Κριτική της Αγγελίνας Παπαθανασίου για το βιβλίο "Οι 10" του Αντώνη Μποσκοΐτη

Τετάρτη, 8 Δεκεμβρίου 2021

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ
"ΘΕΜΑΤΟΦΥΛΑΚΕΣ ΛΟΓΩ ΤΕΧΝΩΝ"

Οι 10 – Αντώνης Μποσκοΐτης

Το βιβλίο του δημοσιογράφου και ντοκιμαντερίστα Αντώνη Μποσκοΐτη «Οι 10» κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Άπαρσις. Περιέχει συνεντεύξεις δέκα πολύ γνωστών ηθοποιών του ελληνικού κινηματογράφου. Διαβάζεται απνευστί και είναι άκρως απολαυστικό.

Προσωπική άποψη: Αγγελίνα Παπαθανασίου

Οι συνεντεύξεις αυτές αρχικά δημοσιεύτηκαν σε διάφορα έντυπα με τα οποία είχε συνεργασία ο δημοσιογράφος. Σπουδαίοι ηθοποιοί όπως ο Κώστας Βούτσας, η Νένα Χρονοπούλου, η Νόρα Βαλσάμη, η Χλόη Λιάσκου, ο Γιώργος Κωνσταντίνου, η Άννα Φόνσου, η Ξένια Καλογεροπούλου, η Δέσποινα Στυλιανοπούλου, η Μέλπω Ζαρόκωστα και η Μαρία Κωνσταντάρου ανοίγουν την καρδιά τους. Κάθε συνέντευξη ξεκινά με έναν μικρό πρόλογο του δημοσιογράφου.

"Μέχρι να τελειώσω το γυμνάσιο, επειδή όλοι έλεγαν «το αηδόνι του Στυλιανόπουλου» κι επειδή ο μπαμπάς μου ήθελε να μάθει βιολί αλλά δεν τον είχε αφήσει ο πατέρας του, ήθελε να με κάνει τι, λες; Τραγουδίστρια! Της όπερας, όμως, κλασικό τραγούδι – όχι του ελαφρού που ήταν τότε."

Οι περισσότερες από αυτές τις συνεντεύξεις είναι «μαραθώνιες» αλλά άκρως ενδιαφέρουσες. Ο δημοσιογράφος θέτει ερωτήσεις και οι συνεντευξιαζόμενοι ανοίγουν την ψυχή τους και αποκαλύπτουν πολλά, για τη δουλειά, για τις σχέσεις μεταξύ συναδέλφων, αλλά και προσωπικά τους, χωρίς όμως να ξεφεύγει η συζήτηση από τα όρια της ευπρέπειας.

Δεν είναι οι τυπικές συνεντεύξεις που δίνουν συνήθως οι καλλιτέχνες σε κάποιο έντυπο. Περισσότερο μοιάζουν σαν μια συζήτηση μεταξύ φίλων που η μία ερώτηση φέρνει την άλλη και ο χρόνος κυλά χωρίς να τον καταλαβαίνεις. Μέσα από τις απαντήσεις των καλλιτεχνών, ο αναγνώστης ταξιδεύει σε περασμένες δεκαετίες, πληροφορείται πολλά και ενδιαφέροντα για τον χώρο του θεάματος εκείνης της εποχής, και γνωρίζει περισσότερο τον άνθρωπο-καλλιτέχνη.

"Ποια πόλη του κόσμου αγαπήσατε στη ζωή σας;

Θα έλεγα το Λονδίνο, αφού ζήσαμε για τρεις μήνες εκεί, με τον Ερρίκο. Άλλαξε λίγο τη ζωή μου το Λονδίνο. Πήγα και είδα το «Hair» και τα άλλα μιούζικαλ, και γύρισα άλλη Νόρα στην Ελλάδα."

Το βιβλίο προλογίζει ο δημοσιογράφος Θανάσης Λάλας, συστήνοντάς μας τον δημοσιογράφο Αντώνη Μποσκοΐτη, τη δουλειά του, αλλά και το βιβλίο του. Είμαι σίγουρη ότι θα απολαύσετε την ανάγνωσή του και θα ζήσετε λίγη από τη μαγεία του ελληνικού κινηματογράφου.

Περίληψη: 

Αντώνης Μποσκοΐτης: ένα πολυμηχάνημα παραγωγής νοήματος

[…] Λοιπόν, πέραν όλων των άλλων —δεν μπορώ να μιλήσω προσωπικά για τη σκηνοθετική του ικανότητα και τις άλλες ιδιότητές του— είναι ένας συνεντευξιαστής που διεκδικεί μια ξεχωριστή θέση σε αυτόν τον χώρο γραφής ·έντυπης και ηλεκτρονικής.

[…] Ξέρει —ίσως από ένστικτο— ότι η ζωή του καθενός είναι ένα κουβάρι, και αρκεί να βρεθεί η άκρη για να ξετυλιχθεί. Ξέρει ότι η ζωή του άλλου είναι ένα παζλ, που η μνήμη δεν έχει συγκρατήσει όλα τα κομμάτια, και γι’ αυτό έχει ανάγκη το «ζωτικό ψέμα» για να συντεθεί.

 […]Ο Αντώνης πετυχαίνει ακόμα και τα ασήμαντα μιας διήγησης να έχουν τη σημασία τους, και αποδεικνύει ότι οι μικρές στιγμές μιας ζωής είναι το εύφορο έδαφος της μεγαλοσύνης κάθε ψυχής!

Έτσι, έχει καταφέρει μέχρι τώρα κάτι δύσκολο στον χώρο των συνεντεύξεων. Οι συνεντεύξεις του, έχουν μια λογοτεχνική αξία, δηλαδή διεκδικούν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής από το εφήμερο μιας ανάγνωσης σε μια εφημερίδα. Γι’ αυτό και έχει αξία η έκδοση ενός ακόμα βιβλίου που να περιέχει κάποιες από αυτές.

 Από τον πρόλογο του Θανάση Λάλα

Στοιχεία βιβλίου

Οι 10 -Αντώνης Μποσκοΐτης
Τίτλος: Οι 10

Συγγραφέας: Αντώνης Μποσκοΐτης

Εκδόσεις: Άπαρσις  

ISBN:  978-618-5624-04-0

Σελίδες: 286

Ημερομηνία έκδοσης: Σεπτέμβριος 2021

Επιμέλεια κειμένου: Ζωή Τσούρα

Αφήστε το σχόλιό σας