηλικία με την εξυπνάδα και την αντίληψη, και έτσι παρατηρούμε το φαινόμενο να απευθύνονται στα παιδιά με απλοϊκές λέξεις και ανούσια έως ανύπαρκτα μηνύματα, λες και αυτά δεν μπορούν να καταλάβουν! Και για να επαναλάβω και εγώ τη γνωστή φράση, «τα παιδιά είναι μικρά, δεν είναι χαζά!».

Για μένα, ένα καλό παιδικό βιβλίο πρέπει, μέσα από τον μύθο του, να φέρνει τα παιδιά σε επαφή με ηθικές αξίες, με μηνύματα θάρρους, αυτοεκτίμησης και γενικά μηνύματα που θα τα ενθαρρύνουν να σταθούν αργότερα στην κοινωνία με σιγουριά, αλλά και με καλοσύνη.

Επίσης, θα πρέπει να είναι γραμμένο και εικονογραφημένο με τέτοιο τρόπο που να αφήνει περιθώρια στο παιδί να αναπτύξει τη φαντασία του. Γιατί χωρίς φαντασία δεν χτίζεται η πραγματική ζωή! Πρώτα σκεφτόμαστε κάτι που θέλουμε και μετά το υλοποιούμε. Εάν ένα παιδί δεν έχει μάθει να φαντάζεται και να ονειρεύεται, αργότερα δεν θα μπορεί να προσδιορίζει τα θέλω του!

Αυτή την περίοδο υπάρχουν νέοι ήρωες που σας βασανίζουν γλυκά και περιμένουν να πάρουν σάρκα και οστά;

Γ.Ι. Ναι, έχω στο μυαλό μου μια καινούργια ιστορία, που θα απευθύνεται σε κάπως μεγαλύτερα παιδιά, από 7 χρονών και πάνω. Αναφέρεται στη χαρά της ζωής και πώς μπορούμε ακόμα και μέσα από δυσκολίες να σκεφτόμαστε θετικά και να μη γκρινιάζουμε.

Λίγο πριν ολοκληρώσουμε τη συνέντευξη, θα θέλατε να πείτε κάτι στους αναγνώστες μας;

Γ.Ι. Ναι, θα ήθελα να εστιάσω στην ύπαρξη του cd με τη μουσική αφήγηση του παραμυθιού, γιατί με τον τρόπο αυτό το παραμύθι είναι προσιτό και σε παιδάκια με προβλήματα όρασης. Ήταν ένας στόχος μου που έγινε πραγματικότητα χάρη στον εκδοτικό οίκο Άπαρσις, που αμέσως συμμερίστηκε την άποψή μου και έκανε όλες τις σχετικές ενέργειες προς την κατεύθυνση αυτή.

Σας ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο που μας διαθέσατε και σας εύχομαι καλή δημιουργική συνέχεια.

Γ.Ι. Σας ευχαριστώ και εγώ!

Επιμέλεια κειμένου: Ζωή Τσούρα

Πηγή εικόνας: Γαβριέλα Ιερωνυμίδου

Αφήστε το σχόλιό σας