Η Κατερίνα Σιδέρη γράφει για το βιβλίο "Τα 24 κλειδιά της ζωής", της Γιόλας Αργυροπούλου

Πέμπτη, 9 Μαρτίου 2023

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ VIVLIO-LIFE.GR

ΓΚΟΥΦΙ Α.: Ο ΣΚΥΛΟΣ ΕΜΨΥΧΩΤΗΣ, ΚΛΕΙΘΡΟΠΟΙΟΣ ΚΑΙ ΦΥΛΑΚΑΣ ΧΑΡΑΣ– Γιόλα Αργυροπούλου

Τα 24 κλειδιά της ζωής, είναι ένα βιβλίο διαφορετικό από τ’ άλλα. Η διαφορετικότητά του έγκειται στο γεγονός, ότι το βιβλίο είναι γραμμένο υπό την καθοδήγηση ενός σκύλου. Ναι, καλά διαβάσατε, ένας σκύλος μας παραθέτει από τη δική του σκοπιά τον τρόπο που βλέπει, αναλύει και εξηγεί τη συμπεριφορά του ανθρώπου.
Από τον τίτλο του βιβλίου και με ένα γρήγορο ξεφύλλισμα, αντιλαμβανόμαστε ότι θα περιηγηθούμε σε 24 κεφάλαια που καθένα από αυτά κρύβει ένα μυστικό, σε 24 κλειδιά που ανοίγουν διαφορετικές πόρτες, σε 24 αξίες που κρίνονται αναγκαίες για τη ζωή μας και την πορεία μας.

24 κλειδιά. Μη ρωτάτε γιατί τόσα. Θα μπορούσαν να είναι περισσότερα, γιατί λιγότερα σίγουρα, όχι. Για αυτά τα 24 κλειδιά, υπάρχουν κλειδοθήκες, αντικλείδια και κλειδαριές που περιμένουν να ανακαλύψεις μέσα από την ανάγνωση, εκείνα που σου λείπουν, εκείνα που έχασες μέσα στην ρουτίνα της καθημερινότητας, εκείνα που διακαώς αναζητάς για να σε ολοκληρώσουν και να τα ασφαλίσεις στη δική σου πολύτιμη θήκη, που εδρεύει στα δύσβατα της ψυχής σου, για να τα χρησιμοποιήσεις στην πόρτα που επιθυμείς ή να τα προσφέρεις απλόχερα ως αντικλείδια σε εκείνους που το αξίζουν.
Θα διαβάσουμε σύντομες ιστορίες γεμάτες νόημα και διδαχή όπου ο εκάστοτε σκύλος με τη διαρκή επαγρύπνησή του, τη πίστη του στον άνθρωπο αλλά και την αμέριστη και ανιδιοτελή του αγάπη, θα μας παραδειγματίσει έτσι ώστε να οραματισθούμε ένα αύριο απαλλαγμένο από κατάλοιπα, κακώς κείμενα και υπολείμματα κακίας και κακεντρέχειας.
Έχοντας επιλογή να διαβάσεις το κλειδί που έχεις ανάγκη τη δεδομένη χρονική στιγμή, χωρίς να απαιτείται η γνώση των προηγούμενων κλειδιών, το βιβλίο αυτομάτως διακατέχεται από ελευθερία και προσωπική βούληση.

Διεισδύοντας στην ανάγνωση, μαθαίνεις μέσα από μια άλλη διάσταση να αγαπάς τη ζωή, να τολμάς, να ζεις το τώρα και να καλλιεργείς τα στοιχεία του χαρακτήρα σου που μπορούν να σου αποφέρουν «καρπούς». Μαθαίνεις για τη δύναμη του λόγου, για την αξία της πίστης στον εαυτό σου, για τις δύο αναπόσπαστες όψεις του ίδιου νομίσματος, για την απέχθεια που πρέπει να επιδείχνουμε στις αρνητικές σκέψεις, για το κρυφό νόημα της απώλειας, για την Ιθάκη της ψυχής μας, για την πολύτιμη αίσθηση του χρόνου και δη της στιγμής, αλλά και για τους χρονο-διακόπτες που υπάρχουν στη ζωή.
Η κακοποίηση των ζώων και η άνευ όρων αγάπη των τελευταίων για τον άνθρωπο, είναι κομμάτια που θα μας συγκινήσουν, θα μας προβληματίσουν και ίσως μας διδάξουν πολλά τα οποία μας ήταν άγνωστα ή επιμελώς απολεσμένα.

Ξεχώρισα τα δικά μου κλειδιά και τα διάβασα πολλές φορές, γιατί πραγματικά με κέρδισαν με την προσωπικότητά τους, με την ευθύτητα αλλά και τη συναισθηματική τους φόρτιση. Το κλειδί της ζωής, το κλειδί – διερμηνέας, το κλειδί της αρμονίας και το κλειδί της πνευματικότητας, έγιναν αβίαστα κτήμα μου και ελπίζω να παραμείνουν οραματιστές στη ζωή μου, φωτίζοντας το δρόμο μου, κάθε φορά που το έρεβος της κοινωνίας τολμά να μου φράζει το δρόμο.
Από τα βιβλία που διαβάζω, επιλέγω μια φράση, για να την μοιραστώ μαζί σας. Από το βιβλίο της Γιόλας Αργυροπούλου, ένα μικρό βιογραφικό της οποίας θα βρείτε στο τέλος του άρθρου, επέλεξα την παρακάτω:
…ήθος για μένα σημαίνει να αντέχεις να υψώνεις τη φωνή σου για τον αδύναμο. Κι όταν αυτός δεν έχει φωνή, εσύ να γίνεσαι η φωνή του. Γιατί το ήθος καθρεφτίζεται πάντα στον τρόπο που βλέπει κανείς εκείνον ο οποίος τη δεδομένη στιγμή βρίσκεται σε μειονεκτική θέση…

Κράτησα στα χέρια μου με δέος, ένα βιβλίο συνειδητοποίησης, ένα βιβλίο αφύπνισης, ένα βιβλίο αλήθειας και αυτογνωσίας, εσωτερικής ανασκόπησης ικανό να σε φτάσει, έως τα άδυτα της ψυχής και να σε εξαγνίσει καθάριο σε μια νέα τάξη πραγμάτων, την οποία επέλεξες να ακολουθήσεις.
Το κατατάσσω στα δικά μου βιβλία – σταθμός και το προτείνω ανεπιφύλακτα σε αλτρουιστές, ευαισθητοποιημένους και τολμηρούς αναγνώστες.

Η Γιόλα Αργυροπούλου τελείωσε το Εργαστήρι Επαγγελματικής Δημοσιογραφίας, ενώ για 2 χρόνια παρακολούθησε Διοίκηση Επιχειρήσεων στο Sarasota Center of Business Studies, όπου και αποχώρησε ως ‘ανεπίδεκτη’.
Η πιο αγαπημένη της δουλειά σε εφημερίδα ήταν αυτή στην ‘Πρώτη’, και όσον αφορά τα περιοδικά, η 11χρονη συνεργασία της με τον Οργανισμό Λαμπράκη (‘Πάνθεον’, ‘Γάμος’, ‘Παιδί μου κι Εγώ’) και η σχεδόν 20χρονη σχέση της με τον Εκδοτικό Οργανισμό Πάπυρο και το περιοδικό ‘Τηλέραμα’, στο οποίο, εκτός από συνεντεύξεις, διατηρούσε τη στήλη του Θεάτρου και του Βιβλίου. Από τον χώρο της διαφήμισης συνεργάστηκε με τις εταιρίες Marad Hellas & McCann Erickson.
Είναι μόνιμο μέλος της Ε.Σ.Π.Η.Τ. Χειρίζεται τη σελίδα skilosstodromo.gr και στο fb εμφανίζεται καθ’ υπερβολήν ως… GiolaGiola.

Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις άπαρσις.

Αφήστε το σχόλιό σας