Κριτική για το βιβλίο "Το χελιδόνι και η βελανιδιά" της Μαρίας Σκούλου - "Μικροί Βιβλιοταξιδευτές"

Τετάρτη, 26 Ιανουαρίου 2022
ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ "ΜΙΚΡΟΙ ΒΙΒΛΙΟΤΑΞΙΔΕΥΤΕΣ"
@mikroivivliotaxideytes · Βιβλίο
 
Το χελιδόνι και η βελανιδιά
Συγγραφέας : Μαρία Σκούλου Skoulou Maria
Εικονογράφηση : Κικί Περιβολάρη
Εκδόσεις Άπαρσις Εκδόσεις "Άπαρσις"
Θεματολογία : Απώλεια / Φύση

🍂 Απώλεια. Και μόνο στο άκουσμα της λέξης ο φόβος του χαμού κάποιου αγαπημένου μας προσώπου, μας κυριεύει. Πολλώ δε μάλλον όταν επρόκειτο για τα ίδια μας τα παιδιά. Με αυτό το πολύ ευαίσθητο θέμα καταπιάνεται η συγγραφέας Μαρία Σκούλου στο παραμύθι της με τίτλο «Το χελιδόνι και η βελανιδιά»

📖 Λίγα λόγια για το βιβλίο:
Η βελανιδιά στέκει αγέρωχη όταν ξαφνικά ακούει ενα χελιδόνι μονολογεί, έχοντας στραμμένο το βλέμα του στον ουρανό. Αποφασίζει να το ακούσει και να του τίνει χείρα βοηθείας. Το χελιδόνι εξιστορεί την σπαρακτική ιστορία του, την απώλεια των παιδιών του όταν, πήγαίνοντας να πάρει τροφή για να τα ταισει, γυρίζοντας βρήκε τη φωλιά άδεια.
Το χελιδόνι περνάει απο όλα τα στάδια της απώλειας και έχοντας χτυπημένη τη φτερούγα του κουρνιάζει στην βελανιδιά, σε μια απέλπιδα προσπάθεια να πιαστεί απο κάπου όχι μόνο σωματικά αλλά και ψυχικά. Η βελανιδιά, ένα δέντρο με βαθιά χωμένες τις ρίζες του στο χώμα, με τη σοφία που τη διακατέχει, απλώνει χείρα βοηθείας, στέκεται δίπλα στο χελιδόνι και με την βοήθεια των αστεριών το βοηθά στον δυσκολο δρόμο της αποδοχής και εν τέλει της λύτρωσης.

✍️ Ποιητικά γραμμένο και βαθιά συγκινητικό το βιβλίο αποτελεί ένα απο τα ωραιότερα αναγνώσματα αναφορικα με την απώλεια. Με σεβασμό στον αναγνώστη η συγγραφέας θίγει αυτό το τόσο ευαίσθητο θέμα χρησιμοποιώντας στοιχεία της φύσης, όπως την βελανιδιά το χελιδόνι και τα αστέρια. Αυτό που κάνει το εγχείρημα ακόμα πιο δύσκολο κατ’ εμέ ειναι πως η απώλεια αφορά σε παιδιά. Έχοντας συνηθίσει να διαβάζουμε βιβλία που αφορούν στην απώλεια κατοικιδίων ή ηλικιωμένων, το βιβλίο της Σκούλου έρχεται να «ταράξει» τα νερά της λογοτεχνίας με μια θεματολογία που δεν συναντάται συχνά σε παιδικά παραμύθια.
«Απ’’όταν βρήκα τη φωλιά μας αδειανή, η φωνή μου ταξίδευε με τ’αγέρι στα πέρατα της Γης. Το στήθος μου φώναζε με όλη του τη δύναμη να σας βρει. Συννέφιασαν τα μάτια μου.
" Τα παραμύθια που δεν είπαμε και τα παιχνίδια που δεν παίξαμε γίνανε νότες στο θλιμμένο μου τραγούδι."

🌻Παράλληλα, η σχέση που αναπτύσετε μεταξύ της βελανιδιάς και του χελιδονιού, έρχονται να ξυπνήσουν στα παιδιά το αίσθημα της ευθύνης απέναντι στη φύση. Επιπλέον, τα παιδιά του χελιδονιού που κατεβαίνουν έως τη στρατρόσφαιρα ως αστέρια, αφυπνίζουν τον αναγνώστη σχετικα με την θέση του ανθρώπου στο σύμπαν.

📖 Ένα βιβλίο πραγματικό διαμάντι που δεν αφήνει ασυγκίνητο ακόμα και τον πιο απαιτητικό αναγνώστη ! Βιβλίο που κατ’ εμέ δεν πρέπει να λείπει απο καμία βιβλιοθήκη !
«Είμαστε όλοι μας αστρόσκονη, και κάποια μέρα θα ξαναγυρίσουμε στα άστρα»
Διονύσιος Σιμόπουλος - αστροφυσικός

🙏 Ευχαριστώ πολύ την συγγραφέα Μαρία Σκούλου για την εμπιστοσύνη που μου έδειξε.
Θα ακολουθήσει συνέντευξη της συγγραφέως, οπότε μείνετε συντονισμένοι !
.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Αφήστε το σχόλιό σας
Σχόλια
28/1/2022 5:18 πμ
1 Solution Detox palm beach recovery

1 Solution Detox
palm beach recovery

28/1/2022 5:18 πμ
1 Solution Detox palm beach recovery

1 Solution Detox
palm beach recovery