Κριτικές σκέψεις της δημοσιογράφου Αλεξάνδρας Χριστακάκη για την ποιητική συλλογή της Κατερίνας Θανοπούλου «Ζώσα Μνήμη»

Δευτέρα, 30 Οκτωβρίου 2023

Κριτικές σκέψεις της δημοσιογράφου Αλεξάνδρας Χριστακάκη για την ποιητική συλλογή της Κατερίνας Θανοπούλου «Ζώσα Μνήμη»

 

Η ποιητική της συλλογή «Ζώσα μνήμη» εκδόσεις Άπαρσις, απαντά στο ερώτημα γιατί χρειαζόμαστε την ποίηση στα δύσκολα, γιατί η ποίηση απαντά σε υπαρξιακά ζητήματα, γιατί το ατομικό τραύμα μπορεί μέσω της ποίησης να γίνει συλλογικό.

Η ποιήτρια μπροστά σε ένα τραυματικό γεγονός ( απώλεια, ασθένεια, φόβος του θανάτου, εγκλεισμός) βρίσκεται αντιμέτωπη με απολογισμούς, «έγκαιρες αποκαθηλώσεις» , ιεραρχεί «το μείζον»,(στους καιρούς που οι σεισμοί ξεριζώνουν...τα μάτια να δουν όχι την σπιθαμή μα τον κόσμο ολάκερο), υπενθυμίζει την «προσωρινότητα μας» (αλίμονο τα καλοκαίρια πάντα ακολουθούνται από χειμώνες), επισημαίνει ότι «εκεί που θα συναντηθεί η αλήθεια με την ανάγκη εκεί θα γίνει η μεγάλη ρωγμή παρούσα στο προσκλητήριο της συνείδησης και της τιμής στους φύλακες των Θερμοπυλών».

Η μνήμη, ξαναφέρνει καρέ-καρέ κινηματογραφικά τα πρόσωπα της ζωής άλλοτε ως σκιές και άλλοτε ολοζώντανα κάνοντας απολογισμούς.«Η μικρή Ελένη» που κάθεται στους αστραγάλους γυμνή και μόνη, έτοιμη να πετάξει ή να ταφεί περιτριγυρίζεται από ανάσες, πρόσωπα - μνήμες ενσαρκωμένες σε σκιές και οράματα και κάνοντας τον απολογισμό «κράτησε το βάρος των επιλογών..και πόνεσε». Η Μικρή Ελένη μπορεί να είναι ο καθείς μας ο οποίος θυμάται, κρίνει και χωρίς ενοχές αναζητώντας συμπόρευση και επίγνωση. Αυτή η ψυχαναλυτική διαδικασία είναι πολύτιμη και αναγκαία και μακάρι να γινόταν χωρίς τραυματικό αίτιο.

Η φωνή που ακούγεται στα ποιήματα ζητά ζωή, φυγή, δραπέτευση, ζητά συγγνώμη «προσπαθώντας οι μνήμες να χτενίσουν το μυαλό και να ξεπλένουν το στόμα» μέσα σε ένα θωρακοχειρουργικό δωμάτιο νοσοκομείου, ή μέσα σε οποιοδήποτε συνθήκη ασφυξίας, εγκλεισμού και αδιεξόδου. Όποιος έχει επίγνωση ότι μπορεί να μην προλάβει, τότε ανακαλύπτει πως «είναι τόσα τα δειλινά και τόσοι οι ήλιοι που δεν χωράνε στην τσέπη μας».

Η ποιητική φωνή είναι αισιόδοξη ότι «υπάρχει και παραμονεύει ένα κίτρινο λουλούδι, αγναντεύει από την χαραμάδα την ανάσα του ήλιου, ένα κίτρινο λουλούδι στο χέρι μας» ασχέτως και αν μας κατακλύζει ο ζόφος απ' τα πλούτη, την δόξα, την εξουσία, τα μίση και οι ύβρεις. Το κίτρινο λουλούδι είναι στο χέρι μας. Ας το ανακαλύψουμε.

« Οι περιττοί λοιπόν αποχωρούν, ως να μην υπήρξαν ποτέ» λέει η ποιητική φωνή, χωρίς πόνο αλλά ελεύθερη από συμβάσεις και υποκρισία.

«Το δικό μου δένδρο» το τελευταίο της συλλογής μιλάει για τα δένδρα που συμβολίζουν σε όλους μας την παιδική ηλικία, την εφηβεία, την παρέα, το πένθος, τον έρωτα, την ειρήνη, αλλά προσθέτει τον δικό της ευκάλυπτο της Χαλυβουργικής, το πεύκο της επανάστασης και το δένδρο των ονείρων που δεν θα γίνουν ποτέ ζωή.

«Ότι επιλέγεις ζεις, ότι είσαι φαίνεσαι, μεταξύ Σκύλας και Χάρυβδης άλλο πέλαγο διαλέγω. Κίρκη πλανεύτρα τους συντρόφους μου δεν θα πάρεις.».

Συμφωνώ με τα περισσότερα Κατερίνα. Ό,τι επιλέγεις ζεις, μην κάνεις πως δεν ξέρεις.

Αφήστε το σχόλιό σας
Σχόλια
6/2/2024 7:19 πμ
ルイ ヴィトン ジッピーウォレット 男

大量在庫超人気の新しい2024年!
☆――☆ブランドバッグ☆――☆
☆――☆ブランド服コピー☆――☆
☆――☆ブランド靴コピー ☆――☆
※―――※―――※―――※―――※
ルイヴィトン靴コピー,エレメス靴
ルブタン コピー,シャネル靴コピー
バーバリー靴コピー,クロムハーツ靴
※―――※―――※―――※―――※
①高品質、特恵価格、実物写真、納期厳守。
②お客様の満足することは 弊社の責任です。
それでは不良品物情況、無償で交換します。
③配送方法 : 全物品運賃無料(日本全国)
※―――※―――※―――※―――※
営業時間:24時間、年中無休
オンライン連絡時間:平日8時から18時まで
☆――☆――☆――☆――☆――☆
ルイ ヴィトン ジッピーウォレット  男 https://www.tentenok.com/product-10844.html