5η Ημερίδα Σπουδών Ήχου - Παρουσίαση του βιβλίου "Ο Ηχοπλάστης, Στέλιος Γιαννακόπουλος"

Τετάρτη, 23 Φεβρουαρίου 2022

5η Ημερίδα Σπουδών Ήχου – Πρόγραμμα – Εισηγητές

 

Για 5η συνεχόμενη χρονιά και εν μέσω δύσκολων καιρών, πραγματοποιείται διαδικτυακά (μέσω ΖΟΟΜ) η Ημερίδα Σπουδών Ήχου, από τη ThessPro.

Απευθύνεται στους καταρτιζόμενους των ΙΕΚ ηχοληψίας, μουσικής τεχνολογίας, τους φοιτητές μουσικών σχολών και όσους ενδιαφέρονται για τον χώρο των ζωντανών οπτικοακουστικών εκδηλώσεων.

Τη φετινή χρονιά θα σας παρουσιάσουμε:

1. Πρόγραμμα Υγείας της Ακοής

Από το 2018 πραγματοποιείται, σε συνεργασία με την Α’ Πανεπιστημιακή ΩΡΛ κλινική του ΑΧΕΠΑ, το πρόγραμμα για την ενημέρωση και τη προφύλαξη των επαγγελματιών του τομέα της μουσικής και της ψυχαγωγίας.

Παράλληλα διεξάγεται και  έρευνα για τις επιπτώσεις της μακροχρόνιας έκθεσης σε θορυβώδη περιβάλλοντα στους τεχνικούς και τους μουσικούς, κυρίως του ζωντανού θεάματος.

Η επιστημονική ομάδα του νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ, υπό την εποπτεία του Δρ. Γιώργου Κυριαφίνη, μας ενημερώνει για την πορεία και τη εξέλιξη του προγράμματος καθώς και για ό,τι νεότερο γύρω από την υγεία της ακοής.

2. Σ.Τ.Α.Ζ.Ο.Ε

Το Σωματείο Τεχνικών Απασχολούμενων σε Ζωντανές Οπτικοακουστικές Εκδηλώσεις ιδρύθηκε το 2003 με σκοπό την διεκδίκηση, προαγωγή και προστασία των οικονομικών, επαγγελματικών, ασφαλιστικών, συνδικαλιστικών και κοινωνικών συμφερόντων και δικαιωμάτων των μελών του.

Συμφώνα με το καταστατικό του σωματείου, μέλη του Σ.Τ.Α.Ζ.Ο.Ε. μπορούν να γίνουν (ανεξάρτητα από το φύλο και το θρήσκευμα) όλοι οι εργαζόμενοι Έλληνες ή αλλοδαποί τεχνικοί που ασχολούνται σε ζωντανές Οπτικοακουστικές Εκδηλώσεις.

Κοντά μας θα βρίσκεται ο Παναγιώτης Τσεβρένης , Γραμματέας του ΣΤΑΖΟΕ, για να μας μιλήσει για τα προβλήματα και τις εξελίξεις στον τομέα των ζωντανών οπτικοακουστικών εκδηλώσεων.

 

3. Ο Ηχοπλάστης 

Με την ευκαιρία της κυκλοφορίας της βιογραφίας του Στέλιου Γιαννακόπουλου, ενός από τους παλαιότερους εν ζωή Ηχολήπτες, η ψυχή της Columbia, σε συνεργασία με τον Νίκο Πατηνιώτη, μας αφηγείται ιστορίες της ελληνικής δισκογραφίας και όχι μόνο, μέσα από τον επαγγελματικό βίο του.

Η προσωνυμία «ηχοπλάστης» δεν είναι διόλου τυχαία για τον Στέλιο Γιαννακόπουλο· αντιθέτως περιγράφει με συνέπεια την ιδιότητα και το μέγεθος της προσφοράς του αφανούς, κατά τ’ άλλα, ήρωα πίσω από το τζάμι.

Μια γρήγορη ματιά στους συντελεστές μερικών εκ των σπουδαιότερων, και όχι μόνο, δίσκων των τελευταίων δεκαετιών είναι αρκετή προκειμένου να διαπιστωθεί η συνεισφορά, η επιρροή και η παρακαταθήκη του στην ελληνική δισκογραφία.

Μεταξύ άλλων σε αυτό βιβλίο μιλούν για τον ίδιο οι Μίμης Πλέσσας, Λευτέρης Παπαδόπουλος, Διονύσης Σαββόπουλος, Νότης Μαυρουδής, Νίκος Κυπουργός, Παναγιώτης Κουνάδης, Κυριάκος Σφέτσας, Μάκης Μάτσας κ.α. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)

 

4. Ηχολήπτης – Μουσικός – Παραγωγός 

Τρεις φίλοι, συνάδελφοι και συνεργάτες, ο Βασίλης Γκίνος, ο Δημήτρης Μπέλλος και ο Αλέξανδρος Χρυσίδης, μας μιλάνε για το επάγγελμα του Μουσικού παραγωγού.

Μια συζήτηση, που ελπίζουμε ότι θα σας σας καθηλώσει, καθώς και οι τρεις έχουν μεγάλη εμπειρία και σίγουρα έχουν πολλά να μας διηγηθούν και οι τρεις με τον ξεχωριστό και μοναδικό τους τρόπο.

Ο Βασίλης Γκίνος σπούδασε νομικά και μουσική, με την οποία ασχολείται επαγγελματικά τα τελευταία 40 χρόνια: ξεκίνησε την καριέρα του μέσα από συγκροτήματα σαν μουσικός παίζοντας πλήκτρα.

Στην συνέχεια, σαν ενορχηστρωτής, προγραμματιστής, μουσικός διευθυντής και παραγωγός εργάστηκε στην ελληνική δισκογραφία και μουσική σκηνή σε όλα τα είδη και με τις πιο γνωστές προσωπικότητες του χώρου, δραστηριότητα που συνεχίζεται μέχρι σήμερα.

Παράλληλα ασχολήθηκε με την ραδιοφωνική παραγωγή, την αρθρογραφία σε μουσικά έντυπα (όταν υπήρχαν) και διαδίκτυο και απέκτησε μεγάλη εμπειρία στην μουσική τεχνολογία (για ένα διάστημα δούλεψε για την Roland).

Σήμερα εκδίδει δικές του συνθέσεις και διασκευές και μουσική για διαφήμιση, τηλεόραση και κινηματογράφο από το δικό του στούντιο ηχογραφήσεων. Σαν καθηγητής του Ωδείου Τέχνης, οργανώνει και διδάσκει τον σπουδαστικό κύκλο “Μουσικό Επάγγελμα”, έχει γράψει μια σειρά σχετικά βιβλία και παρουσιάζει έναν οδηγό επιβίωσης στην σύγχρονη μουσική βιομηχανία από το κανάλι «ΕΜΕΝΑ ΡΩΤΑ» στο YouTube.

Πρόσφατα εξελέγη αντιπρόεδρος του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου.

 

Ο  Δημήτρης Μπέλλος σπούδασε Φυσική στο ΦΜΣ Αθήνας, Μουσική στο Εθνικό Ωδείο και το Κεντρικό Ωδείο και Υπολογιστές στην Control Data.

Ασχολείται επαγγελματικά με την μουσική από το 1985.

Εργάστηκε επί σειρά ετών σαν προγραμματιστής/ηχολήπτης στο Studio Sierra (Αθήνα).

Εχει διδάξει Μουσική Τεχνολογία στο Πρότυπο Μουσικό Κέντρο Πειραιά και στο Aegean College.

Εχει συνεργαστεί σαν μουσικός, ενορχηστρωτής, προγραμματιστής, keyboard player με πάρα πολλούς Έλληνες και ξένους καλλιτέχνες.

(Μιχάλη Χατζηγιάννη, Ελένη Δήμου, Διονύση Τσακνή, Λαυρέντη Μαχαιρίτσα, Στέφανο Κορκολή, Natacha Atlas, Mario Reyes (Gipsy Kings), Manu Katche, Pino Paladino, Dominic Miller, Linda, Rozalla , Camilla Kerslake, Haydn Bendall και άλλους.

Ήταν ηχολήπτης και παραγωγός σε δύο releases της Sony Classical με το ντουέτο κλασσικής κιθάρας Stelios and Vassilis – Tango Passion (1998) και Bordel (2004).

Συνεχίζει ακόμα και σήμερα να ασχολείται με αυτό που αγαπάει σε πείσμα των καιρών.

 

Ο Αλέξανδρος Χρυσίδης στα 22 χρόνια της πορείας του, έχει ηχογραφήσει περισσότερους από 150 δίσκους, εκ των οποίων 10 πλατινένιους και 5 χρυσούς.

Στα 17 του πήρε υποτροφία στο ΑΤΕΙ «Μουσικής Τεχνολογίας και Ακουστικής» στο Ρέθυμνο. Παράλληλα δούλευε σε μεγάλα φεστιβάλ, όπως το Rockwave. Το 2000 ξεκίνησε τις πρώτες του παραγωγές στο στούντιο G&S στην Κρήτη. Στη συνέχεια μετακόμισε στην Αθήνα, όπου και σπούδασε για 2 χρόνια στη σχόλη «Mixing Is Art» ενώ παράλληλα ξεκίνησε να ηχογραφεί στα στούντιο Sierra. Έχει παρακολουθήσει masterclasses με τον CLA και την Sylvia Massy. 

Η μεγαλύτερη του διάκριση ήταν στα σεμινάρια ηχοληψίας Audio Legends όπου το όνομα του ήταν στην ίδια σελίδα με του Chris Lord Alge, ύστερα από διαγωνισμό με συμμετοχές από όλο τον κόσμο.

Στο ερευνητικό κομμάτι έχει συνεργαστεί στο development αλλά και σαν alpha & beta tester με εταιρείες όπως οι: Waves, Slate Digital, Accussonus, LiquidSonics, Synchro Arts και MIA Labs. Στο κανάλι της Records On Top στο YouTube έχει σκηνοθετήσει μία σειρά από βίντεο, τα «Sierra Sessions». 

Έχει συνεργαστεί με καλλιτέχνες όπως ο Βαγγέλης Παπαθανασίου, Glenn Close, Jonathan Jackson, Desmond Child, Φοίβος, 50Cent & Young Buck, Stefania (Eurovision), Νίκος Αντύπας, Μάριος Φραγκούλης, Χρήστος Νικολόπουλος, Μάριος Τόκας, Ελένη Βιτάλη, Βασίλης Παπακωνσταντίνου, Αντώνης Ρέμος, Μιχάλης Χατζηγιάννης, Μίμης Πλέσσας, Σάκης Ρουβάς.

Επίσης έχει ηχογραφήσει για κινηματογραφικές παραγωγές της Disney, Dreamworks, Netflix, Apple TV+ και Warner Bros.

Παράλληλα με την ηχοληψία, έχει παίξει κιθάρα για αρκετούς καλλιτέχνες όπως τη Δέσποινα Βανδή, Καίτη Γαρμπή, Νίνα Λοτσάρη αλλά και σε συγκροτήματα όπως τους Rot και Thorn, ενώ έχει εμφανιστεί στα βραβεία Mad, στο Greek Idol, στο Mtv Unplugged, στο TV War και σε αρκετά βίντεοκλιπ.

 

Για να παρακολουθήσετε την Ημερίδα θα πρέπει να κάνετε την εγγραφή σας, ακολουθώντας τον παρακάτω σύνδεσμο. 

https://us02web.zoom.us/meeting/register/tZEuceCuqjooG9aVJsO6MUUQoj13NFDZmaCD

Αφήστε το σχόλιό σας