Ο Αντώνης Δουκέλλης γεννήθηκε στη Σκάλα Καλλονής Λέσβου. Σπούδασε Διοίκηση Ναυτιλιακών Επιχειρήσεων. Ταξίδεψε με ποντοπόρα πλοία. Δούλεψε σε μεγάλες πολυεθνικές εταιρίες, χτίζοντας αξιόλογη καριέρα. Εργάστηκε για την ανάπτυξη του Ανθρώπινου Δυναμικού, κυρίως των πωλήσεων. Περιοχές δραστηριότητας: Ελλάδα, Ευρώπη. Εκπαίδευσε και ανάπτυξε εκατοντάδες ανθρώπων από όλα τα ιεραρχικά επίπεδα των πωλήσεων και άλλων λειτουργιών. Συνέβαλε αποτελεσματικά στη δημιουργία Μοντέλων Ανάπτυξης των ανθρώπων: Training & Facilitation, Coaching & Mentoring, Leadership & Management. Είναι πιστοποιημένος εκπαιδευτής σε θέματα πωλήσεων και Coaching: «Dimension of Professional Selling»- Carew International, «Coaching»-Corporate Potential/ International Coach Federation (ICF) και στην πρακτική της εκπαίδευσης: «Training Practice»-Chartered Institute of Personnel and Development. Τέλειωσε επιτυχώς διετές επιχειρησιακό πρόγραμμα του Harvard Business School Publishing (e-lerning), που περιελάμβανε σειρά θεμάτων Leadership και Management. Υπηρέτησε για αρκετά χρόνια, τους δημοκρατικούς θεσμούς του συνδικαλισμού και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
ΕΡΓΟΓΡΑΦΙΑ
Λαογραφικά: - Η Σκάλα μας (Αγία Άννα). Χθες, σήμερα, αύριο, Αθήνα 2012.
Διηγήματα: - Με γέλιο και με Δάκρυ, Μυτιλήνη 2014. - Σταβέντο και σοφράνο, εκδ. Άπαρσις, Αθήνα 2017.
Μυθιστορήματα: - Αλμύρα, εκδ. Αιολίδα, Μυτιλήνη 2013. - Εξιλέωση, εκδ. Αιολίδα, Μυτιλήνη 2015. - Γέρνα: σκλάβοι των πειρατών, εκδ. Άπαρσις, Αθήνα 2018. - Διακαμός Ελπίδας, εκδ. Άπαρσις, Αθήνα 2020.
Ιστορικά: - Οι Μικρασιάτες πρόσφυγες της Σκάλας Καλλονής Λέσβου, 1914,1922, εκδ. Άπαρσις, Αθήνα 2019.
Management, Leadership - Πώληση, Διαπραγμάτευση, Διαχείριση της Απόδοσης, Αθήνα 2016.
Βιογραφία: - Αχιλλέας Χιωτέλλης: Ένας φλογερός λάτρης της Λέσβου, Αθήνα 2019.
Έρευνα: - Ο πλούτος του Κόλπου Καλλονής Λέσβου, εκδ. Άπαρσις Αθήνα 2021
Είκοσι πέντε διηγήματα που εκτείνονται χρονολογικά από την εποχή του Μεσοπολέμου μέχρι σήμερα. Κάποια πικρά, θλιβερά μέχρι σπαρακτικά, άλλα ανάλαφρα και ευτράπελα. Κάθε διήγημα είναι εμπνευσμένο από πραγματικό περιστατικό, ντυμένο όμως με τη φαντασία και τη σαγήνη του μύθου. Και μια αληθινή ιστορία για τη θαλασσινή περιπέτεια ενός εφήβου που, αντί να μισήσει τη θάλασσα, την αγάπησε περισσότερο!
Την εποχή που κυβερνήτης της Μυτιλήνης είναι ο γιος του πρώτου αυθέντη της, του Γενοβέζου έμπορου-πειρατή Φραγκίσκου Γατελούζου, το βράδυ μιας Μεγάλης Παρασκευής, Τούρκοι πειρατές εξορμούν εναντίον ενός παραθαλάσιου χωριού του Κόλπου Καλλονής και αιχμαλωτίζουν όλο το εκκλησίασμα του ναού που παρακολουθούσε τα Άγια Πάθη. Δυο αδέλφια είναι μέσα στους άμοιρους σκλάβους, χωρίζονται βίαια και γνωρίζουν μεγάλες ταλαιπωρίες μακριά απ' την πατρίδα τους. Θέτουν ως σκοπό της ζωής τους να ξανασμίξουν, αψηφώντας τις οδυνηρές περιπέτειες που τους επιφυλάσσει η μοίρα...
Στον στροβιλισμό των γεγονότων του πρώτου μισού του εικοστού αιώνα, ο Μιχάλης, ο Λεβή, ο Κρικόρ, τρεις φίλοι και συνοδοιπόροι στη βιοπάλη, αποχωρίζονται βίαια και ο καθένας τραβά το δρόμο που του έταξε η μοίρα και οι περιστάσεις.
Η σκληρότητα των Νεότουρκων, πέφτει επάνω τους σαν κατάρα. Αρπάζουν το κοριτσάκι του Έλληνα, εξισλαμίζουν τον γιό του Εβραίου που τον εντάσσουν στην κοινότητα των Ντονμέδων. Εξολοθρεύουν την Αρμένικη γενιά του Κρικόρ.
Οι φίλοι ζουν το δράμα τους, υπομένοντας παράλληλα τα δεινά των κοσμογονικών αλλαγών που συντελούνται στα Βαλκάνια και στη Μικρά Ασία: τις θρησκευτικές και εθνοτικές αντιπαλότητες των Ελλήνων, των Τούρκων, των Εβραίων, των Βουλγάρων της Θεσσαλονίκης. Το δράμα των πληθυσμών της Αιολίδας και της Ιωνίας, με τους διωγμούς, τις εκτοπίσεις, τους βασανισμούς, τις εκτελέσεις.
Σ' αυτή τη μαρτυρική πορεία, διακαμός ελπίδας τους κρατά ζωντανούς.
Η ζωή προσπαθεί να επαναφέρει την ισορροπία. Στο πλαίσιο των γεγονότων της 6ης Σεπτέμβρη του 1955 και το πογκρόμ κατά των Ελλήνων και των Αρμενίων της Πόλης, οι συνειδήσεις ξυπνούν, μέσα από τύψεις, δισταγμούς, αμφιβολίες, διλλήματα.
Η «πορεία» των προσφύγων της Σκάλας Καλλονής Λέσβου, του 1914 και του 1922, μέσα από τις μαρτυρίες των απογόνων τους. Μια πρώτη και μοναδική καταγραφή της προέλευσής τους, του πώς έφτασαν ως εδώ, των δυσκολιών επιβίωσης, αλλά και της οριστικής ενσωμάτωσής τους στην τοπική κοινωνία.
Μια εργασία που σκοπό έχει να προσεγγίσει τον κόλπο Καλλονής, τη «Λιμνοθάλασσα του Αριστοτέλη», αναδεικνύοντας τα στοιχεία που εκτόξευσαν τη φήμη του στα πέρατα της γης.
Στο καφενείο του Μαραθόβουνου, ενός χωριού της Αμμοχώστου, ένας αιωνόβιος έφηβος αφηγείται με τον δικό του τρόπο την Ιστορία και τα δεινά της πατρίδας του: σκλαβιά, σκληρή βιοπάλη, Τούρκοι, Άγγλοι κατακτητές.
Το όνειρο των Ελληνοκυπρίων για Ένωση με την Ελλάδα βάφεται με αίμα χωρίς αποτέλεσμα. Όμως, το νησί γίνεται ανεξάρτητο κράτος.
Οι σύνοικοι, Έλληνες και Τούρκοι, σφάζονται μεταξύ τους καθώς έχουν διαφορετικούς προσανατολισμούς: Ένωση ή διχοτόμηση. Ο εθνικισμός και από τις δύο πλευρές θριαμβεύει.
Οι απλοί άνθρωποι τραβούν τον δρόμο τους, αγνοώντας εθνοτικές και θρησκευτικές διαφορές. Ένας δυνατός, ακατανίκητος, βουκολικός έρωτας αιχμαλωτίζει έναν Ελληνοκύπριο και μια Τουρκοκύπρια. Μαζί μέσα από τον θάνατο, ως τον θάνατο!
Το προαιώνιο ελάττωμα των Ελλήνων, η διχόνοια, είναι παρών και σε τούτη τη γωνιά της Γης. Τα μίση και τα πάθη ανοίγουν την κερκόπορτα για να εισβάλουν οι εχθροί.
Η πικρή επιστροφή σε ό,τι απόμεινε στο φτωχό Μαραθόβουνο.
Ο αγώνας των απογόνων για ένα φωτεινό μέλλον.