"Οι 10": Ένα βιβλίο - θησαυρός για τον παλιό ελληνικό κινηματογράφο - κριτική του Γιάννη Γκροσδάνη

Τετάρτη, 24 Νοεμβρίου 2021

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ

«Οι 10»: Ένα βιβλίο – θησαυρός για τον παλιό ελληνικό κινηματογράφο

Από Γιάννης Γκροσδάνης - November 23, 2021

Ξεκίνησα να διαβάζω τους 10 του Αντώνη Μποσκοϊτη ένα πρωινό μιας καθημερινής μέρας με μεγάλο φόρτο εργασίας και δεκάδες υποχρεώσεις. Χωρίς να το καταλάβω έφτασα στην τελευταία συνέντευξη κάποια στιγμή το βράδυ της ίδιας ημέρας. Όλο το πρόγραμμα με τις υποχρεώσεις πήγαν πίσω αλλά η μέρα ήταν καλή γιατί είχα ένα βιβλίο θησαυρό στα χέρια μου.

Αν στις 18 συνεντεύξεις (που ήταν το πρώτο βιβλίο με συνεντεύξεις που κυκλοφόρησε ο Μποσκοϊτης και είχαν κυκλοφορήσει από τις εκδόσεις Μετρονόμος) κλείνει 18 συναντήσεις με διαφορετικά μεταξύ τους πρόσωπα, οι 10 είναι ένα βιβλίο πιο ομοιογενές, που παραδόξως ενώ βρίσκεσαι στο παρόν σε γυρίζει πίσω στο χρόνο, στα χρόνια του Παλιού Ελληνικού Κινηματογράφου. Ο Αντώνης Μποσκοϊτης συναντά δέκα μεγάλες δόξες του παλαιού ελληνικού κινηματογράφου και συζητάει μαζί τους για το δημιουργικό παρελθόν τους αλλά και για τις μικρές στιγμές και τις μεγάλες ανησυχίες τους σε χρόνο παρόντα. Ο Κώστας Βουτσάς, ο Γιώργος Κωνσταντίνου, η Άννα Φόνσου, η Μαίρη Χρονοπούλου, η Ξένια Καλογεροπούλου, η Χλόη Λιάσκου, η Δέσποινα Στυλιανοπούλου, η Μέλπω Ζαρόκωστα, η Νόρα Βαλσάμη δέχονται την πρόκληση να αναμετρηθούν με τον χρόνο και με την ιστορία τους σε δέκα ξεχωριστές συνεντεύξεις – συζητήσεις. Τα πρόσωπα δεν είναι τυχαία καθώς αποτελούν σύμβολα με τα οποία μεγάλωσε μαζί τους η νεότερη Ελλάδα από το 1960 και μέχρι σήμερα.

Στην πραγματικότητα οι 10 συναντήσεις είναι δέκα ξεχωριστές εξομολογήσεις που βοηθούν τον αναγνώστη να συνθέσει πληρέστερα τις μεγάλες εικόνες αυτών των καλλιτεχνών και των σπουδαίων διαδρομών τους διασώζοντας σημαντικές αφηγήσεις και μαρτυρίες από τον κινηματογράφο και το θέατρο της μεταπολεμικής Ελλάδας. Και έχει σημασία αυτό καθώς τα περισσότερα από τα 10 πρόσωπα που ανοίγουν την ψυχή τους στον Μποσκοϊτη μιλάνε με ευχαρίστηση τόσο για τα λαμπερά χρόνια της δεκαετίας του ’60 και του ’70, όταν και ήταν κομμάτι του ελληνικού σταρ – σύστεμ αλλά και δεν φοβούνται να φανερώσουν τις μύχιες σκέψεις τους με όσα αναμετρήθηκαν όταν αυτά τα φώτα έσβησαν και επανήλθαν σε πιο γήινους ρυθμούς ζωής.


Πίσω από αυτές τις συνεντεύξεις δεν υπάρχει κάποια επαγγελματική δημοσιογραφική διεκπεραίωση αλλά μεγάλη προσοχή στις λεπτομέρειες, γνώση και προετοιμασία τόσο για τα πρόσωπα που ο δημοσιογράφος έχει μπροστά του όσο και για την εποχή τους. Και αυτό δεν είναι τυχαίο καθώς τόσο ως σκηνοθέτης όσο και ως ερευνητής και δημοσιογράφος ο Αντώνης Μποσκοϊτης ξέρει να ξεψαχνίζει καλά και τα πρόσωπα και την εποχή τους.

* Την Πέμπτη 25/11 στις 20.00 το βιβλίο «Οι 10» θα παρουσιαστεί στο καφέ «Ζώγια» της Θεσσαλονίκης στο πλαίσιο της Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου. Θα μιλήσουν ο συνθέτης Γιώργος Καζαντζής και ο συγγραφέας Τέλλος Φίλης, θα τραγουδήσει η Βούλα Σαββίδη και αποσπάσματα από τις συνεντεύξεις θα αναπαραστήσουν ο συγγραφέας με τον ηθοποιό Τιμόθεο Θάνο. Επίσης το Σάββατο 27/11 ο Αντώνης Μποσκοϊτης θα βρεθεί στο χώρο των εκδόσεων Άπαρσις, στην Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης (περίπτερο 13, Stand 080B), και θα υπογράψει αντίτυπα του βιβλίου του.



Αφήστε το σχόλιό σας