RSS

Νέα

ΠΟΡΕΙΑ ΑΕΙΠΕΛΑΓΗ, μια ποιητική συλλογή που χωρίζεται σε δυο ενότητες " των καραβιών φαντάσματα" και μας ταξιδεύει στο Αιγαίο και στην ενότητα "Επιγραφή υπογραφή" με κεντρικό θέμα την αγάπη και τον έρωτα. Μιλήστε μας για το βιβλίο σας και πείτε μας πως προέκυψε ο τίτλος του και ποιο είναι τα μνήματα που θέλετε να περάσετε στον αναγνώστη σας; Η ποιητική συλλογή "Πορεία αειπέλαγη" είναι μια συλλογή ποιημάτων μου, που γράφτηκαν σε μια πολύ δύσκολη περίοδο της ζωής μου. Γραφτήκαν απολογητικά σαν εξομολόγηση και παράπονο, αλλά και σαν φιλοσοφία ζωής, ενός ανθρώπου, που λόγω χαρακτήρα και αρχών, δεν μπορεί να μείνει στάσιμος, δέσμιος, να "αράξει" σε λιμάνι, μεταφορικά μιλώντας πάντα. Έτσι προέκυψε και ο τίτλος της συλλογής. "Πορεία αειπέλαγη" Πορεία δηλαδή μιας ζωής στο αεικίνητο παντοτινά μεταβαλλόμενο πέλαγος της αλληλουχίας των γεγονότων του ανθρώπινου, του κοινωνικού, του πολιτικού του ιστορικού, πλαισίου που κινείται ο σύγχρονος άνθρωπος, φιλτραρισμένη μέσα από το δικό μου αισθητήριο, και δοσμένη έμμετρα.. Δεν θα έλεγα ότι, είναι μια σειρά ποιημάτων που σε ταξιδεύουν μόνο στο Αιγαίο, αν και σε κάποια ποιήματα οι εικόνες του γαλάζιου Αρχιπελάγους είναι έντονες.. Θα έλεγα όμως με βεβαιότητα ότι, σε κάθε ποίημα που περιλαμβάνεται, υπάρχουν τα πολύ ιδιαίτερα, σταθερά χαρακτηριστικά της ποίησής μου, που τα έχω περιγράψει άθελά μου, στην απόλυτη ειλικρίνεια που πηγάζει από την ποίηση (αν θέλει να είναι ποίηση και όχι βερμπαλισμός βέβαια) στην τελευταία στροφή του ποιήματός μου, με τίτλο "Ενδοσκοπικά των Φωτοτρόπων", πιο συγκεκριμένα στους δύο τελευταίους στίχους και που θα να ήθελα να μου επιτρέψετε να σας την παραθέσω, μια που πολλές φορές εκφράζομαι έμμετρα καλύτερα από τον πεζό λόγο.
Οι εκδόσεις Άπαρσις, με αφορμή την Παγκόσμια ημέρα ποίησης πραγματοποιούμε αφιέρωμα στις ποιήτριες και τους ποιητές μας. Καθημερινά από 16/3 - 21/3 θα δημοσιεύονται στην σελίδα μας www.aparsis.gr(εδώ) και στο https://www.facebook.com/aparsispublications ποιήματα ανέκδοτα ή από τις ποιητικές συλλογές των εκδόσεων.
Οι εκδόσεις Άπαρσις συνεργάζονται με το Γραφείον Ποιήσεως στην ενότητα που παρουσιάζει με τίτλο «Σύγχρονοι Έλληνες ποιητές και Ελληνίδες ποιήτριες αυτοανθολογούνται», στηρίζοντας εμπράκτως, με την έκδοση της ανθολογίας, την προσπάθεια να παρουσιαστεί η σύγχρονη ελληνική ποίηση με ανέκδοτα ποιήματα. Οι εικαστικές παρεμβάσεις στο φωτογραφικό πορτρέτο του κάθε ποιητή/τριας γίνονται από μαθητές Δημοτικού, Γυμνασίου, Λυκείου.
Ο τίτλος στο εξώφυλλο δηλώνει ακριβώς το περιεχόμενο του βιβλίου. Η συγγραφέας, μέσα από τις λέξεις που ρέουν, συνθέτει γράμματα που απευθύνονται στον αδελφό της. Γράμματα που ξέρει ότι δεν θα διαβαστούν από το αγαπημένο της συγγενικό πρόσωπο. Ο ίδιος παλεύει με τους δαίμονες του μυαλού του, βρίσκεται μακριά της και εκείνη αισθάνεται την ανάγκη να απλώσει στο χαρτί όλα τα συναισθήματα που έχουν πλακώσει την ψυχή της. Δεν ξέρω εντέλει ποιο είναι μεγαλύτερο κακό. Να γύριζες ή να μη γυρίσεις ποτέ. Αν σε εμποδίζουν να επιστρέψεις Να ξέρεις πως δεν φταις εσύ Είμαι θυμωμένη για καιρό με τα στοιχειά του μυαλού σου Και ζητώ εκδίκηση να πάρω. Ο λόγος της είναι άλλοτε σκληρός, ειρωνικός, και άλλοτε γλυκός όταν αναφέρεται σε εκείνον. Θέλει να τον γλυκάνει, να τον αγκαλιάσει και να του διώξει μακριά τα φαντάσματα που τον κυνηγούν. Αναπολεί τα παιδικά τους χρόνια, κάποιες δύσκολες οικογενειακές στιγμές, θυμίζει φράσεις ειπωμένες από τη μητέρα τους, που έχουν καρφωθεί βαθιά μέσα της. Υπάρχουν σημεία που ο θυμός της ξεχειλίζει. Δεν αντέχει άλλο να τον κρατά μέσα της και τον αφήνει ελεύθερο.