Συνέντευξη του Δημήτρη Καρούση για την ποιητική του συλλογή "Πορεία αειπέλαγη" στο Beauty Days with a Book"

Δευτέρα, 22 Μαρτίου 2021

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤΟ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΑΡΟΥΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ «ΠΟΡΕΙΑ ΑΕΙΠΕΛΑΓΗ» από τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΑΠΑΡΣΙΣ


Καλημέρα σας, σήμερα στο BEAUTY DAYS WITH A BOOK φιλοξενούμε τη συγγραφέα κ. ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΑΡΟΥΣΗ, του βιβλίου «ΠΟΡΕΙΑ ΑΕΙΠΕΛΑΓΗ», που εκδόθηκε από τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΑΠΑΡΣΙΣ. 

1) ΠΟΡΕΙΑ ΑΕΙΠΕΛΑΓΗ, μια ποιητική συλλογή που χωρίζεται σε δυο ενότητες " των καραβιών φαντάσματα" και μας ταξιδεύει στο Αιγαίο και στην ενότητα "Επιγραφή υπογραφή" με κεντρικό θέμα την αγάπη και τον έρωτα. Μιλήστε μας για το βιβλίο σας και πείτε μας πως προέκυψε ο τίτλος του και ποιο είναι τα μνήματα που θέλετε να περάσετε στον αναγνώστη σας;
 
 
Η ποιητική συλλογή "Πορεία αειπέλαγη" είναι μια συλλογή ποιημάτων μου, που γράφτηκαν σε μια πολύ δύσκολη περίοδο της ζωής μου. 
Γραφτήκαν απολογητικά σαν εξομολόγηση και παράπονο, αλλά και σαν φιλοσοφία ζωής, ενός ανθρώπου, που λόγω χαρακτήρα και αρχών, δεν μπορεί να μείνει στάσιμος, δέσμιος, να "αράξει" σε λιμάνι, μεταφορικά μιλώντας πάντα. Έτσι προέκυψε και ο τίτλος της συλλογής. 
"Πορεία αειπέλαγη"  Πορεία δηλαδή μιας ζωής στο αεικίνητο παντοτινά μεταβαλλόμενο πέλαγος της αλληλουχίας των γεγονότων του ανθρώπινου, του κοινωνικού, του πολιτικού του ιστορικού, πλαισίου που κινείται ο σύγχρονος άνθρωπος, φιλτραρισμένη μέσα από το δικό μου αισθητήριο, και δοσμένη έμμετρα..
Δεν θα έλεγα ότι, είναι μια σειρά ποιημάτων που σε ταξιδεύουν μόνο στο Αιγαίο, αν και σε κάποια ποιήματα οι εικόνες του γαλάζιου Αρχιπελάγους είναι έντονες.. Θα έλεγα όμως με βεβαιότητα ότι, σε κάθε ποίημα που περιλαμβάνεται, υπάρχουν τα πολύ ιδιαίτερα, σταθερά χαρακτηριστικά της ποίησής μου, που τα έχω περιγράψει άθελά μου, στην απόλυτη ειλικρίνεια που πηγάζει από την ποίηση (αν θέλει να είναι ποίηση και όχι βερμπαλισμός
βέβαια) στην τελευταία στροφή του ποιήματός μου, με τίτλο "Ενδοσκοπικά των Φωτοτρόπων", πιο συγκεκριμένα στους δύο τελευταίους στίχους και που θα να ήθελα να μου επιτρέψετε να σας την παραθέσω, μια που πολλές φορές εκφράζομαι έμμετρα καλύτερα από τον πεζό λόγο. 
     
***
Των Φωτοτρόπων, στους βουβούς λυγμούς
τι να τους κάνουν τα ποιήματα, σαν κλαίνε
αν, τίποτα γι Αγάπη κι Έρωτα δεν λένε
για Δίκιο και του κόσμου τους καημούς;
***


2)Δεν είναι η πρώτη σας ποιητική συλλογή, έχουν εκδοθεί, τα προηγούμενα χρόνια και άλλες, Το 2016 Τα "τραγούδια της Καλντέρας" και το 2018 "Ενδοσκοπικά των Φωτοτρόπων". Τι σημαίνει για σας ποίηση;
 
Η σχέση μου με την ποίηση είναι μια σχέση αγάπης, θαυμασμού, έκστασης και
συμμετοχής, που ξεκίνησε από τα  παιδικά μου χρόνια, όταν ο κ.Παπαθωμόπουλος δάσκαλός μου στην πέμπτη και στην έκτη τάξη του Δημοτικού σχολείου, μας δίδαξε τα μέτρα και τις ομοιοκαταληξίες στην νεοελληνική.
Έχω γράψει πολλά τετράδια ποιημάτων που "χαρίστηκαν, ξεχάστηκαν και χάθηκαν στα συρτάρια εκείνων των ωραίων κοριτσιών", όπως γράφω σε κάποιους στίχους μου.
Το ότι όμως δημοσιοποίησα την ποίησή μου, μετά από τα τόσα χρόνια που πέρασα μακριά από την Πατρίδα μου στην ξενιτιά, το οφείλω σε δυο εξαιρετικούς ανθρώπους Στον αείμνηστο Γιώργο Καλό, Υπουργό παιδείας, ποιητή και λογοτέχνη από τον Πόρο και στην Δρ Φιλολογίας Γιούλη Χρονοπούλου, που της εμπιστεύτηκα τα ποιητικά μου δοκίμια και τα
ερωτηματικά μου για να μου εκφράσει την άποψή της.
Και οι δύο με απείλησαν με διακοπή σχέσεων, αν δεν τα δημοσίευα και έτσι έκανα για πρώτη φορά το 2016 με τα "Τραγούδια της καλντέρας και του Πιτθέα", που συμπεριλαμβάνει στη έκδοσή και τις ποιητικές συλλογές "Κοχλίας ατέρμων" και "Στα χρόνια της κρίσης", για να ακολουθήσει το 2018 το "Ενδοσκοπικά των Φωτοτρόπων" και το 2020 το "Πορεία αειπέλαγη"
ξεκινώντας έτσι τη συνεργασία μου με τις εκδόσεις "Άπαρσις" που θα είναι το λογοτεχνικό μου σπίτι από δω και εμπρός.
Δεν είναι όμως αλήθεια ότι, γράφω μόνο ποίηση, αν και η ποίηση είναι η τρυφερή μου αγαπημένη, στην λογοτεχνία που υπηρετώ.
Υπάρχουν μια σειρά διηγήματα και ένα ιστορικό μυθιστόρημα, που περιμένουν τις τελευταίες πινελιές για να δουν το φως της δημοσιότητας.
Ελπίζω σύντομα να τα φέρω ο ίδιος στα γραφεία της  "Απαρσις", μετά τη
λήξη του αναγκαστικού εγκλεισμού..
 

3)Η ποίηση στις ημέρες μας δεν έχει τη θέση που κατείχε παλαιότερα. Για ποιο λόγο πιστεύετε πως συμβαίνει αυτό και πως θεωρείτε ότι θα είναι το μέλλον της;

Για μένα η ποίηση, πάντα είναι και θα είναι στην κορυφαία βαθμίδα όλων των ειδών της λογοτεχνίας. Φτάνει να είναι ποίηση. Τα υπόλοιπα είναι θέμα marketing. Θα ήθελα για λίγο να σκεφτούμε, πόσα από τα έργα των μεγάλων μας ποιητών θα ήταν γνωστά στις πλατιές λαϊκές μάζες, αν δεν τα είχαν μελοποιήσει ο Μίκης Θεοδωράκης, ο Μάνος Χατζιδάκις, ο Σταύρος Ξαρχάκος, ο Μαρκόπουλος, ο Μικρούτσικος και τόσοι άλλοι αξιόλογοι συνθέτες.
Έγινε δηλαδή η Μουσική το άρμα, που κουβάλησε την ποίηση για να συναντήσει τον κόσμο. Μα και η μελοποιημένη ποίηση αν δεν ήταν η τόσο συχνή η επανάληψη από τα ραδιόφωνα κλπ πόσοι θα την ήξεραν; Για αυτό λέω είναι θέμα marketing.
Σήμερα στα βιβλιοπωλεία, όσα απομείναν τέλος πάντων, ψάχνεις με το μεγεθυντικό φακό να βρεις μια ποιητική συλλογή.
Και όμως αυτή η Χώρα ,αυτή η Γλώσσα, των ελαχίστων δεκαπέντε περίπου εκατομμυρίων που την μιλούν παγκόσμια έχει δύο βραβεία Νόμπελ και δυό βραβεία Λένιν! Που; Στην ποίηση!

4)Μιλήστε μας για την συνεργασία σας με τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΑΠΑΡΣΙΣ

Οι εκδόσεις Άπαρσις είναι το λογοτεχνικό μου Σπίτι. Όπως καταλαβαίνετε την έννοια του  Σπιτιού μας, δηλαδή του Κάστρου μας, του οχυρού μας απέναντι σε όλα τα αντίξοα και τρομακτικά που συμβαίνουν γύρω μας τελευταία. Οφείλουμε να υπερασπιστούμε το Κάστρο μας απέναντι στις μύριες όσες επιθέσεις δέχεται ο Πολιτισμός μας σήμερα. Είναι καθαρά θέμα αυτοσυντήρησης.


5) Πόσο πιθανή είναι να δούμε σύντομα μια καινούργια ποιητική συλλογή από εσάς; Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια.

Μελοποιημένα ποιήματα δικά μου, από έναν νεαρό μα πολυτάλαντο συνθέτη και τραγουδιστή τον Νικόλα Παπακωνσταντίνου, εκτός από τα πεζάμου θα είναι τα επόμενα βήματα της  συνεργασίας μου με τον εκδοτικό "Άπαρσις".
Ευελπιστώ και Προσεύχομαι να ομαλοποιηθεί η τραγική κατάσταση με την πανδημία, για να υλοποιηθούν τα σχέδιά μας.


6) Ποιοι είναι οι αγαπημένοι σας ποιητές, πείτε μας δύο Έλληνες και δύο ξένους και αν σας επηρέασαν να γράψετε την δικιά σας ποιητική συλλογή.

Αγαπημένος ποιητής μου, ο  Νίκος Καββαδίας, πολλά τα κοινά με παρονομαστή πάντα την αγάπη για τη θάλασσα, όλοι οι κλασσικοί και από τους νεότερους πάρα πολλοί, ποιήτριες και ποιητές που δεν θέλω να αναφέρω ονομαστικά γιατί είναι παρόντες και δεν θέλω να ερμηνευτεί σανκολακεία.
Δεν νομίζω πάντως , αν και παρθενογένεση δεν υπάρχει, ότι έχω επηρεαστεί ιδιαίτερα από κάποιον στην ποίησή μου.
Το λέω αυτό, γιατί στην ποίηση, παίρνεις μια βαθιά ανάσα αυτογνωσίας και βουτάς στο Είναι σου, στην Ψυχή σου! Και καταδύεσαι απνευστί μέχρι να πιάσεις τον πάτο της απόλυτης ειλικρίνειας και ότι πιάσεις το ανεβάζεις στην επιφάνεια, δηλαδή το δημοσιοποιείς αν βέβαια έχεις τα κουράγια να το κάνεις.

7)Εκτός από ποίηση τι άλλα είδη λογοτεχνίας διαβάζετε? Υπάρχουν βιβλία αγαπημένα στη βιβλιοθήκη σας που δε θα τα δανείζατε σε κανέναν και γιατί;

Τα βιβλία όπως και τα σκαριά πρέπει να ταξιδεύουν , να αλλάζουν χέρια- και μυαλά να φωτίζουν διαρκώς νέα. Ποτέ δεν θα φυλάκιζα ένα βιβλίο στο ράφι μιας βιβλιοθήκης, όπως ποτέ δεν θα έδενα για πάντα, ένα σκαρί πελαγίσιο ιστιοπλοϊκό σε λιμάνι.


8) Αφιερώστε στους αναγνώστες μας, τους αγαπημένους σας στίχους από το βιβλίο σας ΠΟΡΕΙΑ ΑΕΙΠΕΛΑΓΗ
 
Μιας και μου το επιτρέπετε, θα ήθελα να σας αφιερώσω την τελευταία στροφή από το ποίημα μου "Φαντάζομαι''
 
***
Φαντάζομαι, πως στοιχειωμένος πια, θα ζω
σ ένα σκαρί αερικό, πανάδικο μπαρκαρισμένος
και εσαεί, με σας μαζί, να ταξιδεύω
στην εγγυτάτη, όρτσα στον άνεμο.
Με ρότα κόντρα στων αδίκων τους καιρούς
παλεύοντας τα άδικα ετούτου δω του αιώνα.


ΠΟΡΕΙΑ ΑΕΙΠΕΛΑΓΗ
Συγγραφέας: Καρούσης, Δημήτρης
ISBN: 978-618-5320-82-9Είδος : Ποιητική συλλογή
Σελίδες : 56
Εξώφυλλο : Μαλακό
α΄ έκδοση : 2020

ΤΙ ΕΙΠΑΝ ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ

Ο ποιητής αναθάλλει και ουσιώνεται στην αναζήτηση, στη μνήμη και βασικά στο πλούσιο συναίσθημα που επενδύει στο ποιητικό του έργο. Κοινωνικό πρόσωπο, με τις αξιώσεις που η ζωή πραγματεύεται, δικαιώνοντας, την ανθρώπινη πο­ρεία του και την ενεργό παρουσία του στα δρώμενα.
Κώστας Καρούσος
Πρόεδρος Εταιρίας Ελλήνων Λογοτεχνών

Η ποιητική συλλογή του Δημήτρη Καρούση «Πο­ρεία αειπέλαγη» απαρτίζεται από δύο ενότητες. Η πρώτη, «Των καραβιών φαντάσματα», διαπερνάται από μια θαλασσινή πνοή. Ποιήματα με τα χρώματα του αφρού και του κύματος, με την αύρα των κα­ραβιών και των ανέμων, με την περιπέτεια και τις λέξεις των ναυτικών, αλλά όχι μόνον αυτό [...]
Στην ενότητα «Επίγραφη υπογραφή», με τον αι­ρετικής γραμματικής τίτλο, κυριαρχεί το ερωτικό στοιχείο. Η αγάπη του ποιητή για τη γυναίκα, η τρυφερότητα, αλλά και ο πόνος κι η λαβωματιά δεσπόζουν και καθοδηγούν την ποιητική γραφίδα. Είναι ο απολογισμός των γυναικών και των ερώτων.
Γιούλη Χρονοπούλου, Δρ. Φιλολογίας

Έργα του Κώστα Ευαγγελάτου κοσμούν το βιβλίο.
Ο Κώστας Ευαγγελάτος είναι ζωγράφος, εικαστικός performer και θεωρητικός της σύγχρονης τέχνης.
Αφήστε το σχόλιό σας