RSS

Νέα

Οι εκδόσεις Άπαρσις, με αφορμή την Παγκόσμια ημέρα ποίησης πραγματοποιούμε αφιέρωμα στις ποιήτριες και τους ποιητές μας. Καθημερινά από 16/3 - 21/3 θα δημοσιεύονται στην σελίδα μας στο facebook ποιήματα ανέκδοτα ή από τις ποιητικές συλλογές των εκδόσεων.
Αν και είναι το πρωτόλειο βιβλίο της συγγραφέως με ενθουσίασε, με καθήλωσε θα έλεγα. Δεν ήθελα να το αποχωριστώ. Με κέρδισε η γραφή της και περισσότερο το πρώτο πρόσωπο που το καθιστά ολοζώντανο και αυτοβιογραφικό. Μέσα στις 283 σελίδες της εκφράζει σπαραγμό ψυχής. Άλυτα ερωτήματα που μπορεί να κρύβουμε και δεν μπορέσαμε να τα λύσουμε. Και το άγνωστο μας βασανίζει. Δεν μπορούμε να προχωρήσουμε μπροστά αφού ο συνδετικός κρίκος του παρελθόντος με το παρόν μάς αποσυντονίζει και δεν είμαστε ο εαυτός μας. Απελευθερωμένος, χωρίς απωθημένα. Πώς μπορούμε να μεγαλώσουμε τα παιδιά μας και ιδιαίτερα τις κόρες μας αφού εμείς δεν καθαρίσαμε τους προηγούμενους λογαριασμούς; Το «Α, ρε μαμά» το έχουμε ξεστομίσει πολλές φορές. Περνώντας τα χρόνια και χάνοντας την από τη ζωή, βλέπουμε πως κάτι πάει στραβά και μας βγαίνει ένα παράπονο. Όπως η πρωταγωνίστρια, η Αννιώ, που ενώ παντρεύτηκε κι έκανε παιδιά, ψάχνει εναγωνίως να βρει τις ρίζες της. Να λύσει τα γιατί της συμπεριφοράς της μάνας της απέναντι της μετά από πολλά χρόνια, ανοίγοντας με πείσμα επτασφράγιστα στόματα μιας κοινωνίας που ήθελε να ξεχάσει. Διαβάζουμε μια ανθρώπινη ιστορία ενδοσκόπησης στη γυναικεία ψυχή, την ταλαιπωρημένη και οι νεότερες ζουν μέσα από τις σελίδες του την κατακραυγή της που δεν έχει τέλος. Η συγγραφέας συνδέει την Ελλάδα των μνημονίων με την Ελλάδα μετά τον Εμφύλιο. Βιώνει βαθιά τις σχέσεις μάνας και κόρης με πολλά απρόοπτα, δύσμοιρες ανατροπές.
Πολύ ενδιαφέρον βιβλίο από το συνομήλικο, έμμεσα «γνωστό» μου (https://www.politeianet.gr/books/9789606750472-alexatos-n-giorgos-plateia-mpelogianni-187450) ιστοριοδίφη – συγγραφέα. Ευσύνοπτο, με τεράστιο όγκο πληροφοριών και επαρκή βιβλιογραφία. Τα Περιεχόμενα (αναγκαστικό κλικ στη φωτό) δίνουν μια ιδέα του συγγραφικού μόχθου, τον οποίο οι αριστερές βεβαιότητες ευτυχώς δεν ακυρώνουν. Ορθή διάκριση Προλόγου – Εισαγωγής, ξεκίνημα του κύριου μέρους από την επαύριο του λεγόμενου «Μακεδονικού Αγώνα», πέρασμα από τις υποπεριόδους ενός περίπου αιώνα, κατάληξη στη «Χρυσή Αυγή». Θα πρότεινα για την επόμενη έκδοση α) ένα ευρετήριο προσώπων και τίτλων β) εντονότερη αναφορά του όρου «ναζισμός» – παραγώγων του, που επικαλύπτονται από το «φασισμό».
Καλημέρα σας, σήμερα στο BEAUTY DAYS WITH A BOOK φιλοξενούμε τη συγγραφέα κ. ΜΑΛΑΝΔΡΙΝΟΥ Χ. ΜΑΡΙΑ, του βιβλίου «Η ΤΡΙΤΗ ΕΚΔΟΧΗ», που εκδόθηκε από τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΑΠΑΡΣΙΣ.