Μαργιόλας, Ηλίας

Ο Ηλίας Μαργιόλας γεννιέται το 1946 στο Αδάμι Ναυπλίου. Σε ηλικία οκτώ ετών, έρχεται στην Αθήνα να παρακολουθήσει την ειδική σχολή «Οίκος Τυφλών» στην Καλλιθέα Αθηνών. Μετά τις γυμνασιακές του σπουδές, εισάγεται στη Νομική Σχολή Αθηνών το 1966 και, το 1974, ορκίζεται ως δικηγόρος Αθηνών. Ταυτόχρονα, αποφοιτά από τη Σχολή της Παντείου στο τμήμα Πολιτικών Επιστημών και, ύστερα, από το ινστιτούτο ιταλικής σχολής Casa d’italia. Το 1969, νυμφεύεται την Ηλιάνα-Σταματίνα Μαγκλή, με την οποία αποκτούν δυο κόρες.

Με τη λογοτεχνία αρχίζει να ασχολείται σχετικά νωρίς δημοσιεύοντας κείμενα σε περιοδικά  και εφημερίδες. Το 1972, παίρνει το δεύτερο βραβείο στον πανελλήνιο διαγωνισμό θεάτρου της Φιλοσοφικής Σχολής Ιωαννίνων με το μονόπρακτο «Μια παράξενη δίκη». Στους πανελλήνιους διαγωνισμούς της ΧΕΝ ΚΗΦΙΣΕΙΑ τιμάται με το πρώτο βραβείο το 1976 και, το 1978, με το δεύτερο βραβείο για τα διηγήματα «Ένα πορτοκάλι για την Αβγιάκα» και το «Ποιος ήταν ο Στάθης Βάβουλας», αντίστοιχα.Παράλληλα το 1977 κυκλοφορεί σε μουσική του Κώστα Κοσμίδη, ερμηνεία της Αφρούλας Οικονόμου και στίχους δικούς του ο δίσκος ΟΧΙ, με δώδεκα πολιτικά τραγούδια, ενώ, το 1978, ο ποιητής συμμετέχει στον δίσκο Κυνηγημένα μεσημέρια με τους ίδιους συντελεστές. Τον ίδιο χρόνο του απονέμεται διάκριση στον κρατικό διαγωνισμό του Υπουργείου Πολιτισμού για το θεατρικό έργο Το κράτος του Μόσχου.
Το 1997 του απονέμεται το βραβείο πρωτοεμφανιζόμενου ποιητή για την ενασχόλησή του με την λογοτεχνία και την ποίηση από την Ακαδημία Αθηνών. Κατά καιρούς, διάφορα διηγήματα και ποιήματα δημοσιεύτηκαν και σε άλλες γλώσσες όπως βουλγάρικα, ρουμάνικα, κορεάτικα κ.ά. 

Πέραν της ενασχόλησής του με τη λογοτεχνία, παράλληλα αφιερώθηκε από τα είκοσί του χρόνια στον κοινωνικό συνδικαλισμό από σημαντικές θέσεις ευθύνης, διατελώντας, μεταξύ άλλων, επί τριάντα συναπτά έτη πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών.

Το παιδί με την καμπάνα (1985),  εκδ. Δρυμός

Αγχέμαχα και Εκηβόλα (1996), εκδ. Δωδώνη

Της μικρής Άρκτου- Dell’ Orsa Minore (2006), μτφρ. Νικόλα Πιετιμόντε, ελληνο-ιταλικό επιμελητήριο

Στο τόξο του Φωτός και της Σιωπής (2012), εκδ. Γκοβόστη (και από Amazon σε αγγλική μτφρ.)

https://eliasmargiolas.gr/

[email protected]

 

 

Προβολή ως Πλέγμα Λίστα
Ταξινόμηση ανά
Εμφάνιση ανά σελίδα

ΑΠ' ΤΟ ΛΑΟΥΤΟ ΣΤΟ ΨΑΛΤΗΡΙ

Στην ποίηση του Μαργιόλα, ήδη από τις πρώτες ποιητικές του συλλογές, αυτά τα νοητά χωρικά και χρονικά μονοπάτια μεταξύ της μουσικής και της γλώσσας, του συλλογικού τραγουδιού και του μοναχικού ύμνου, του ποιήματος και της σιωπής ζωγραφίζονται από το «κάλεσμα των θαλασσών». Η χορογραφία της θάλασσας είναι αιώνια· πάντοτε παίρνει μαζί της ό,τι αγγίξει το κύμα της, αλλά επιστρέφει και εξαγνίζει ό,τι εκείνο φέρει στη στεριά. Είτε είναι μύθοι και αφηγήματα μεγάλων ιδεών, είτε είναι όνειρα και μικρές ιστορίες καθημερινών ανθρώπων.
10,00€