ΤΟ ΧΕΛΙΔΟΝΙ ΚΑΙ Η ΒΕΛΑΝΙΔΙΑ

Συγγραφέας: Σκούλου, Μαρία
ISBN: 978-618-5320-78-2
Είδος : Παιδικό
Εικονογράφηση : Περιβολάρη, Κική
Α' έκδοση : 2020
Σελίδες : 48
10,00€

Η τρυφερή ιστορία του χελιδονιού είναι η ιστορία της ζωής μας. Η αναζήτηση, η απορία, η οικογένεια, η ζωή και η απώλεια περνούν από τη συγγραφέα με απλό τρόπο μέσα από πανέμορφες εικόνες αστερόσκονης και συμπαντικής αναζήτησης.

Η βελανιδιά γίνεται η μάνα γη, ο φύλακας άγγελος μαθαίνοντας στο χελιδόνι, μέσα από μυστικές συμφωνίες με το φεγγάρι και τ’ αστέρια, την αυτονομία και τη συμφιλίωση με το παρελθόν. Η σχέση της με το  χελιδόνι ξυπνά στα παιδιά συναισθήματα αγάπης, τρυφερότητας  για τα ζώα, τη φύση και ό,τι μας περιβάλλει.

«Θέλω να πω τόσο πολλά, μα δεν βρίσκω το θάρρος. Θέλω να δώσω τόση αγάπη, μα νομίζω ότι οι πόρτες έχουν κλείσει. Ποτέ δεν ήθελα τα φύλλα να στέκονται μόνα τους στα κλαδιά των δέντρων. Πάντα ήθελα να τους κάνω παρέα. Νομίζω, όμως, τώρα ότι ρίζωσα σ’ αυτήν τη γη που νερό δεν δίνει. Τα κλαδιά των δέντρων είναι πυκνά και δεν μπορώ να ανέβω. Οι πλαγιές έχουνε γίνει δύσβατες, δεν είναι πια για μένα. Δεν ξέρω αν ο ουρανός χωράει την ανάσα μου».

«Τι ήταν αυτά; Ποιος τα έλεγε;» σκεφτόταν η βελανιδιά, όταν, ξαφνικά, γέρνοντας το αριστερό κλαδί της προς τη διπλανή λιμνούλα ……

Εικονογράφηση: Κικί Περιβολάρη
Σχεδιασμός: Γεωργία Αλεβιζάκη
Επιμέλεια κειμένου: Χαρά Παπαδοπούλου
Επιμέλεια έκδοσης: Κατερίνα Θανοπούλου


Η Κικί Περιβολάρη γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών Αθήνας (δίπλωμα Ζωγραφικής). Συνέχισε τις σπουδές της στο Τμήμα Γλυπτικής της ΑΣΚΤ. Από το 2007 εξελίσσει τεχνικές γύρω από το χαρτί. Ταξίδεψε σε χώρες της Βορείου Αφρικής, Ασίας και Ευρώπης. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα. Συνεργαζόμενες αίθουσες και χώροι πολιτισμού: Μουσείο Μπενάκη, Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, ART Athina, Τεχνόπολις Γκάζι, Γκαλερί Σκουφά 4, Γκαλερί Αστρολάβος, Γκαλερί Αποκάλυψη (Κύπρος), Πολιτιστικό Κέντρο Φουγάρο (Ναύπλιο), Χώρος Πολιτισμού Ιανός, Αίθουσα Τέχνης Καπόπουλος, Δημοτική Πινακοθήκη Κορίνθου, Βιομηχανικός Χώρος Τεχνοστάσιο. Έργα της βρίσκονται σε ιδιωτικές συλλογές.

Κριτική της Αγγελίνας Παπαθανασίου στους "Θεματοφύλακες Λόγω Τεχνών"
- "Το χελιδόνι και η βελανιδιά: ένα παιδικό βιβλίο για την απώλεια", άρθρο της Χρύσας Νικολάκη στο MAXMAG
- Συνέντευξη της Μαρίας Σκούλου στην λογοτεχνική σελίδα "Βιβλιομανία-Βιβλιολατρεία"
- Κριτική για το βιβλίο από τους "Μικρούς Βιβλιοταξιδευτές"
- Κριτική για το βιβλίο στο Matia.gr
- Η ομιλία της Αγγελικής Αθανασακοπούλου, διδάκτωρ Νεοεληνικής λογοτεχνίας, στην παρουσίαση του βιβλίου 13/5/2023
- Η ομιλία του ιστορικού Μιχάλη Κατσικαρέλη στην παρουσίαση του βιβλίου στις 13/5/2023

Πού μπορώ να το βρω;