Filter by:
Clear AllΣτην Ελλάδα, παρ’ όλες τις ιστορικές της περιπέτειες κατά τον 20ό αιώνα, με πολέμους, ένοπλες εμφύλιες αντιπαραθέσεις, στρατιωτικά κινήματα, δικτατορικά καθεστώτα και παρατεταμένες περιόδους περιορισμού των δημοκρατικών ελευθεριών και ελεγχόμενης κοινοβουλευτικής ζωής, αν και υπήρξαν φασίστες και φασιστικές κινήσεις, δεν εμφανίστηκε ποτέ μαζικό κίνημα φασιστικού προσανατολισμού ούτε εγκαθιδρύθηκε πραγματικά φασιστικό καθεστώς. Η διερεύνηση των αιτίων αυτής της ιστορικής πραγματικότητας μας είναι εξαιρετικά χρήσιμη για τη γνώση της ιστορικά διαμορφωμένης κοινωνίας μέσα στην οποία ζούμε και δρούμε, και για την αναζήτηση των όρων αποτελεσματικής διεξαγωγής του αντιφασιστικού αγώνα σήμερα
- Κριτική/παρουσίαση του Δημήτρη Μπελαντή
- Κριτική της Ελένης Καρασαββίδου στο TVXS
- Συνέντευξη του συγγραφέα στη Λένα Κυριακίδη - Εφημερίδα των Συντακτών
- Ο Δημήτρης Φύσσας γράφει στο Fractal.gr για το βιβλίο "Οι Ελλαδέμποροι"
- Συνέντευξη στο ραδιόφωνο ΕΡΤ Open στην εκπομπή του δημοσιογράφου Γιώργου Φιλιππάκη
- Η ομιλία του Δημήτρη Στρατούλη στην εκδήλωση αφιερωμένη στο συγγραφικό έργο του Γιώργου Αλεξάτου στον Αστακό Δήμου Ξηρομέρου
Η «πορεία» των προσφύγων της Σκάλας Καλλονής Λέσβου, του 1914 και του 1922, μέσα από τις μαρτυρίες των απογόνων τους. Μια πρώτη και μοναδική καταγραφή της προέλευσής τους, του πώς έφτασαν ως εδώ, των δυσκολιών επιβίωσης, αλλά και της οριστικής ενσωμάτωσής τους στην τοπική κοινωνία. Η Σκάλα Καλλονής Λέσβου είναι ένα προσφυγικό χωριό, το οποίο κτίστηκε «εκ θεμελίων» πάνω στην άμμο. Έτσι είναι ένα από το πιο νέα, ίσως το νεότερο χωριό της Λέσβου. Ελάχιστες είναι οι οικογένειες των γηγενών, που εγκαταστάθηκαν ή δημιουργήθηκαν στη Σκάλα, μετά τον ερχομό των προσφύγων όμως, όταν χτίστηκε ο προσφυγικός συνοικισμός και ο τόπος πήρε ζωή. Σήμερα ζουν αρμονικά με τους αυτόχθονες, σχεδόν όλοι τους ψαράδες. Σε όλα τα σπίτια υπάρχουν ανηρτημένες οι φωτογραφίες των γεννητόρων τους, πρώτων προσφύγων. Τους τιμούν γιατί ξέρουν την σκληρή ζωή που πέρασαν, και παρόλα ταύτα, διατήρησαν την αγάπη τους για την πατρίδα που έχασαν και με αυτήν την αγάπη στέριωσαν στη νέα πατρίδα, σε τούτον τον αμμουδερό τόπο και τον ευλογημένο κόλπο της Καλλονής.
«Πώς να ξεχάσω τις βόλτες στο Νείλο, τις σπιτικές λεμονάδες, τη μυρωδιά των μπαχαρικών, το τραγούδι της ερήμου, τα ατελείωτα απογεύματα στις υπαίθριες αγορές, τις φυλές που συναντούσαμε! Τη μία και μοναδική φορά που έγιναν στο Σουδάν εκλογές!»
Μέσα από είκοσι αυτοβιογραφικά σημειώματα, η Μαίρη Λίπκοβιτς ανακαλεί τις μνήμες της μαθήτριας που μεγαλώνει στην ελληνική παροικία του Χαρτούμ τις δεκαετίες '60-'70, αλλά και της δασκάλας που επιστρέφει στην αγαπημένη πόλη μετά τις σπουδές της για να διδάξει την επόμενη γενιά.
-ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ ΚΑΙ ΕΝΑ ΒΙΒΛΙΟ - Συνέντευξη με τη Μαίρη Λίπκοβιτς
«Η Ελλάδα παρά τη θέλησί της, κυρίως εξαιτίας της γεωπολιτικής της θέσεως, αναγκάστηκε να εμπλακή σε δύο παγκοσμίους πολέμους και, σαν μην έφταναν αυτά, να οδηγηθή αμέσως μετά και σε έναν εμφύλιο. Στην περίοδο των μεγάλων πολέμων έτυχε να γεννηθώ και εγώ, σε μια εδαφικώς μη ευνοούμενη περιοχή, από γονείς φτωχούς και αγράμματους μα φιλεργατικούς και επιπλέον πολύτεκνους (έντεκα παιδιά – τέσσερα κορίτσια και εφτά αγόρια). Αυτό δυσκόλευε τη ζωή όχι μόνο των γονιών μου, αλλά και όλων ημών των παιδιών, γιατί έπρεπε να επιζήσουμε μέσα στις δύσκολες συνθήκες της Κατοχής και του Εμφυλίου Πολέμου.
Όταν ήμουν δέκα χρονών, οι γονείς μου με έστειλαν στο δημοτικό σχολείο για να τελειώσω τρεις τάξεις και να τους γράφω σαν θα πήγαινα στρατιώτης. Το πώς συνέβη να συνεχίσω να φοιτώ επί τριάντα πέντε χρόνια σε θρανία και έδρανα, το περιγράφω στο παρόν βιβλίο με φόντο τους αγώνες του λαού μας για δημοκρατία και πρόοδο.»
Ο Χρήστος (Τάκης) Τόλιος γεννήθηκε στη Δίβρη Ηλείας το 1935. Σπούδασε ραδιοτεχνίτης-ηλεκτροτεχνίτης σε μέση σχολή και ακολούθως στη Φιλοσοφική και τη Νομική Σχολή του ΕΚΠΑ. Συνταξιοδοτήθηκε ως δικηγόρος το 2005.
Από τα νεανικά του χρόνια είναι στρατευμένος στην Αριστερά. Ανέπτυξε συνδικαλιστική δραστηριότητα στους κλάδους των μισθωτών ραδιοηλεκτρονικών, των οπωροπωλών, των φροντιστηριακών καθηγητών και των δικηγόρων. Διατέλεσε μέλος του Πειθαρχικού Συμβουλίου του ΔΣΑ, ο οποίος τον έχει ανακηρύξει επίτιμο δικηγόρο.
ΣΤΑ ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΑ ΑΠΟ ΔΕΥΤΕΡΑ 24 ΔΕΚΕΜΒΡΗ
«Ο κύριος Διαγώνιος» - Εφημερίδα Η ΕΠΟΧΗ - άρθρο του Κώστα Παπαδάκη
Με όχημα την άνοδο και την πτώση του επιχειρηματικού ομίλου Στάνταρ Αλιμπέρτη, της πρώτης μεγάλης αλυσίδας λιανικής πώλησης υποδημάτων στον ελλαδικό χώρο, ο Ιορδάνης Αλιμπέρτης προσφέρει ένα αυτοβιογραφικό ταξίδι στην ιστορία του 20ού αιώνα.
Ο ελληνισμός της Πόλης, οι πρόσφυγες της Δραπετσώνας, η Αντίσταση κι οι Λαμπράκηδες, η ελληνική παροικία του Λονδίνου, μπλέκονται μαγικά με τα διδάγματα που αποκόμισε ένα μικρό παιδί από τις εμποροπανηγύρεις της επαρχίας, τα καμπαρέ της Τρούμπας, μα πάνω απ' όλα από τις προσπάθειες των ηττημένων του Εμφυλίου να ξαναστήσουν τη ζωή τους σε στέρεες βάσεις μετά τη λήξη του αδελφοκτόνου πολέμου.
Μεσούσης της επιχείρησης «Πελαργός Α» του Εμφυλίου Πολέμου, ο στρατιώτης Αντώνης Δημητριάδης παραπέμπεται σε στρατοδικείο για την άρνησή του να σηκώσει όπλο. Θα καταδικαστεί τετράκις σε θάνατο και θα περάσει τα επόμενα οκτώ χρόνια της ζωής του στις φυλακές, περιμένοντας την εκτέλεσή του.
Η δημοσιογράφος Γιάννα Δημητριάδη παρουσιάζει το χρονικό της πρώτης τετραετίας του εγκλεισμού του, όπως την διέσωσε ο ίδιος σε παράνομο ημερολόγιο στις Φυλακές Αβέρωφ. Η αναμονή της εκτέλεσης, η καθημερινότητα του κελιού, οι προσπάθειες των μελλοθανάτων και των συγγενών τους να εξασφαλίσουν την πολυπόθητη χάρη, καταγράφονται με ανάμεικτη αγωνία και μαύρο χιούμορ.
Στο επίμετρο, η πανεπιστημιακός Βασιλική Λάζου θέτει αναλυτικά το ιστορικό περίγραμμα του Εμφυλίου Πολέμου στη Φθιώτιδα. Η έκδοση συμπληρώνεται με πλούσιο υλικό από τον τύπο της εποχής, χάρτη των επιχειρήσεων και δημιουργίες του Αντ. Δημητριάδη από την περίοδο του εγκλεισμού του.
- Μάγδα Παπαδημητρίου - Σαμοθράκη: Κάθε βιβλίο το βαθμολογείς όπως το νιώθεις (bookia.gr)
- ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΕΝΟΣ ΑΝΤΙΗΡΩΑ... της Πόλυς Κρημνιώτη - Εφημερίδα ΑΥΓΗ
Ένα σπάνιο συλλεκτικό ντοκουμέντο ιστορίας-γλώσσας και παραδόσεων! Για πρώτη φορά καταγεγραμμένο λεξικό της γλώσσας των Ρομά στα νέα ελληνικά και βασικές αρχές γραμματικής!
Ρομά ή Ρόμ ποιοί είναι τελικά;
"Πιρ τα ντικ γιεκε μανούσσες"...
Περπάτα και κοίτα έναν άνθρωπο....
Δύο Έλληνες τσιγγάνοι έγραψαν, ερεύνησαν, μάζεψαν σπάνιο αδημοσίευτο φωτογραφικό υλικό από τους προγόνους τους στην Κωνσταντινούπολη μέχρι σήμερα, κατέγραψαν τις λέξεις της Ρομανί τσιπ στα νέα ελληνικά μαζί με κανόνες γραμματικής, τιμώντας τις ρίζες και τις παραδόσεις τους, θέλοντας να δείξουν την "αθέατη" πλευρά, την άλλη πλευρά των τσιγγάνων στην Ελλάδα.
Ένα βιβλίο των Νίκου Μπατζαλή και Κωνσταντίνου Χηνά, με πρόλογο από την φιλόλογο Θεώνη Μαρτζάκλη.
- "Από την Οδύσσεια στην Ιθάκη" - Παρουσίαση στην ΕΦΗΜΕΡIΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ (EF-SYN)
- Συνέντευξη των συγγραφέων στη δημοσιογράφο Έμυ Ντούρου - εφημερίδα Documento
- Ο συγγραφέας του βιβλίου «Γκογκί[Μνήμη]»Νικόλαος Μπατζαλής μας ξεναγεί στην Κωνσταντινούπολη των προσωπικών του βιωμάτων, στην Πόλη των προγόνων του.
- Συνέντευξη του Νίκου Μπατζαλή στο ΛΕΤΡΙΝΑ FM