Ο "Τίμαιος" του Πλάτωνος στην "Εξαήμερο" του Μεγάλου Βασιλείου - Παρουσίαση του βιβλίου από το "Αρχείον πολιτισμού"

Δευτέρα, 14 Μαρτίου 2022

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ

ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ



Πώς ο Μέγας Βασίλειος, αποδέχεται τον «Τίμαιο» του Πλάτωνος,

για όσα τον βοηθούν να εξελληνίσει την χριστιανική διδασκαλία

 

Ένα βιβλίο διαφορετικό, έρχεται να καλύψει ένα σημαντικό κενό. Θεολόγος με σπουδές στη φιλοσοφία, ο Ιωάννης Παπασημάκης προχωρά σε μια ενδιαφέρουσα προσέγγιση.

Ο Τίμαιος του Πλάτωνος αποτελεί την προσπάθεια του μεγάλου Αθηναίου φιλοσόφου για τη μελέτη του αισθητού σύμπαντος και του ανθρώπου. Κατασκευάζει έτσι, ο Πλάτων, ένα νέο είδος λόγου ανάμεσα στη γνώμη και την αλήθεια και αποφασίζει να μιλήσει για την προέλευση, δομή και συγκρότηση του κόσμου και του ανθρώπου, τη σχέση τους και το σκοπό της ύπαρξής τους.

Ο Μέγας Βασίλειος, στη δική του προσπάθεια, σχολιάζει στην Ἑξαήμερο τα δεδομένα της Γένεσης, προχωρεί στην αποδοχή από τον πλατωνικό Τίμαιο όσων στοιχείων τον βοηθούν να εξελληνίσει την χριστιανική διδασκαλία και επιθυμεί να στηρίξει φιλοσοφικά την πίστη στην κατεύθυνση του «Θεού της αποκάλυψης» και της «ἐν Χριστῷ ζωῆς».

Η ελληνική φιλοσοφία τίθεται στην υπηρεσία της Χριστιανικής Θεολογίας και ο Θεός-Λόγος της Ἑξαημέρου συναντά τον Θεό-Νου του πλατωνικού Τιμαίου.

Ο Ιωάννης Παπασημάκης γεννήθηκε το 1963, στην Κόνισκα της αιτωλικής γης. Σπούδασε Θεολογία στην Αθήνα, Ιστορία και Αρχαιολογία στα Ιωάννινα, ενώ ολοκλήρωσε με άριστα μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές Φιλοσοφίας στο Ε.Κ.Π.Α. Θιασώτης της «δια βίου» μάθησης και καλλιέργειας, εμπνέεται από το όραμα της παιδείας και του πολιτισμού, σε άμεση σύνδεση με την μαθητιώσα νεολαία και την κοινωνία, στην προοπτική της δημιουργίας και της ζωής, στο ιδανικό της ωραιότητας του ανθρωπίνου προσώπου. Στην κατεύθυνση αυτή είναι προσανατολισμένη η σκέψη και η δράση του μέσα και έξω από το Σχολείο. Ζει στην Αθήνα και υπηρετεί ως Συντονιστής Εκπαιδευτικού Έργου.

ΠΗΓΗ: εκδόσεις Άπαρσις, Ακαδημίας 76, Αθήνα τηλ.215-51.55.600. Επιμέλεια κειμένων: Βασίλης Καλαμαράς. ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 31.1.2022.

Αφήστε το σχόλιό σας