Ο φιλόλογος/συγγραφέας Διονύσης Ζαρώτης μιλάει για το βιβλίο "Πατρίδα ξένη" της Μάγδας Παπαδημητρίου-Σαμοθράκη

Τρίτη, 2 Μαΐου 2023

 

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ "ΠΑΤΡΙΔΑ ΞΕΝΗ"
ΤΗΣ ΜΑΓΔΑΣ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ-ΣΑΜΟΘΡΑΚΗ
ΣΤΗΝ ΚΑΤΕΡΙΝΗ

Τρίτη 25 Απριλίου 2023

Η συγγραφέας μας κάνει μαθήματα σύντομης ιστορίας μέσα από το μυθιστόρημα της. Οι ήρωες δεν είναι στο έλεος της συγγραφέως αλλά στο έλεος της ιστορίας.
Πρέπει κάποτε να δούμε πιο σοβαρά την ιστορία της Εβραικής κοινότητας της πόλης και να μην αφηνόμαστε στα βιβλία των συγγραφέων. Χάρη στον μόχθο των συγγραφέων και της Μάγδας, έχουμε μια σοβαρή ιστοριογραφία.
Μίλησε για τον Μπεναρόγια, αν ξέρουμε την πορεία του, ποιος ήταν, τους αγώνες του.
Για τον Κοσμά Ξυπολυτέα, έναν άνθρωπο που δεν θα θελήσει να έχει ήσυχη τη συνείδησή του, για τη βαναυσότητα που έδειξε στη γυναίκα του.
Μίλησε για εκείνη τη σκοτεινή περίοδο, που έδειξε το ποιοι ήταν πρόθυμοι να συνεργαστούν με την εξουσία και ποιοι ήταν πρόθυμοι να αντισταθούν γράφοντας συνθήματα στους τοίχους.

Στο βιβλίο της Παπαδημητρίου υπάρχει πύκνωση της ιστορίας. Μα είναι δυνατόν να υπάρχει σε ένα βιβλίο τόση ιστορία; Ήταν δυνατόν να χωρέσει τόση ιστορία στη δεκαετία του 40 στην Ελλάδα; Η ίδια ιστορία ξεπερνά τη λογοτεχνία. Η ίδια ζωή ξεπέρασε την τέχνη.
Μίλησε για το τρίπτυχο «Πατρίδα-θρησκεία-οικογένεια» που έγινε πρόταγμα από τους χουντικούς, δυστυχώς τα χρόνια της κρίσης είδαμε ότι άρχισε να ζωντανεύει, ειδικά εδώ στην Πιερία.
Είναι δική μας ευθύνη πως αξιοποιούμε τη μνήμη, πως αξιοποιούμε την ιστορία. Διαβάζοντας το θα κάνετε πολλές συγκρίσεις για το ποιοι πλήρωσαν τότε στην κατοχή, και ποιοι πλήρωσαν τα χρόνια της κρίσης αλλά και σήμερα.
Οι γυναίκες και οι νέοι. Για τις γυναικοκτονίες και τη μετανάστευση των νέων.
Μίλησε για τον Γιώργο Παππά και τους αγώνες του Έκλεισε λέγοντας ότι δεν πρέπει να αφήσουμε μόνες τις μοναχικές φωνές σαν τη Μάγδα.
Είναι στο χέρι σας στο χέρι μας να είμαστε όλοι μαζί στο να μη καταρρεύσει το οικοδόμημα».

Διονύσης Ζαρώτης
Φιλόλογος, συγγραφέας 

Αφήστε το σχόλιό σας