Ομιλία των εκδόσεων Άπαρσις, στην παρουσίαση του βιβλίου "Άπαντα τοπία" του Οκέντο Ντε Άμάτ στο Ινστιτούτο Θερβάντες της Αθήνας

Τρίτη, 28 Δεκεμβρίου 2021

ΟΜΙΛΙΑ ΤΩΝ ΕΚΔΟΣΕΩΝ ΑΠΑΡΣΙΣ ΣΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ "ΑΠΑΝΤΑ ΤΟΠΙΑ" ΤΟΥ ΟΚΕΝΤΟ ΝΤΕ ΑΜΑΤ ΣΤΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΘΕΡΒΑΝΤΕΣ

 

To βιβλίο που σήμερα παρουσιάζουμε στο κοινό είναι το 1ο μιας σειράς, που φιλοδοξούμε σταδιακά να εκδοθεί, μίας συλλογής δίγλωσσων, ελληνο-ισπανικών εκδόσεων, Ιβηροαμερικάνικης ποίησης.

Η επιθυμία μας, που ταυτίστηκε με αυτή της καθηγήτριας Κλαούδιας Κονστάνσο και της εξαιρετικής ομάδας μεταφραστών/ μεταφραστριών και επιμελητών ήταν και είναι η προσφορά στο ελληνόφωνο κοινό μίας ευρείας γκάμας λογοτεχνικών έργων αλλά και κουλτούρας, που ιστορικά έχει φανεί ότι ενδιαφέρουν το ελληνικό κοινό. Το κίνητρο των εκδόσεων Άπαρσις είναι η επίγνωση των ισχυρών δεσμών μεταξύ των λαών της Ελλάδας και των χωρών της Λατινικής Αμερικής. Στόχος μας, μέσα από αυτή τη δράση, είναι η καταγραφή και ανάδειξη των σημαντικότερων και αντιπροσωπευτικότερων ποιητών/ποιητριών από κάθε χώρα, καθώς και των ρευμάτων/τάσεων/ τρόπων αλλά και ιστορικο-λογοτεχνικών περιόδων της Ιβρηαμερικής. Στόχος, που δεν θα μπορούσε και δεν θα μπορεί να επιτευχθεί χωρίς τη συνεργασία των Πρεσβειών, των ακαδημαϊκών, των μεταφραστών αλλά και των φορέων και ιδρυμάτων που επί χρόνια ασχολούνται με την Ιβηροαμερικάνικη λογοτεχνία και κουλτούρα.


Η έκδοση στις αρχές του 2020 του δίγλωσσου βιβλίου με τίτλο ΕΝΔΟΜΥΧΑ - ÍNTIMA ΑΝΘΟΛΟΓΙΑ ΠΟΙΗΜΑΤΩΝ της σπουδαίας Ουρουγουανής ποιήτριας Δελμίρα Αγουστίνι, σε συνεργασία με μία εξαιρετική ομάδα σπουδαίων μεταφραστριών, με συντονίστρια την Κλαούδια Κοστάνσο/ClaudiaCostanzo και τη βοήθεια και άδεια της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ουρουγουάης για την συμπερίληψη σε αυτό σπάνιου φωτογραφικού υλικού, ήταν η αφορμή να συναντηθούμε και να γνωριστούμε με όλους αυτούς τους μοναδικούς ανθρώπους και να σχεδιάσουμε από κοινού τα επόμενα βήματά μας.


Η αφορμή του εορτασμού των 200 χρόνων ανεξαρτησίας του Περού και της Ελλάδας, μαζί με την αμέριστη συμπαράσταση, στήριξη και αρωγή της Πρεσβείας του Περού στη χώρα μας και του Περουβιανού διπλωμάτη Πέδρο Πάμπλο Ντελγάδο Ινοστρόσα έδωσαν το έναυσμα της γέννησης του δίγλωσσου, θα μας επιτραπεί η έκφραση συλλεκτικού, βιβλίου ΑΠΑΝΤΑ ΤΟΠΙΑ ΤΟΥ Οκέντο ντε Αμάτ, του 1ου στη σειρά που ήδη αναφέραμε.


Η επιλογή μας ως εκδοτικού καθόλου τυχαία, καθώς η ιστορία, η φιλοσοφία, οι παραδόσεις της χώρας μας, κυρίως ως αναδείχθηκαν στην αρχαία Ελλάδα, άπτονται, συνυπάρχουν και αλληλοεπηρεάζονται με τον ποιητικό λόγο της Ιβηροαμερικάνικης λογοτεχνίας και κουλτούρας.


Κλείνοντας 
θα θέλαμε να σας δείξουμε το βιβλίο και στη συνέχεια να ευχαριστήσουμε
- Το Φεστιβάλ Λέα και τους οργανωτές του για τη συμπερίληψη του βιβλίου και της παρουσίασης
- Το Ινστιτούτο Θερβάντες και την διευθύντρια Κριστίνα Κόντε ντε Μπερολντίνγκεν Γκάιερ για τη στήριξη και την διοργάνωση της εκδήλωσης
- την Πρεσβεία του Περού στην Ελλάδα και προσωπικά τον Πέδρο Πάμπλο Ντελγάδο Ινοστρόσα για όλη τη στήριξη
- την Κλαούδια Κονστάνσο, τις μεταφράστριες Αγγελική Παλασοπούλου, Ελένη Οικονόμου, Ειρήνη Οικονόμου, την επιμελήτρια των κειμένων Ήβη Πετράκη, την Γεωργία Αλεβιζάκη και την Νικολέττα Γεωργιάδου για τον γραφιστικό σχεδιασμό εξωφύλλου και σώματος αντίστοιχα, την Κατερίνα Θανοπούλου για την επιμέλεια όλης της έκδοσης και τον καθηγητή Βίκτωρ Ιβάνοβιτς  για την εξαιρετική του εισαγωγή.
Ο Οκέντο ντε Αμάτ, ένας από τους μεγαλύτερους Περουβιανούς συγγραφείς όλων των εποχών, ένας δεξιοτέχνης γητευτής, ένας μάγος του λόγου, ένας τολμηρός αρχιτέκτονας εικόνων ένας λαμπρός εξερευνητής του ονείρου, ένας δημιουργός ακριβής και συνεπής, όπως αναφέρει στο σημείωμα της η διευθύντρια του Ινστιτούτου Θερβάντες, ας σαλπίσει το εναρκτήριο λάκτισμα στην σειρά Ιβηροαμερικάνικης ποίησης από τις εκδόσεις Άπαρσις!

Εκ μέρους των εκδόσεων
Γιώργος Ευσταθίου

Αφήστε το σχόλιό σας
Σχόλια
10/1/2022 3:32 μμ
chloroquine death chloroquine death

chloroquine death chloroquine death