Η ομιλία του εκπαιδευτικού Γιάννη Χουρσαλά στην παρουσίαση του παραμυθιού "Μια βίδα αλλιώτικη" στο Ναύπλιο

Παρασκευή, 2 Ιουνίου 2023

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΠΑΡΑΜΥΘΙΟΥ "ΜΙΑ ΒΙΔΑ ΑΛΛΙΩΤΙΚΗ"
ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΣ ΖΕΛΟΥ ΣΤΟ ΝΑΥΠΛΙΟ
5 Φεβρουαρίου 2023

 

Γεια σας κι από μένα,

Καλωσορίζω κι εγώ την παρουσίαση του παραμυθιού «μια βίδα αλλιώτικη» της κας Ζέλου.

Χαρήκαμε πραγματικά το βιβλίο σας κα Ζέλου, τόσο εγώ όσο και οι μαθητές του Δημ.Σχ.Λυγουριού όταν το διαβάσαμε.

Όμως πέρα από τη χαρά και την αισθητική απόλαυση το παραμύθι αυτό υποβάλλει αρχές και μηνύματα με ανθρωποπλαστικό χαρακτήρα και είναι διαποτισμένο από αγάπη και κατανόηση στα παιδικά βιώματα.

Έχει έναν πολύ όμορφα απλό, ευφάνταστο  και άμεσο τρόπο, να μας οδηγήσει να καταλάβουμε ότι πρέπει να αποδεχόμαστε το διαφορετικό στον συνάνθρωπό μας και να μη στεκόμαστε μόνο στην αποδοχή αλλά να τον αγαπάμε κιόλας, βλέποντας ότι αυτή η διαφορετικότητα βοηθά ουσιαστικά στη συνέχιση της ύπαρξής μας σε τούτο ’δω τον πλανήτη.Διαφορετικότητα και εκφοβισμός, καταστάσεις που δυστυχώς πλήττουν τη σχολική κοινότητα αλλά και την κοινωνία γενικότερα. Θεωρώ πως το βιβλίο αυτό είναι  ένα καλό εργαλείο στα χέρια εκπαιδευτικών και γονέων, προκειμένου να συζητήσουμε με τα παιδιά μας πάνω στο θέμα της διαφορετικότητας και της αποδοχής της.

Επίσης τα στοιχεία που βρίσκουμε στο παραμύθι αυτό όπως η ροπή κι η αγάπη προς την περιπέτεια και τ’ όνειρο, η συναισθηματικότητα και η διαρκής ανησυχία αποτελούν συνάμα εκδηλώσεις προπαρασκευής των παιδιών για την κατάκτηση της ζωής και την εσωτερική τους  πλήρωση.

Ξέρετε τα παιδιά, όταν κάτι τους αρέσει και χαίρονται μ’ αυτό, συνηθίζουν να το δείχνουν με διάφορους τρόπους, άλλοτε βάζοντας χρώματα πάνω σε λευκά χαρτιά, άλλοτε υποδυόμενα ρόλους ηρώων στις αλάνες τις γειτονιάς τους κι όταν ξαπλώνουν το βράδυ στο μαξιλάρι τους, τότε ζουν αυτή την ονειρική πραγματικότητα που κι εμείς οι μεγάλοι πολλές φορές νοσταλγούμε.

Ένα τέτοιο μικρό δρώμενο από την ιστορία του βιβλίου θα μας παρουσιάσει η ομάδα των παιδιών από την ΣΤ’ , Ε’ και Γ’ τάξη του Δημοτικού Σχολείου του Λυγουριού που είναι εδώ μαζί μας σήμερα δείχνοντάς μας τη χαρά που ένιωσαν ξεφυλλίζοντας το παραμύθι σας κα Ζέλου.

Εδώ θα ήθελα να ευχαριστήσω τον καλό μου φίλο, συνάδελφο και διευθυντή του Δημ.Σχ. Λυγουριού, το Νικήτα τον Τζιάβα, γιατί ήταν αυτός που μας σύστησε την κα Ζέλου, στάθηκε αρωγός στην όλη διαδικασία της συμμετοχής μας σ’ αυτή την παρουσίαση και συνεχίζει άοκνα να υποστηρίζει με κάθε μέσο τη φιλαναγνωσία των μαθητών μας και τον ουσιαστικό ρόλο της  βιβλιοθήκης του Σχολείου μας. Ευχαριστούμε, Νικήτα, από καρδιάς.

Τέλος, εύχομαι σε σας κα Ζέλου να σας δίνει ο θεός τη δύναμη και την έμπνευση ώστε να μας προσφέρετε μέσα από τα βιβλία σας αυτή τη παιδική χαρά για πολλά πολλά χρόνια κάνοντάς μας λίγο καλύτερους ανθρώπους.

Καλοτάξιδο λοιπόν, το βιβλίο σας και να ξέρετε νιώθουμε τυχεροί έχοντάς το στη σχολική μας βιβλιοθήκη.

Γιάννης Χουρσαλάς 
Δάσκαλος, υπεύθυνος σχολικής βιβλιοθήκης Δημοτικού Σχολείου Λυγουριού

 

Αφήστε το σχόλιό σας