"Άρης Βελουχιώτης, ο κομμουνιστής επαναστάτης" Του Γιώργου Αλεξάτου. Κριτική της Μάγδας Παπαδημητρίου-Σαμοθράκη στο Bookia

Δευτέρα, 28 Μαρτίου 2022
Άρης Βελουχιώτης
Ο κομμουνιστής επαναστάτης
 
 

 
 
23-03-2022 14:20
 

Μετά το τελευταίο του βιβλίο με τίτλο «Οι Ελλαδέμποροι», από τις εκδόσεις Άπαρσις, ο ιστορικός και συγγραφέας Γιώργος Αλεξάτος φέρνει στους αναγνώστες ένα ακόμη ιστορικό βιβλίο. Αυτή τη φορά για τον Άρη Βελουχιώτη.

«Τι έχει να μας προσφέρει ακόμη ένα βιβλίο για τον Άρη», θα αναρωτηθείτε. Άλλοι ίσως πουν «Τα μάθαμε, προχωρούμε μπροστά». Όμως, δεν τα μάθαμε και είμαι σίγουρη γι αυτό. Πιστεύω, πως δεν μαθαίνεται ποτέ η ιστορία. Γιατί, για χρόνια πολλά ο Άρης Βελουχιώτης ούτε διδάσκεται στα σχολεία, αλλά ούτε έχουμε σφαιρική αντίληψη για το πρόσωπό του. Άλλωστε, η ιστορία μελετάται συνέχεια, καθώς καινούργια στοιχεία έρχονται στην επικαιρότητα, νέες μαρτυρίες, νέα μηνύματα. Συνεχώς, γίνεται αναψηλάφηση ώστε να διατηρείται η ιστορική μνήμη και τα γεγονότα να γράφονται και να καταγράφονται όσο το δυνατόν αντικειμενικά, καθώς η καταγραφή, διδαχή αλλά και προώθηση πλευρών ή και προσώπων της Ιστορίας αρκετές φορές υπαγορεύεται. Εκφράζοντας τη ταπεινή μου γνώμη, ως αναγνώστρια, μπορώ να πω πως είναι ένα βιβλίο που αξίζει να αρχίσεις από αυτό για να γνωρίσεις τον Θανάση Κλάρα ή τον Άρη Βελουχιώτη, κι αν θέλεις και άλλες γραφές, να προχωρήσεις σε πιο βαθιά ιστορικά μονοπάτια. Μπορώ, επίσης, να συγχαρώ και τις εκδόσεις Άπαρσις για την επιμέλεια αλλά και το ξεχωριστό εξώφυλλο, στο οποίο εικονίζεται μία φωτογραφία του Άρη Βελουχιώτη στην ιστορική ομιλία στη Λαμία το 1944 και μία του Αθανάσιου Κλάρα στην Ασφάλεια το 1930.

Ποιος ήταν ο Θανάσης Κλάρας ή Άρης που έχει γίνει σύμβολο, ιδέα, πρότυπο όλων των ανυπότακτων πατριωτών που ήρθε σε σύγκρουση με το κόμμα του, δημιουργώντας σχεδόν από μόνος του τον ΕΛΑΣ;

Ποια άλλα στοιχεία ανακάλυψε ο Γιώργος Αλεξάτος ώστε να έχει λόγο ύπαρξης, ακόμη ένα βιβλίο για τον Άρη;

Γράφει στο οπισθόφυλλό του: «Γράφτηκε για να δοθεί η δυνατότητα στους αναγνώστες του να γνωρίσουν τη διαδρομή μέσα από την οποία διαμορφώθηκε ο κομμουνιστής επαναστάτης Θανάσης Κλάρας και τους όρους υπό τους οποίους έδρασε ως ο αρχικαπετάνιος του ΕΛΑΣ Άρης Βελουχιώτης». Ο συγγραφέας το αφιερώνει στη μνήμη των μαχητών του ΕΛΑΣ που έπεσαν στον αγώνα για την εθνική απελευθέρωση και τη Λαοκρατία.

Ο αναγνώστης θα γνωρίσει τη ζωή του Άρη Βελουχιώτη από τα παιδικά του χρόνια, το πότε άρχισε να πολιτικοποιείται, την προπολεμική δράση του, την αντιστασιακή του συνεισφορά από θέση πρωταγωνιστή, την διαγραφή, την απομόνωση και το τέλος του έως και την πλήρη αποκατάσταση του από το ΚΚΕ.

Γιατί όμως ο συγγραφέας τον καλεί κομμουνιστή επαναστάτη;

Το ΚΚΕ, του ανέθεσε και τον τίμησε να ηγηθεί ενός από τους σημαντικότερους εθνικοαπελευθερωτικούς στρατούς που έδρασαν στον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο, στις κατεχόμενες από τους χιτλερικούς χώρες της Ευρώπης.

«Διαπαιδαγωγήθηκα ταξικά, έμαθα το συμφέρον μου, ρίχτηκα με πίστη, με θέληση, με ηρωισμό στον αγώνα για τις εργαζόμενες μάζες»

Σήμερα, πόσοι από μας έχουμε ταξική συνείδηση; Πόσοι από τη νεολαία γνωρίζουν και εμπνέονται από τους αγώνες του; Τολμώ να πω μόνο οι πολιτικοποιημένοι. Κι όμως, αν διάβαζαν αυτό το βιβλίο, που με τόση σαφήνεια τα εξηγεί ο συγγραφέας, και επεξεργάζονταν τα ιστορικά δεδομένα, μακριά από τις σειρήνες της εθνικοφροσύνης, αν ήξεραν τον αγώνες του, αν διάβαζαν πόσο ανυπότακτος πατριώτης ήταν, ίσως θα άλλαζε η κριτική τους σκέψη και στάση.

Το βιβλίο χωρίζεται σε είκοσι οχτώ κεφάλαια, έχει μια πλούσια βιβλιογραφία που μπορεί ο κάθε αναγνώστης να ανατρέξει.

Θα μπορούσα να γράφω σελίδες για το αξιόλογο αυτό βιβλίο του Γιώργο Αλεξάτου. Από όλα αυτά που διάβασα, συμπέρανα πως ο Άρης, όσο κι αν αγαπήθηκε, όσο κι αν μισήθηκε, θα είναι πάντα επίκαιρος. Καλοτάξιδο να είναι!
Αφήστε το σχόλιό σας