Κριτική της Μάγδας Παπαδημητρίου-Σαμοθράκη για την ποιητική συλλογή "Ερωτογραφία" της Νικολέττας Λυμπεροπούλου - BOOKIA.GR

Δευτέρα, 14 Φεβρουαρίου 2022
ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ 
 
Ερωτογραφία 

 
Γράφει η Μάγδα Παπαδημητρίου-Σαμοθράκη

Η Νικολέττα Λυμπεροπούλου είναι μια πρωτοεμφανιζόμενη ποιήτρια, πολλά υποσχόμενη.

Διαβάζοντας τον τίτλο της πρώτης της ποιητικής συλλογής «Ερωτογραφία» από τις εκδόσεις Άπαρσις, ο νους μ’ οδήγησε στον έρωτα. Ανάλαφρο, σκέφτηκα. Προχωρώντας, όμως, στις λέξεις του κάθε ποιήματος ανακάλυψα μια αιχμηρή γραφή, σκληρή. Μια γραφή που παίζοντας με τις λέξεις, σκάβει πολύ βαθιά την ψυχή του άντρα και της γυναίκας. Η ποιήτρια τα τελευταία δέκα χρόνια ασχολείται με την ιδιωτική άσκηση του επαγγέλματος της ψυχολόγου-ψυχοθεραπεύτριας και προσφέρει σε εθελοντική βάση ειδικά στον τομέα υποστήριξης θυμάτων κακοποίησης όπως και μονογονεϊκών οικογενειών, από διάφορους φορείς όπως η Unesco. Έτσι, διαβάζοντας το βιογραφικό της, εκτός των όλων των άλλων που έχει ασχοληθεί, κράτησα την ψυχοθεραπεία και την εθελοντική της προσφορά. Έτσι, διείσδυσα πιο βαθιά, ξανά στην ποίησή της και ανακάλυψα λέξεις κλειδιά όπως το αίμα, το βέλος, δεσμώτες, φορμόλη, η αυτοσυντήρηση, η οδύνη. Λέξεις δηλωτικές για το φύλο και τις κατά καιρούς εξουσίες και καταπιέσεις. Λέξεις που γεννιούνται δηλώνοντας βιασμό, γυναικοκτονίες, θάνατο. Μια πραγματικότητα που τα δυο τελευταία χρόνια ήρθε στο φως με πλήθος καταγγελιών.
 


Σε μια τέτοια κατάσταση, η νέα ποιήτρια δεν θα μπορούσε να είναι λυρική, ούτε να στολίζει με πλουμίδια τους στίχους της.

Η Νικολέττα Λυμπεροπούλου δεν στρογγυλεύει καταστάσεις για να μη πονέσουν οι αναγνώστες της. Προτιμά την επιθετική γραφή σκοπεύοντας στην εσωτερική αναζήτηση, στην ανάδειξη, τον πολλαπλό συμβολισμό και εν τέλει την αφύπνιση. Γράφει με λέξεις μαχαίρια που μπαίνουν βαθιά στην πληγή. Είναι αντιδραστική και επαναστατική η γραφή της, με πρωτότυπες και φρέσκες φράσεις, έχοντας κύρια αναφορά το φύλο και τις σχέσεις. Κουβαλά, ταυτόχρονα, ένα φορτίο μέσα της, την ευθύνη της γενιάς της, αφού εμείς οι παλιότεροι δεν καταφέραμε να την απαλλάξουμε από αυτήν. Παθιασμένη, ωμή ποίηση για να βάλει φρένο σε όσους παραβιάζουν τη ζωή και το φύλο της. Ποιος άλλος αλήθεια εκτός από τον ποιητή ή τον συγγραφέα μπορεί να μιλήσει πιο ξάστερα, σε κάθε μορφή βίας και σε κάθε παραβίαση των δικαιωμάτων της ζωής;


Άσσος

Ντύθηκες βέλος

Σημάδεψες εύστοχα

Όμως δεν ξέρεις που να με κρεμάσεις

της συλλογής σου καμάρι.

Τόσα βαλσαμωμένα μάτια

να αντικρίζεις

πώς μπορείς;

Μιλά για την ανθρωπιά, πού είναι; Μου άρεσε ο στίχος της στο ποίημα Σάτυροι: «Σπέρνεται η ανθρωπιά μωρέ;/Φυτρώνει από σένα κι από μένα». Δεν ξέρω στ’ αλήθεια ποιο ποίημα να σχολιάσω. Κάθε ποίημα διαβάζεται πολλές φορές μέχρι να νιώσεις τους κραδασμούς ψυχής και σώματος. Καλοτάξιδο να είναι κι ας δώσει την ελπίδα ότι κάτι θ’ αλλάξει. Για κάποιο σκοπό γράφονται όλα, ας είναι για το καλό της αφύπνισης.

Στίχοι από το ποίημα Ήβη

Στραγγίζει η καρδιά

σταγόνα

σταγόνα

σταγόνα

Ξεπλένει

προπατορικές ενοχές

Κυλά ανάμεσα στα πόδια

επίμονα

γης κομμάτι

κόκκινο
Αφήστε το σχόλιό σας