Κριτική για το βιβλίο "Ανυπότακτη ιστορία" της Μαρίας Αποστόλου από την Αγγελίνα Παπαθανασίου - "Θεματοφύλακες Λόγω Τεχνών"

Δευτέρα, 31 Ιανουαρίου 2022
ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ
ΘΕΜΑΤΟΦΥΛΑΚΕΣ ΛΟΓΩ ΤΕΧΝΩΝ
Περιοδικό Τεχνών

 
Ανυπότακτη ιστορία – Μαρία Αποστόλου
 
Η Μαρία Αποστόλου συστήνεται στο αναγνωστικό κοινό με την ποιητική της συλλογή Ανυπότακτη ιστορία, που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Άπαρσις.

 

Προσωπική άποψη: Αγγελίνα Παπαθανασίου

Πενήντα τρία ποιήματα περιέχει η ποιητική συλλογή. Τα περισσότερα από αυτά αναφέρονται στις δύσκολες μέρες που βιώσαμε και συνεχίζουμε να βιώνουμε εξαιτίας της πανδημίας. Όπως η ίδια η συγγραφέας αναφέρει στο βιβλίο της, η ποίηση τη βοήθησε ψυχικά κατά τη διάρκεια του εγκλεισμού μας.

Διαβάζοντας τα ποιήματα αυτά, ο αναγνώστης αντιλαμβάνεται τον θυμό, την πίκρα, την απελπισία που νιώθει η κυρία Αποστόλου μπροστά σε αυτή την κατάσταση που γεμίζει με φόβο τις ψυχές μας.

 Ένα χιόνι!

Να μας σκεπάσει για μέρες

Να γεμίσουν άσπρο τα μάτια μας

Να γεμίσουν άσπρο οι νύχτες μας

Ένα άσπρο μαλακό χιόνι

να σκεπάσει τα πάντα.

Κι όταν ο ήλιος θα λιώνει με επιμονή

και τα ρυάκια θα το τρέχουν στη θάλασσα

και οι σταλαχτίτες θα πέφτουν κάτω

μ’ ορμή και κρότο

Να έχεις φύγει.

Μπορεί τα περισσότερα ποιήματα της συλλογής να αναφέρονται στις δύσκολες συνθήκες που βιώνουμε τα τελευταία χρόνια, δεν λείπουν όμως και ποιήματα που μιλάνε για τον έρωτα, για ξέγνοιαστα καλοκαίρια, θύμησες που έρχονται απρόσκλητες.

Αχ! ο έρωτας.

Ταξίδι στην αιωνιότητα της προδοσίας

Αχ! ο έρωτας

Μια πεταλούδα που γεννιέται για να πεθάνει ένα δείλι.

Στην ποιητική συλλογή υπάρχουν και δυο ποιήματα με ονοματεπώνυμο. Ένα ποίημα αφιερωμένο στη Μάγδα Φύσσα και ένα στον ακτιβιστή Βασίλη Μάγγο, που έφυγε από τη ζωή μετά τον ξυλοδαρμό του από δυνάμεις της αστυνομίας.

Η Μαρία Αποστόλου καταθέτει στο χαρτί όλα όσα είδε, πίστεψε, βίωσε στη μέχρι τώρα ζωή της. Ποιήματα που αγγίζουν βαθιά τους αναγνώστες αλλά και τους αφυπνίζουν.

Μην λείψεις απ’ τη γιορτή

Μη δειλιάσεις

Μην πεις «έτσι είναι, τι να γίνει»

ή «Τίποτα δεν θ’ αλλάξει».

Μια εξαιρετική ποιητική συλλογή που αξίζει την προσοχή σας.

Περίληψη: Η σκληρή πολιτική και κοινωνική πραγματικότητα που ζούμε όλοι μας σήμερα, οδήγησε το μολύβι μου στη θεραπευτική διεργασία της ποίησης.

Ο θυμός, η απόγνωση, η οδύνη αλλά και η ανυπόκριτη αισιοδοξία για το μέλλον προκάλεσαν τη γέννηση, της δικής μου Ανυπότακτης Ιστορίας.

Αυτή η πρώτη μου ποιητική απόπειρα θα ήθελα να βρει μια θέση στην καρδιά σας και να συναντήσει τις δικές σας ανυπότακτες ιστορίες.

Εκεί που η υπομονή
συναντά την οργή και ντρέπεται
Θα ξανάρθουμε
για να κηρύξουμε
την πιο ανυπότακτη ιστορία του κόσμου.

Μ.Απ.

 Ανυπότακτη Ιστορία

Στοιχεία βιβλίου

Τίτλος: Ανυπότακτη ιστορία

Συγγραφέας: Μαρία Αποστόλου

Εκδόσεις: Άπαρσις 

ΙSΒΝ: 978-618-5320-88-1

Σελίδες: 72

Ημερομηνία έκδοσης: 12/2020

Επιμέλεια Κειμένου: Ζωή Τσούρα

Αφήστε το σχόλιό σας