Ο Χρήστος Τρικαλινός μιλάει για το βιβλίο του "Σταγόνες μνήμης" στην εκπομπή "Βιβλίο και Πολιτισμός" - Radio 1 102.5 Volos

Παρασκευή, 11 Μαρτίου 2022

Ο Χρήστος Τρικαλινός ήταν φιλοξενούμενος στην εκπομπή  «Βιβλίο και Πολιτισμός» που επιμελείται και παρουσιάζει η Σοφία Νικολάου στον ραδιοφωνικό σταθμό Radio 1 102.5 Volos και μίλησε για το βιβλίο του "Σταγόνες μνήμης" - εκδόσεις Άπαρσις.

Ακούστε την εκπομπή
Βιβλίο Και Πολιτισμός Με Την Σοφία Νικολάου 05 - 02 - 2022

 

Στην εκπομπή του Σαββάτου «Βιβλίο και Πολιτισμός» που επιμελείται και παρουσιάζει η Σοφία Νικολάου στις 10.15 ακριβώς θα φιλοξενήσουμε τον Χρήστο Τρικαλινό ομότιμο καθηγητή Φυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών και το βιβλίο του «Σταγόνες Μνήμης» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Άπαρσις. 
Ο κοινός φίλος Γιώργος Ανυφαντής μας έφερε σε επαφή και όταν πήρα στα χέρια μου το βιβλίο οι αναμνήσεις του Χρήστου Τρικαλινού έφεραν στο δικό μου μυαλό και δικές μου αντίστοιχες αναμνήσεις ειδικά από τον καιρό της δικτατορίας είτε από όσα είχα ακούσει από τον πατέρα μου και την οικογένεια μου είτε απ’ όσα βίωσα και εγώ σαν μικρό παιδί εκείνη την εποχή. Στις σελίδες του παρελαύνει η ιστορία της Ελλάδας, η δύσκολη παιδική ζωή του στον Αλμυρό λόγω του ότι ήταν γόνος κομουνιστικής οικογένειας και οι κατασταλτικοί μηχανισμοί εξόντωσης των κομμουνιστών ήταν εκείνη την εποχή σε ετοιμότητα, έτσι βρέθηκε στη φυλακή σε ηλικία 2,5 ετών στο στρατόπεδο Σαρακηνού και εν συνεχεία εξόριστος στο Τρίκερι, βραβευμένος από τη Μαθηματική Εταιρεία, αλλά και σπουδές στη Μόσχα και το Πανεπιστήμιο Λομονόσοφ ο ραδιοφωνικός σταθμός στη Μόσχα, ταξίδια στη Σόφια στην Τσεχοσλοβακία, Πολωνία, στην Κοπεγχάγη, στο Παρίσι, η επιστημονική του αναγνώριση, οι Λαμπράκηδες, η ΕΔΑ, το Πολυτεχνείο, ο αγαπημένος Μίκης Θεοδωράκης, η Φαραντούρη, ο Ιάκωβος Καμπανέλλης καθώς και μια συνέντευξη του για το πώς ήταν ο ίδιος ως καθηγητής που είναι απολαυστική. Από τις πρώτες σελίδες και το κεφάλαιο το «Νησί» αναφαίνεται ότι η ζωή του υπήρξε συγκλονιστική και πολυκύμαντη.

 

Ο Χρήστος Τρικαλινός είναι Ομότιμος Καθηγητής Φυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Γεννήθηκε το 1946 στον Βόλο. Σε ηλικία 2 ½ ετών βρέθηκε στις Φυλακές Στρατόπεδο Σαρακηνού στον Βόλο και στη συνέχεια εξόριστος στο Τρίκερι. Μεγάλωσε στον Αλμυρό Μαγνησίας. Υπήρξε φοιτητής του Παν. Αθηνών, αλλά διέκοψε τις σπουδές και αυτοεξορίσθηκε στην ΕΣΣΔ μετά το Απριλιανό πραξικόπημα. Σπούδασε στο Κρατικό Πανεπιστήμιο Λομονόσοφ της Μόσχας, στο οποίο υπερασπίσθηκε και τη διδακτορική του διατριβή στην πυρηνική φυσική. Από το 1981 διδάσκων στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Πέρασε από όλες τις ακαδημαϊκές βαθμίδες, από επιμελητής έως καθηγητής.
Έχει δημοσιεύσει περισσότερες από 60 επιστημονικές εργασίες σε διεθνή περιοδικά και  συμμετείχε σε περισσότερα από 50 επιστημονικά συνέδρια. Έχει γράψει 4 πανεπιστημιακά εγχειρίδια, ένα εκλαϊκευτικό βιβλίο φυσικής και συμμετείχε στη συγγραφή βιβλίων φυσικής για το Λύκειο. Δημοσίευσε πολλά άρθρα γενικού ενδιαφέροντος στον ημερήσιο και περιοδικό Τύπο της χώρας. Μετέφρασε 2 λογοτεχνικά βιβλία από τα ρωσικά. Διετέλεσε πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ερευνητικού και Διδακτικού Προσωπικού (ΠΟΣΔΕΠ) Α.Ε.Ι. από το 1998 έως το 2004. Υπήρξε για αρκετά χρόνια μέλος της Κεντρικής Επιτροπής Γενικών Εξετάσεων και θεματοδότης σε θέματα Φυσικής. Συνταξιοδοτήθηκε το 2013

Αφήστε το σχόλιό σας