"Το χελιδόνι και η βελανιδιά" της Μαρίας Σκούλου - Κριτική της Αγγελίνας Παπαθανασίου στους "Θεματοφύλακες Λόγω Τεχνών"

Δευτέρα, 11 Ιανουαρίου 2021

Το βιβλίο της συγγραφέως Μαρίας Σκούλου «Το χελιδόνι και η βελανιδιά» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Άπαρσις σε μοναδική εικονογράφηση της Κικί Περιβολάρη.

Προσωπική άποψη: Αγγελίνα Παπαθανασίου


Πρόκειται για ένα υπέροχο κείμενο με άκρως λυρική γραφή. Ένα βιβλίο που μπορεί να διαβαστεί τόσο από παιδιά, όσο και από ενήλικες. Αναφέρεται στην απώλεια και το πένθος. Εξαιρετική είναι και η εικονογράφηση του βιβλίου, όπου η εικαστικός Κικί Περιβολάρη έχει δημιουργήσει υψηλής αισθητικής εικόνες, πραγματικά έργα τέχνης, που ταιριάζουν απόλυτα στη λυρικότητα του κειμένου.

Ένα χελιδόνι βρίσκει καταφύγιο και παρηγοριά σε μια βελανιδιά. Έχει χτυπήσει στο φτερό όταν έπεσε πάνω στα βράχια παρασυρόμενο από τον άνεμο. Η βελανιδιά θα του προσφέρει τη ζεστασιά που έχει ανάγκη. Το δέντρο καταλαβαίνει ότι εκτός από το χτυπημένο του φτερό, το χελιδόνι βασανίζεται και από κάτι άλλο, που το έχει κρύψει βαθιά μέσα του.

Όταν τέλειωσε ο χορός, το μικρό χελιδόνι είχε αποκοιμηθεί δίπλα της. Ο γαλανός ουρανός αποτραβιόταν, τα άστρα έλαμπαν εδώ κι εκεί κι η γλυκιά αναπνοή του χελιδονιού χάιδευε τη ρίζα της. Αυτό το χελιδόνι ξέρει την ιστορία του, σκέφτηκε η βελανιδιά. Τι άραγε να του συμβαίνει; αναρωτήθηκε. Ίσως το μάθαινε στη συνέχεια.

Σιγά σιγά το χελιδόνι θα νιώσει ασφάλεια και σιγουριά και θα μιλήσει στη βελανιδιά για όσα βαραίνουν την ψυχή του.

Η βελανιδιά έγειρε και αγκάλιασε το χελιδόνι  με τρυφερότητα, κι αυτό αποκοιμήθηκε στην αγκαλιά της. Είχε κουραστεί πολύ σήμερα μ΄ αυτήν την εξομολόγηση. Ήταν φανερό, το χελιδόνι χρειαζόταν χρόνο, έπρεπε να πάρει λίγη απόσταση απ’ τα πράγματα για να δει τη ζωή με άλλο μάτι.

Η βελανιδιά θα κάνει τα αδύνατα δυνατά να βοηθήσει το χελιδόνι να βάλει και πάλι τον ήλιο στη ζωή του. Να απομακρυνθεί από το σκοτάδιΔεν θα είναι μόνη της όμως σε αυτή την αποστολή. Θα έχει για σύμμαχο το φεγγάρι. Θα έχει μαζί του μια μυστική συμφωνία για να βοηθήσουν το χελιδόνι. Θα τα καταφέρουν άραγε να ελαφρύνουν την ψυχή του χελιδονιού από όσα τη βαραίνουν;

Μια πολύ τρυφερή ιστορία θα διαβάσουν οι αναγνώστες και ίσως σε μερικά σημεία η συγκίνηση να είναι πιο δυνατή. Μπορεί το θέμα που επέλεξε η συγγραφέας να είναι δύσκολο, αλλά το χειρίζεται με τέτοιο τρόπο, που δημιουργεί αισιόδοξα μηνύματα στους αναγνώστες. Άλλωστε, ό,τι αγαπάμε δεν φεύγει ποτέ από κοντά μας. Μένει βαθιά μέσα μας, ριζώνει και μας ακολουθεί.

Περίληψη: Η τρυφερή ιστορία του χελιδονιού είναι η ιστορία της ζωής μας. Η αναζήτηση, η απορία, η οικογένεια, η ζωή και η απώλεια περνούν από τη συγγραφέα με απλό τρόπο μέσα από πανέμορφες εικόνες αστερόσκονης και συμπαντικής αναζήτησης.

Η βελανιδιά γίνεται η μάνα γη, ο φύλακας άγγελος, μαθαίνοντας στο χελιδόνι, μέσα από μυστικές συμφωνίες με το φεγγάρι και τ’ αστέρια, την αυτονομία και τη συμφιλίωση με το παρελθόν. Η σχέση της με το χελιδόνι ξυπνά στα παιδιά συναισθήματα αγάπης, τρυφερότητας για τα ζώα, τη φύση και ό,τι μας περιβάλλει.

«Θέλω να πω τόσο πολλά, μα δεν βρίσκω το θάρρος. Θέλω να δώσω τόση αγάπη, μα νομίζω ότι οι πόρτες έχουν κλείσει. Ποτέ δεν ήθελα τα φύλλα να στέκονται μόνα τους στα κλαδιά των δέντρων. Πάντα ήθελα να τους κάνω παρέα. Νομίζω, όμως, τώρα ότι ρίζωσα σ’ αυτήν τη γη που νερό δεν δίνει. Τα κλαδιά των δέντρων είναι πυκνά και δεν μπορώ να ανέβω. Οι πλαγιές έχουνε γίνει δύσβατες, δεν είναι πια για μένα. Δεν ξέρω αν ο ουρανός χωράει την ανάσα μου».

«Τι ήταν αυτά; Ποιος τα έλεγε;» σκεφτόταν η βελανιδιά, όταν, ξαφνικά, γέρνοντας το αριστερό κλαδί της προς τη διπλανή λιμνούλα ……

Το χελιδόνι και η βελανιδιά - Μαρία Σκούλου

Στοιχεία Βιβλίου

Τίτλος: Το χελιδόνι και η βελανιδιά

Συγγραφέας: Μαρία Σκούλου

Εικονογράφος: Κικί Περιβολάρη

Εκδόσεις: Άπαρσις  

Σελίδες: 48

ISBN: 978-618-5320-78-2

Ημ. Έκδοσης: 11/2020

Επιμέλεια κειμένου: Ζωή Τσούρα

Αφήστε το σχόλιό σας