Ο Στέλιος Βέργος μιλάει για την ποιητική συλλογή "Μπλε τετράδια" του Αλέξανδρου Ψαρρά

Τρίτη, 13 Δεκεμβρίου 2022

Η ΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΨΑΡΡΑ

ΜΕΛΕΤΗ - ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ: Βέργος Στέλιος
Συνταξιούχος εκπαιδευτικός-μαθηματικός, ερασιτέχνης ηθοποιός 

Επικρατεί η άποψη ότι οι επιστήμονες θετικών κατευθύνσεων είναι οπαδοί του 1+1=2 – είμαι  μαθηματικός,  ο Αλέξανδρος γεωλόγος- . Είμαι βέβαιος πως ο ποιητής υπήρχε πάντα μέσα του, ανεξάρτητα αν οι σπουδές του τον ωδήγησαν σε άλλα επαγγελματικά μονοπάτια. Η απόδειξη είναι μπροστά μας με τα «μπλε τετράδια»  του Ψαρρά από τις εκδόσεις “Άπαρσις”. Μάλιστα έχω την αίσθηση ότι στον τίτλο της ποιητικής αυτής συλλογής συνέβαλλαν και τα μπλε τετράδια των μαθητών του που βρέθηκαν στα χέρια του.

Τον Αλέξανδρο Ψαρρά δεν τον γνωρίζω προσωπικά. Διαβάζοντας όμως  τα ποιήματά του  διακρίνω ξεκάθαρα μια καθαρότητα της σκέψης ενός ποιητή και την απόλυτη μεθοδολογία ενός θετικού επιστήμονα. Μάλιστα νομίζω ότι ο ποιητής ξεκινά τις ποιητικές του αναζητήσεις σε ηλικιακή σχετική ωριμότητα και τολμώ να πω μάλλον μετά την μεταπολίτευση.

Την ποίηση του Ψαρρά διακρίνει ένας λυρισμός ενώ παράλληλα σκάβοντας στη ψυχή του ανθρώπου ανακαλύπτει και καταγράφει συναισθήματα, γιατί ο ποιητής έχει πάντα μπροστά του, τον άνθρωπο.

Ο Αλέξανδρος  ανήκει στη γενιά νέων ποιητών κι αυτό φαίνεται ξεκάθαρα γιατί δεν τον απασχολεί καθόλου η ομοιακαταληξία και καλά κάνει.

Η ποίηση του Ψαρρά χωρίζεται σε 4 ενότητες. Μια ακόμα απόδειξη της μεθοδολογίας ενός θετικού επιστήμονα, χωρίς βέβαια να υπάρχει πάντα διακριτός χωρισμός, κάτι που αποδείχνει και τον αυθορμητισμό στη στιχουργία του ποιητή.

Ας πάρουμε μια-μια της ενότητες. Όλες θα τις παρουσιάσω διαλέγοντας κάποιους χαρακτηριστικούς στίχους.

1)ΑΥΤΟΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ: Από το  ποίημα «αναίρεση»

“Οι ώρες μου μαρτύριο ανεπάρκειας όχι της προσφοράς, ούτε της υπομονής, ίσως των επιλογών που με έταξαν στην φυγή διαταράσσοντας την αντιστοιχία του χώρου και του χρόνου…….”

2) ΘΗΤΕΙΑ : Από το  ποίημα «αποπλάνηση»

“Κορίτσια, αν σας πειράξουν στο δρόμο οι φαντάροι, μη τρομάξετε… Είναι η άνοιξη μέσα τους που ζητά τροφή και στέγη”.

3) Ο ΠΟΙΗΤΗΣ ΑΝΑΖΗΤΑ ΤΗ ΜΟΥΣΑ : Από το  ποίημα «ο έφηβος»

“Θέλω να γίνω έφηβος να σ’ ερωτευθώ μεσ’ από ένα όνειρο δίχως τέλος. Θέλω να γίνω βρέφος να με κυοφορήσεις στις φλέβες σου, στα εγκεφαλικά σου κύτταρα, και μ’ ένα χάδι σου να ξαναγίνω άντρας”.

4) ΑΠΟΜΑΚΡΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ : Από το  ποίημα «θλίψη»

“Θλίψη για τους μεγάλους έρωτες που έκλεισαν με πάταγο την πόρτα στην αιωνιότητα”.

Κλείνοντας αυτή τη μικρή παρουσίαση της ποίησης του Αλέξανδρου Ψαρρά συμπεραίνω ότι τα ποιήματα στα «μπλε τετράδια» είναι ποιητικές φωτογραφίες στιγμών και καταστάσεων που βίωσε ο ποιητής. Προσπαθεί και σε μεγάλο βαθμό πιστεύω ότι καταφέρνει να αναλύσει και να δώσει απαντήσεις στις συναισθηματικές και βιολογικές αναζητήσεις του. Φίλε Αλέξανδρε είμαι βέβαιος πως στο συρτάρι σου υπάρχουν κι άλλα μπλε τετράδια. Μην τα κρατάς φυλακισμένα. Ξεκίνησες ένα ταξίδι. Εύχομαι να είναι όσο γίνεται μακρυνό. Καλοτάξιδα αυτά τα “μπλε τετράδια” Αλέξανδρε, και όσα άλλα έρθουν στο ποητικό ταξίδι σου.

Αφήστε το σχόλιό σας