Filter by:

Clear All
Min: 6,00€ Max: 20,00€
6 20

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑ

Προβολή ως Πλέγμα Λίστα
Ταξινόμηση ανά
Εμφάνιση ανά σελίδα

Ο ΗΧΟΠΛΑΣΤΗΣ - ΣΤΕΛΙΟΣ ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

Γιαννακόπουλος, Στέλιος,Πατηνιώτης, Νίκος
Μία ολόκληρη ζωή ετοιμάζεται να κυκλοφορήσει. Μία ζωή γεμάτη ήχους και μουσική. Μία ζωή που ξεδιπλώνει, κυριολεκτικά, τη δισκογραφία στη χώρα μας και όχι μόνο. Η ζωή του μοναδικού ηχολήπτη Στέλιου Γιαννακόπουλου, σε επιμέλεια του Νίκου Πατηνιώτη. Μια μικρή αναφορά από το βιβλίο Το βιβλίο, που συνοδεύεται από dvd διάρκειας 90΄ευγενικής χορηγίας του κ. Μάκη Μάτσα, είναι η αυτοβιογραφία του μηχανικού φωνοληψίας Στέλιου Γιαννακόπουλου, ενός εκ των σπουδαιότερων και εμβληματικών ηχοληπτών της ελληνικής δισκογραφίας.

Το βιβλίο, που συνοδεύεται από dvd διάρκειας 90' ευγενικής χορηγίας του κ. Μάκη Μάτσα, είναι η αυτοβιογραφία του μηχανικού φωνοληψίας Στέλιου Γιαννακόπουλου, ενός εκ των σπουδαιότερων και εμβληματικών ηχοληπτών της ελληνικής δισκογραφίας. 

Βασίζεται σχεδόν εξ΄ολοκλήρου σε προσωπικές μαρτυρίες και εξιστορήσεις του βιογραφούμενου, προσωπικό του αρχείο (φωτογραφίες, έγγραφα και μαγνητοσκοπημένο υλικό), καθώς και σε επιλεγμένα άρθρα, αποκόμματα εφημερίδων και συνεντεύξεις δικές του ή/και άλλων. 

Περιλαμβάνει υποσημειώσεις, αναφορές σε πρόσωπα και ανθρώπους που είτε μίλησαν για τον ίδιο, είτε συνέβαλαν με τον οποιοδήποτε τρόπο στη συλλογή στοιχείων.

Τέλος, περιλαμβάνονται βαθύτερες λεπτομέρειες γύρω από τις τεχνικές ηχογράφησης (επεξεργασία σήματος) κατά περίπτωση.

Σπαράγματα ιστορίας των ηχογραφήσεων- στα στούντιο του εργοστασίου Columbia - και της ελληνικής δισκογραφίας, μέσα από τον επαγγελματικό βίο του ηχοπλάστη Στέλιου Γιαννακόπουλου.

Επιμέλεια κειμένων: Βασίλης Καλαμαράς
Σχεδιασμός εξωφύλλου: Γεωργία Αλεβιζάκη

Ηλεκτρονική επεξεργασία: Νικολέττα Γεωργιάδου

 
 Ο Κώστας Μπαλαχούτης γράφει στο Ogdoo.gr, με αφορμή το βιβλίο "Ο ΗΧΟΠΛΑΣΤΗΣ-ΣΤΕΛΙΟΣ ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ", για την ιστορία της ηχογράφησης του έργου του Μάνου Χατζηδάκι "Δεκαπέντε εσπερινοί"
-
 Η δημοσιογράφος Έμυ Ντούρου συνομιλεί με τους συντελεστές του βιβλίου και γράφει στην εφημερίδα Documento
- Συνέντευξη του Στέλιου Γιαννακόπουλου στη SAE Athens
- Η δημοσιογράφος και συγγραφέας Τίνα Βαρουχάκη γράφει στο μουσικό περιοδικό TaR για το βιβλίο
- Συνέντευξη του Στέλιου Γιαννακόπουλου στην εκπομπή του Αλέξη Βάκη Στο Κόκκινο 105,5 PART 1

Πού μπορώ να το βρω;

 

 

ΟΙ 10

Μποσκοΐτης, Αντώνης
Ο δημοσιογράφος και ντοκιμαντερίστας Αντώνης Μποσκοΐτης "εξομολογεί" δέκα βετεράνους ηθοποιούς του παλιού ελληνικού κινηματογράφου, όλοι εν ζωή πλην ενός (Κ. Βουτσάς), όχι με ρετρό, αλλά μάλλον ψυχαναλυτική διάθεση. Οι συνεντεύξεις πάρθηκαν την τελευταία δεκαετία και φιλοξενήθηκαν στα διάφορα μέσα, με τα οποία συνεργαζόταν ο συγγραφέας ως αρθρογράφος. Επιμέλεια κειμένων: Μαρία Φουσταλιεράκη Σχεδιασμός εξωφύλλου: Θρασύβουλος Καλαϊντζίδης Επιμέλεια έκδοσης: Κατερίνα Θανοπούλου

Ο δημοσιογράφος και ντοκιμαντερίστας Αντώνης Μποσκοΐτης "εξομολογεί" δέκα βετεράνους ηθοποιούς του παλιού ελληνικού κινηματογράφου, όλοι εν ζωή πλην ενός (Κ. Βουτσάς), όχι με ρετρό, αλλά μάλλον ψυχαναλυτική διάθεση. Οι συνεντεύξεις πάρθηκαν την τελευταία δεκαετία και φιλοξενήθηκαν στα διάφορα μέσα, με τα οποία συνεργαζόταν ο συγγραφέας ως αρθρογράφος.

Επιμέλεια κειμένων: Μαρία Φουσταλιεράκη
Σχεδιασμός εξωφύλλου: Θρασύβουλος Καλαϊντζίδης
Επιμέλεια έκδοσης: Κατερίνα Θανοπούλου


Αντώνης
Μποσκοΐτης: ένα πολυμηχάνημα παραγωγής νοήματος.

[...] Λοιπόν, πέραν όλων των άλλων —δεν μπορώ να μιλήσω προσωπικά
για τη σκηνοθετική του ικανότητα και τις άλλες ιδιότητές του— είναι
ένας συνεντευξιαστής που διεκδικεί μια ξεχωριστή θέση σε αυτόν τον
χώρο γραφής ·έντυπης και ηλεκτρονικής.

  [...] Ξέρει —ίσως από ένστικτο— ότι η ζωή του καθενός είναι ένα
κουβάρι, και αρκεί να βρεθεί η άκρη για να ξετυλιχθεί.

Ξέρει ότι η ζωή του άλλου είναι ένα παζλ, που η μνήμη δεν έχει
συγκρατήσει όλα τα κομμάτια, και γι’ αυτό έχει ανάγκη το «ζωτικό
ψέμα» για να συντεθεί.

 [...]Ο Αντώνης πετυχαίνει ακόμα και τα ασήμαντα μιας διήγησης να
έχουν τη σημασία τους, και αποδεικνύει ότι οι μικρές στιγμές μιας ζωής
είναι το εύφορο έδαφος της μεγαλοσύνης κάθε ψυχής!

Έτσι, έχει καταφέρει μέχρι τώρα κάτι δύσκολο στον χώρο των
συνεντεύξεων. Οι συνεντεύξεις του, έχουν μια λογοτεχνική αξία, δηλαδή
διεκδικούν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής από το εφήμερο μιας ανάγνωσης
σε μια εφημερίδα. Γι’ αυτό και έχει αξία η έκδοση ενός ακόμα βιβλίου
που να περιέχει κάποιες από αυτές.

 Από τον πρόλογο του Θανάση Λάλα

 Από την παρουσίαση του βιβλίου - Review του Αντώνη Ρηγόπουλου - "Το Κουτί της Πανδώρας"
Ο δημοσιογράφος/συγγραφέας Θανάσης Λάλας μιλάει για το βιβλίο
- Ο Αντώνης Μποσκοϊτης μιλάει για το βιβλίο του «ΟΙ 10» στην εκπομπή «Σε Πρώτο Πρόσωπο στο Δεύτερο Πρόγραμμα» με τον δημοσιογράφο-ραδιοφωνικό παραγωγό Δημήτρη Μεϊδάνη
-
 Κριτική του Κώστα Μανιάτη στο News 24/7
- Ο Μίλτος Τόσκας γράφει στο ALTER THESS για το βιβλίο
- "Οι 10" Ένα βιβλίο-θησαυρός για τον παλιό ελληνικό κινηματογράφο - Κριτική του Γιάνη Γκροσδάνη
- Συνέντευξη του Αντώνη Μποσκοΐτη στο tvxs και τη Μαριάνθη Πελεβάνη
- Κριτική της Αγγελίνας Παπαθανασίου στους "Θεματοφύλακες Λόγω Τεχνών"
- Κριτική/παρουσίαση του Κώστα Μπαλαχούτη στο Ogdoo.gr
- Κριτική για το βιβλίο στο περιοδικό Lifo

Πού μπορώ να το βρω;

 

 

 

Ο ΠΛΟΥΤΟΣ ΤΟΥ ΚΟΛΠΟΥ ΚΑΛΛΟΝΗΣ ΛΕΣΒΟΥ

Δουκέλλης, Αντώνης
Μια εργασία που σκοπό έχει να προσεγγίσει τον κόλπο Καλλονής, τη «Λιμνοθάλασσα του Αριστοτέλη», αναδεικνύοντας τα στοιχεία που εκτόξευσαν τη φήμη του στα πέρατα της γης.

Μια εργασία που σκοπό έχει να προσεγγίσει τον κόλπο Καλλονής, τη «Λιμνοθάλασσα του Αριστοτέλη», αναδεικνύοντας τα στοιχεία που εκτόξευσαν τη φήμη του στα πέρατα της γης, δηλαδή:

  •  τα ψάρια, τα όστρακα και όλα τα έμβια όντα που φωλιάζουν στα νερά του,
  •  τους παλιούς και σύγχρονους τρόπους ψαρέματος,
  •  τα παλαιά και σύγχρονα αλιευτικά εργαλεία (δίχτυα, παραγάδια κ.ά.)
  •  τα ξύλινα σκάφη, τη συντήρηση και τα μέσα προώθησής τους στην πορεία του χρόνου,
  •  τις αλυκές και τη συνεισφορά τους στον τόπο,
  •  τη χλωρίδα και την πανίδα του,
  • τους ανθρώπους, τη ζωή, τα προβλήματά τους και την απέραντη αφοσίωσή τους σ᾽αυτό το κλειστό κομμάτι θάλασσας, τον κόλπο Καλλονής!

Επιμέλεια κειμένων: Παναγιώτης Μιχαηλάρης - Μαρία Φουσταλιεράκη
Σχεδιασμός εξωφύλλου: Νικολέττα Γεωργιάδου
Ηλεκτρονική επεξεργασία: Νικολέττα Γεωργιάδου

Φωτογραφία εξωφύλλου: Μαρία Κουμάνιου

Ομιλία του φιλόλογου-συγγραφέα Χρήστου Σταυράκογλου στην παρουσίαση του βιβλίου στην Καλλονή Λέσβου

Πού μπορώ να το βρω;

ΣΤΑΓΟΝΕΣ ΜΝΗΜΗΣ

Τρικαλινός, Χρήστος
Το βιβλίο αυτό δεν είναι μια ιστορία με αρχή, μέση και τέλος, αλλά σκόρπιες ψηφίδες, είναι σαν σταγόνες που πέφτουν στο ποτήρι της ζωής που ακόμη δεν έχει γεμίσει, αλλά προειδοποιεί ότι η μέρα αυτή, δεν είναι πια και τόσο μακριά. Η δική μας γενιά, εμείς που γεννηθήκαμε στον εμφύλιο χωρίς να τον βιώσουμε, αλλά γευτήκαμε τις συνέπειές του, εμείς που περάσαμε τα παιδικά μας χρόνια στη δύσκολη μεταπολεμική περίοδο, εμείς που ζήσαμε την άνοδο και την πτώση της δικτατορίας, χωρίς να ανήκουμε σε αυτούς που αποκαλούν -άλλοι με θαυμασμό και άλλοι σήμερα με περιφρόνηση- «γενιά του Πολυτεχνείου», εμείς που νιώσαμε την πίκρα της αναγκαστικής ξενιτιάς και την κατοπινή καταξίωση, έχουμε πολλά να διηγηθούμε. Ναι, ο καθένας μας έχει τη δική του μοναδική ζωή, τις δικές του μοναδικές εμπειρίες, τη δική του οπτική στα γεγονότα. Όμως το ιστορικό και κοινωνικό πλαίσιο ήταν για όλους μας κοινό. Έτσι γεννήθηκε η ιδέα να προσπαθήσω, πριν το ποτήρι γεμίσει, να σκορπίσω μερικές από αυτές τις σταγόνες μνήμης, να τις αποτυπώσω στο χαρτί με την ευχή και την ελπίδα να «δροσίσουν» κάποιους και να αποτελέσουν ταυτόχρονα τη δική μου κατάθεση, για εκείνο το μικρό κομμάτι της Ιστορίας, μάρτυρας του οποίου υπήρξα. Επιμέλεια κειμένων: Μαρία Φουσταλιεράκη Σχεδιασμός εξωφύλλου: Γεωργία Αλεβιζάκη Ηλεκτρονική επεξεργασία: Νικολέττα Γεωργιάδου

Το βιβλίο αυτό δεν είναι μια ιστορία με αρχή, μέση και τέλος, αλλά σκόρπιες ψηφίδες, είναι σαν σταγόνες που πέφτουν στο ποτήρι της ζωής που ακόμη δεν έχει γεμίσει, αλλά προειδοποιεί ότι η μέρα αυτή, δεν είναι πια και τόσο μακριά.

Η δική μας γενιά, εμείς που γεννηθήκαμε στον εμφύλιο χωρίς να τον βιώσουμε, αλλά γευτήκαμε τις συνέπειές του, εμείς που περάσαμε τα παιδικά μας χρόνια στη δύσκολη μεταπολεμική περίοδο, εμείς που ζήσαμε την άνοδο και την πτώση της δικτατορίας, χωρίς να ανήκουμε σε αυτούς που αποκαλούν -άλλοι με θαυμασμό και άλλοι σήμερα με περιφρόνηση- «γενιά του Πολυτεχνείου», εμείς που νιώσαμε την πίκρα της αναγκαστικής ξενιτιάς και την κατοπινή καταξίωση, έχουμε πολλά να διηγηθούμε.

Ναι, ο καθένας μας έχει τη δική του μοναδική ζωή, τις δικές του μοναδικές εμπειρίες, τη δική του οπτική στα γεγονότα. Όμως το ιστορικό και κοινωνικό πλαίσιο ήταν για όλους μας κοινό.

Έτσι γεννήθηκε η ιδέα να προσπαθήσω, πριν το ποτήρι γεμίσει, να σκορπίσω μερικές από αυτές τις σταγόνες μνήμης, να τις αποτυπώσω στο χαρτί με την ευχή και την ελπίδα να «δροσίσουν» κάποιους και να αποτελέσουν ταυτόχρονα τη δική μου κατάθεση, για εκείνο το μικρό κομμάτι της Ιστορίας, μάρτυρας του οποίου υπήρξα.

 
Επιμέλεια κειμένων: Μαρία Φουσταλιεράκη
Σχεδιασμός εξωφύλλου: Γεωργία Αλεβιζάκη
Ηλεκτρονική επεξεργασία: Νικολέττα Γεωργιάδου
 

Πού μπορώ να το βρω;

 

 

ΑΓΑΠΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΣΕ 17.521 SMS

Γιουσμά Γ. Λία
Μια ανθολογία για την αγάπη, τη συντροφικότητα, τον έρωτα σε όλες τις εκφράσεις της ζωής. Η δική μου ιστορία γράφεται σ’ αυτό εδώ το βιβλίο. Είναι μία ιστορία αγάπης για κάθε είδους ανθρώπινη σχέση. Γιατί η αγάπη είναι η κινητήριος δύναμη των πάντων: απ’ αυτήν ξεκινούν και σ’ αυτήν τελειώνουν όλα. Το γιατί θα το διαπιστώσετε μέσα σε 25 κεφάλαια, στα οποία βρίσκονται 17. 521 παροιμίες, παροιμιώδεις φράσεις, ρητά, λαϊκή σοφία, αποφθέγματα, αρχαιοελληνικές και νεοελληνικές σκέψεις, ατάκες από τη χρυσή εποχή του ελληνικού κινηματογράφου. Αλλά και στίχους από δημώδη και διαχρονικά τραγούδια, λόγια διανοητών παγκόσμιας εμβέλειας, σλόγκαν διαφημίσεων, φράσεις της αργκό, βωμολοχίες, λογοπαίγνια, «μαργαριτάρια» των νέων. Όλα αυτά, αγόρια και κορίτσια, περιμένουν να τα στείλετε με SMS, κάνοντας επανάσταση στην αγάπη, με χιούμορ, αυτοσαρκασμό και αυτοπεποίθηση. Θα ήθελα ν’ απολαύσετε αυτήν την σκανταλιά, σαν μία περιπέτεια που έχει να κάνει με τον διαρκώς διευρυνόμενο ψηφιακό μας κόσμο. Έναν κόσμο γεμάτο λέξεις. Υπερβολικά πολλές λέξεις που το νόημα τους υπάρχει μόνο μέσα από τη χρήση τους. Είμαι σίγουρη ότι θα βρείτε τον εαυτό σας να καθρεφτίζεται σχεδόν στις σελίδες του «Αγάπης επανάσταση».
Μια ανθολογία για την αγάπη, τη συντροφικότητα, τον έρωτα σε όλες τις εκφράσεις της ζωής.

Η δική μου ιστορία γράφεται σ’ αυτό εδώ το βιβλίο. Είναι μία ιστορία αγάπης για κάθε είδους ανθρώπινη σχέση. Γιατί η αγάπη είναι η κινητήριος δύναμη των πάντων: απ’ αυτήν ξεκινούν και σ’ αυτήν τελειώνουν όλα.  Το γιατί θα το διαπιστώσετε μέσα σε 25 κεφάλαια, στα οποία βρίσκονται 17. 521 παροιμίες, παροιμιώδεις φράσεις, ρητά, λαϊκή σοφία, αποφθέγματα, αρχαιοελληνικές και νεοελληνικές σκέψεις, ατάκες από τη χρυσή εποχή του ελληνικού κινηματογράφου. Αλλά και στίχους από δημώδη και διαχρονικά τραγούδια, λόγια διανοητών παγκόσμιας εμβέλειας, σλόγκαν διαφημίσεων, φράσεις της αργκό, βωμολοχίες, λογοπαίγνια, «μαργαριτάρια» των νέων. Όλα αυτά, αγόρια και κορίτσια, περιμένουν να τα στείλετε με SMS, κάνοντας επανάσταση στην αγάπη, με χιούμορ, αυτοσαρκασμό και αυτοπεποίθηση. Θα ήθελα ν’ απολαύσετε αυτήν την σκανταλιά, σαν μία περιπέτεια που έχει να κάνει με τον διαρκώς διευρυνόμενο ψηφιακό μας κόσμο. Έναν κόσμο γεμάτο λέξεις. Υπερβολικά πολλές λέξεις που το νόημα τους υπάρχει μόνο μέσα από τη χρήση τους. Είμαι σίγουρη ότι θα βρείτε τον εαυτό σας να καθρεφτίζεται σχεδόν στις  σελίδες του «Αγάπης επανάσταση».

"Άκουσα στον Άγιο Πέτρο της Ρώμης το Ευαγγέλιο σ’ όλες τις γλώσσες. Η ελληνική αντήχησε άστρο λαμπερό μέσα στη νύχτα."
Γιόχαν Βόλφγκανγκ φον Γκαίτε

"Μόνο όταν είναι έτοιμος ο μαθητής. εμφανίζεται ο δάσκαλος."
Ελληνική παροιμία

[Και να θυμάστε: «Σιγά τον πολυέλαιο!»]
Λ.Γ.

Φωτογραφία εξωφύλλου: ο ηθοποιός Απόστολος Γκλέτσος και η Λία Γιουσμά.

Επιμέλεια: Βασίλης Καλαμαράς 
Ηλεκτρονική επεξεργασία: Νικολέττα Γεωργιάδου

Η Λία Γιουσμά μιλάει για το βιβλίο στο ΚΑΝΑΛΙ ΕΝΑ του Πειραιά

Πού μπορώ να το βρω;

 

 

Ο ΦΙΛΟΣ ΜΟΥ, Ο ΕΑΥΤΟΣ ΜΟΥ- Ο ΘΕΟΣ ΣΤΗ ΖΩΗ ΜΑΣ

Καρφάκης, Ιωάννης
Η διήγηση του φίλου μου για τη ζωή του. Ένα άτολμο παιδί με ανασφάλειες, με μεγάλες ανησυχίες αλλά και με βαθύτατους προβληματισμούς για τη ζωή, κάποια στιγμή στην εφηβεία του, συνάντησε -μέσω του μοναχισμού- τη χριστιανική ζωή. Αυτό το γεγονός έγινε καταλύτης για τη ζωή του και του άλλαξε όλον τον τρόπο της σκέψης του. Στην προσπάθειά του να λύσει τα μεγάλα ερωτήματα της ζωής, και αναζητώντας με αγωνία τον δικό του δρόμο, ευτύχησε να κάνει συζητήσεις με σύγχρονους και μεγάλους Αγιορείτες Πατέρες της εποχής μας (τον Άγιο Παΐσιο, τον Γέροντα Άνθιμο Μικραγιαννίτη, τον Γέροντα Θεόκλητο Διονυσιάτη, τον Ιωσήφ Βατοπεδινό και πολλούς άλλους). Ακολούθησε την έγγαμη ζωή και έζησε θαυμαστά περιστατικά, ανακαλύπτοντας τον Θεό ως παρουσία στη ζωή του. Επιμέλεια κειμένων: Μαρία Φουσταλιεράκη Σχεδιασμός εξωφύλλου: Γεωργία Αλεβιζάκη Ηλεκτρονική επεξεργασία: Νικολέττα Γεωργιάδου
Η διήγηση του φίλου μου για τη ζωή του.
Ένα άτολμο παιδί με ανασφάλειες, με μεγάλες ανησυχίες αλλά και με
βαθύτατους προβληματισμούς για τη ζωή, κάποια στιγμή στην εφηβεία του, συνάντησε -μέσω του μοναχισμού- τη χριστιανική ζωή. Αυτό το γεγονός έγινε καταλύτης για τη ζωή του και του άλλαξε όλον τον τρόπο της σκέψης του. Στην προσπάθειά του να λύσει τα μεγάλα ερωτήματα της ζωής, και αναζητώντας με αγωνία τον δικό του δρόμο, ευτύχησε να κάνει συζητήσεις με σύγχρονους και μεγάλους Αγιορείτες Πατέρες της εποχής μας (τον Άγιο Παΐσιο, τον Γέροντα Άνθιμο Μικραγιαννίτη, τον Γέροντα Θεόκλητο Διονυσιάτη, τον Ιωσήφ Βατοπεδινό και πολλούς άλλους).
Ακολούθησε την έγγαμη ζωή και έζησε θαυμαστά περιστατικά, ανακαλύπτοντας τον Θεό ως παρουσία στη ζωή του.
 
Επιμέλεια κειμένων: Μαρία Φουσταλιεράκη
Σχεδιασμός εξωφύλλου: Γεωργία Αλεβιζάκη
Ηλεκτρονική επεξεργασία: Νικολέττα Γεωργιάδου
 

Πού μπορώ να το βρω;

 

 

ΜΗΝ ΤΗ ΦΟΒΑΣΑΙ ΤΗ ΝΥΧΤΑ, ΣΥΜΜΑΧΟΣ ΕΙΝΑΙ...

Τσιρίδου, Λιάνα
«Θα πέσει η νύχτα πάλι ευεργετική, θα μας γιατρέψει από τις γρατσουνιές, από τα αγχωμένα βήματα στη βουή της πόλης, τις αδιάφορες κουβέντες, τη σκοτούρα της άδειας τσέπης μας. Θα πέσει η νύχτα πάλι, θα μας γιατρέψει και από τις χαρακιές, από τα αφηρημένα βλέμματα των φίλων, τα λόγια που δεν έπρεπε να ξεστομιστούν, τα ψέματα που δεν κατάφεραν να κρυφτούν. Θα πέσει η νύχτα πάλι. θα μας γιατρέψει και από τις βαθιές πληγές, από τις ενοχές που μας τύλιξαν με δηλητήριο, από τις καλά μεταμφιεσμένες προδοσίες, από τους ανυπόφορα δειλούς εαυτούς μας. Θα μας γιατρέψει. Α, είναι σπουδαίες οι θεραπευτικές ιδιότητες της νύχτας όσο μπορούμε ακόμη να μοιραζόμαστε μια μουσική να ζωντανεύει το λιποθυμισμένο μας συναίσθημα, ένα κρασί να καθαρίζει το απελπισμένο μας μυαλό, ένα χάδι να παγιδεύει μικρά κομματάκια αιωνιότητας. Μην τη φοβάσαι τη νύχτα, είναι σύμμαχος». Μικρές και πολύ μικρές ιστορίες για την αγάπη, την οδύνη, τη μοναξιά, τη συμφιλίωση. Μικρά και πολύ μικρά βήματα στο μέσα μας, στα γελαστά, στα δακρυσμένα, στα ανομολόγητα. Μικρές και πολύ μικρές ματιές στα κοινά μας, στα γνώριμα ή και στα ξεχασμένα. Σε όσα ψάχνουν χαραμάδα στο φως. Επιμέλεια κειμένων: Βασίλης Καλαμαράς Σχεδιασμός εξωφύλλου: Γεωργία Αλεβιζάκη Ηλεκτρονική επεξεργασία: Νικολέττα Γεωργιάδου
«Θα πέσει η νύχτα πάλι ευεργετική, θα μας γιατρέψει από τις
γρατσουνιές, από τα αγχωμένα βήματα στη βουή της πόλης,
τις αδιάφορες κουβέντες, τη σκοτούρα της άδειας τσέπης μας.
Θα πέσει η νύχτα πάλι, θα μας γιατρέψει και από τις χαρακιές,
από τα αφηρημένα βλέμματα των φίλων, τα λόγια που δεν
έπρεπε να ξεστομιστούν, τα ψέματα που δεν κατάφεραν να
κρυφτούν. Θα πέσει η νύχτα πάλι. θα μας γιατρέψει και από τις
βαθιές πληγές, από τις ενοχές που μας τύλιξαν με δηλητήριο,
από τις καλά μεταμφιεσμένες προδοσίες, από τους ανυπόφορα
δειλούς εαυτούς μας. Θα μας γιατρέψει. Α, είναι σπουδαίες οι
θεραπευτικές ιδιότητες της νύχτας όσο μπορούμε ακόμη να
μοιραζόμαστε μια μουσική να ζωντανεύει το λιποθυμισμένο
μας συναίσθημα, ένα κρασί να καθαρίζει το απελπισμένο μας
μυαλό, ένα χάδι να παγιδεύει μικρά κομματάκια αιωνιότητας.
Μην τη φοβάσαι τη νύχτα, είναι σύμμαχος».
 
Μικρές και πολύ μικρές ιστορίες για την αγάπη, την οδύνη, τη
μοναξιά, τη συμφιλίωση. Μικρά και πολύ μικρά βήματα στο
μέσα μας, στα γελαστά, στα δακρυσμένα, στα ανομολόγητα.
Μικρές και πολύ μικρές ματιές στα κοινά μας, στα γνώριμα ή
και στα ξεχασμένα. Σε όσα ψάχνουν χαραμάδα στο φως.
 
Επιμέλεια κειμένων: Μαρία Φουσταλιεράκη
Σχεδιασμός εξωφύλλου: Γεωργία Αλεβιζάκη
Ηλεκτρονική επεξεργασία: Νικολέττα Γεωργιάδου
 
Η κειμενογράφος και συγγραφέας Αλίκη Κατσαρού μιλάει για το βιβλίο
- Εισήγηση της Μαρίας Καμονάχου, Δρ Ιστορίας -συγγραφέας, στην παρουσίαση του βιβλίου
- Κριτική/παρουσίαση από Πνευματικό κέντρο Ενορίας Αγιών Πάντων Κέρκυρας "Γωνια Αγιοι Παντες"
- Ομιλία του Χρήστου Μωραΐτη στην παρουσίαση του βιβλίου
- Συνέντευξη της Λιάνας Τσιρίδου για το βιβλίο "Μην τη φοβάσαι τη νύχτα, σύμμαχος είναι" στην εκπομπή της ΕΡΑ σπορ "Η Λαίδη και ο Αλήτης"
- Συνέντευξη της Λιάνας Τσιρίδου στο "Beauty Days with a Book"
- Ο οικονομολόγος Κώστας Παυλίδης μιλάει για το συγγραφικό έργο της Λιάνας Τσιρίδου στο φεστβάλ "ΚΑΒΑΛΛΟΥΡΙ 2022"
- Ομιλία της αρχαιολόγου Ελένης Μπουνιά στην παρουσίαση του βιβλίου στο φεστιβάλ "ΚΑΒΑΛΛΟΥΡΙ 2022"
-
 Κριτική της Κατερίνας Σιδέρη στον ιστότοπο "το βιβλίο.net"

Πού μπορώ να το βρω;

 

 

ΠΑΤΡΙΔΑ ΞΕΝΗ

Παπαδημητρίου- Σαμοθράκη, Μάγδα
Πόσο ξένη είναι η πατρίδα για τους ήρωες του μυθιστορήματος «Πατρίδα ξένη»; Μέσα από πέντε δεκαετίες του εικοστού αιώνα (1935-1975), οι ζωές τους βιώνουν την ιστορία της αλυσοδεμένης Ελλάδας που αγωνίζεται για την Εθνική Ανεξαρτησία της, χωρίς ντόπιους και ξένους προστάτες, κάτω από το μαύρο πέπλο του φασισμού και του ναζισμού. Τραγικές προσωπικές περιπέτειες που προξένησαν ο Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος, ο Εμφύλιος και η δικτατορία των συνταγματαρχών. Αγρίνιο, Θεσσαλονίκη, Αθήνα, Άουσβιτς, Κροστσιένκο οι τόποι, όπου διαδραματίζεται το μυθιστόρημα. Πρωταγωνιστεί ο Γιώργος Παππάς, περσόνα του αγωνιστή της Δημοκρατίας και υπουργού του ΠΑΣΟΚ Γιώργου Δ. Παπαδημητρίου (1916-1999). Γύρω από αυτόν, περιστρέφονται οι Σεφαραδίτες Έλληνες Εβραίοι Ζαχαρίας και Ελισεβά Ναχμίας, καθώς κι ο ταγματασφαλίτης χωροφύλακας Κοσμάς Ξυπολυτέας με τη γυναίκα του Ελευθερία, αγωνίστρια επί Κατοχής. Το ψηφιδωτό της πρωταγωνιστικής ομάδας, συμπληρώνει ο νέος δικηγόρος Αλέξανδρος Ντούβας, πιστός στις ιδέες του Αρχειομαρξισμού. Αλλά, το μυστικό του βιβλίου κρύβεται στο ερώτημα: Μαρία ή Μαριάμ; Η Ιστορία συναντά τη λογοτεχνία για να υφάνει το χαλί που θα πατήσουν πάνω του οι ερχόμενες γενιές. Θα τα καταφέρουν να συνεχίσουν τον αγώνα αυτών που θυσίασαν τη ζωή τους για την Δημοκρατία;
 
Πόσο ξένη είναι η πατρίδα για τους ήρωες του μυθιστορήματος «Πατρίδα ξένη»; Μέσα από πέντε δεκαετίες του εικοστού αιώνα (1935-1975), οι ζωές τους βιώνουν την ιστορία της αλυσοδεμένης Ελλάδας που αγωνίζεται για την Εθνική Ανεξαρτησία της, χωρίς ντόπιους και ξένους προστάτες, κάτω από το μαύρο πέπλο του φασισμού και του ναζισμού.
Τραγικές προσωπικές περιπέτειες που προξένησαν ο Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος, ο Εμφύλιος και η δικτατορία των συνταγματαρχών. Αγρίνιο, Θεσσαλονίκη, Αθήνα, Άουσβιτς, Κροστσιένκο οι τόποι, όπου διαδραματίζεται το μυθιστόρημα. Πρωταγωνιστεί ο Γιώργος Παππάς, περσόνα του αγωνιστή της Δημοκρατίας και υπουργού του ΠΑΣΟΚ Γιώργου Δ. Παπαδημητρίου (1916-1999).
Γύρω από αυτόν, περιστρέφονται οι Σεφαραδίτες Έλληνες Εβραίοι Ζαχαρίας και Ελισεβά Ναχμίας, καθώς κι ο ταγματασφαλίτης χωροφύλακας Κοσμάς Ξυπολυτέας με τη γυναίκα του Ελευθερία, αγωνίστρια επί Κατοχής. Το ψηφιδωτό της πρωταγωνιστικής ομάδας, συμπληρώνει ο νέος δικηγόρος Αλέξανδρος Ντούβας, πιστός στις ιδέες του Αρχειομαρξισμού. Αλλά, το μυστικό του βιβλίου κρύβεται στο ερώτημα: Μαρία ή Μαριάμ;
Η Ιστορία συναντά τη λογοτεχνία για να υφάνει το χαλί που θα πατήσουν πάνω του οι ερχόμενες γενιές. Θα τα καταφέρουν να συνεχίσουν τον αγώνα αυτών που θυσίασαν τη ζωή τους για την Δημοκρατία;
 
Επιμέλεια κειμένων: Βασίλης Καλαμαράς
Σχεδιασμός εξωφύλλου: Γεωργία Αλεβιζάκη
Ηλεκτρονική επεξεργασία: Νικολέττα Γεωργιάδου

- Video youtube

Συνέντευξη της Μάγδας Παπαδημητρίου για το βιβλίο στο Fractal.gr
-
 Πρόταση της φιλολόγου Γιώτας Παπαδοπούλου για το μυθιστόρημα «Πατρίδα ξένη»
- Συνέντευξη της Μάγδας Παπαδημητρίου-Σαμοθράκη στο Olympos Voice.blogspot.com
- Κριτική της Χρύσας Μαστοροδήμου στο Fractal
- Κριτική του Θανάση Μουσόπουλου στον "Δρόμο της αριστεράς"
- Ομιλία του Γεωργίου Αλβέρτη στην παρουσίαση του βιβλίου στην Μοσχούλειο Σχολή στην Τήνο
- Μια αναγνωστική προσέγγιση για το βιβλίο από την φιλόλογο-συγγραφέα Ευαγγελία Μινάρδου-Αδάμου
- Η συγγραφέας Φωτεινή Μυλωνά-Ραΐδη προτείνει: "Πατρίδα ξένη" της Μάγδας Παπαδημητρίου-Σαμοθράκη
- Η ομιλία του φιλόλογου/συγγραφέα Διονύση Ζαρώτη στην παρουσίαση του βιβλίου στην Καβάλα

Πού μπορώ να το βρω;