Συζήτηση για το βιβλίο e-ερωμένη του σέρφερ και όχι μόνο

Πέμπτη, 10 Αυγούστου 2023

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ FREEDA

Συζήτηση για το βιβλίο e-ερωμένη του σέρφερ και όχι μόνο

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤΗΝ ΞΕΝΙΑ ΠΟΛΙΤΗ

HΞένια Πολίτη στην νουβέλα της με τίτλο «e-ερωμένη του σέρφερ», παίζει με τις σύγχρονες εκφάνσεις της γλώσσας των μέσων κοινωνικής δικτύωσης εκφράζοντας τα συναισθήματα της ανθρώπινης αλληλεπίδρασης. Επιθυμία, έρωτας και ανάγκη για επικοινωνία υπάρχουν σε κάθε πτυχή του συγκεκριμένου βιβλίου. Ένα βιβλίο γλωσσικού αυτοσχεδιασμού, ευφάνταστο και με έντονο παλμό. Για αυτό ακριβώς το λόγο κρίναμε απολύτως απαραίτητη μια κουβέντα με την συγγραφέα. Η Ξένια θα μας απαντήσει σε μία σειρά ερωτήσεων αποκαλύπτοντας σημεία του συγγραφικού αυτού ταξιδιού, αφήνοντας όμως την ελευθερία στον αναγνώστη να περιπλανηθεί ο ίδιος στα λογοτεχνικά της μονοπάτια.

Ας ξεκινήσουμε:

1.Πιστεύεις ότι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης διαμορφώνουν το συναίσθημα των επικοινωνούντων και αν ναι σε ποιο βαθμό;

Γενικά, νομίζω πως διαμορφώνουν μόνο τον τρόπο έκφρασής τους. Οτιδήποτε «συναισθηματικό», χτίζεται – εάν εξαιρέσουμε δηλαδή την ανάγκη για επικοινωνία – βάσει της οποίας αργότερα, προκύπτει η επιθυμία.

2.Στη νουβέλα γλωσσικά δανείζεσαι και το ύφος και το λεξιλόγιο, την ταχύτητα που διέπει την σύγχρονη επικοινωνία, ποια ήταν η έμπνευση για την συγκεκριμένη γλωσσική δομή του βιβλίου;

Λόγω θεατρικής παιδείας, πάντα με γοήτευαν οι συνομιλίες στη δόμηση ενός διαλόγου, κάτω από μια καθορισμένη συνθήκη. Επιπλέον βρήκα πολύ δελεαστικό, ν’ αναπτύξω τη γλωσσική έκφραση του καιρού μας σε πραγματικό και «ζωντανό» χρόνο μιας επικοινωνίας που συντελείται στο διαδίκτυο μέσω ενός σάιτ γνωριμιών φερ’ειπείν, όπου οι άνθρωποι, πίσω από προφίλ που «τονώνουν» το φαντασιακό τους, περιπλανιούνται  στον ψηφιακό κόσμο, για να βρουν το εκλεκτόν της καρδιάς τους και να μην το γνωρίσουν αρχικώς από κοντά, όπως  συνηθίζαμε κάποτε. Έτσι, σχηματίζεται η ιστορία του βιβλίου. Το κάθε προφίλ, επινοεί τη γλωσσική του έκφραση. Αν ήταν άβαταρ θα επινοούσε και την κίνησή του, και πάει λέγοντας…

3.Ποια θέματα σε εμπνέουν να αναδείξεις μέσα από τις ιστορίες που αφηγείσαι;

Η προβληματική επικοινωνία των σχέσεων, εξαιτίας της αποξένωσης ακόμα  και από τον ίδιο μας τον εαυτό πλέον, είναι κάτι που με απασχολεί, εκτός των άλλων, και καλλιτεχνικά. Επίσης, το θεμελιώδες ζήτημα της ελευθερίας του ανθρώπου, σε όλα τα επίπεδα, πολιτικά και υπαρξιακά, «στοιχειώνει» όλες μου τις αφηγήσεις… Τελευταία δε, ο συνδυασμός αυτοαποξένωσης και ανελευθερίας του σύγχρονου ανθρώπου στο δυστοπικό περιβάλλον της μεταμοντέρνας τυραννίδας  που κατά τη γνώμη μου, ήδη ζούμε, με κάνει κάπως απαισιόδοξη δηλαδή, αν ο “Ηomo Sapiens”  όπως τον ξέραμε, «θα τη βγάλει καθαρή».

4.Το κείμενο έχει θεατρικό ύφος, προσωπικά θα μπορούσα να το φανταστώ διασκευασμένο για θεατρικό έργο, επομένως, ήταν στις προθέσεις σου η θεατρική προσέγγιση και βάσει της ενασχόλησης σου με το θέατρο;

Μου το λένε πολλοί ότι όντως κάνει για θεατρικό, δεν ξέρω βέβαια ποια θα ήταν η ματιά ενός σκηνοθέτη για να μπορέσει το έργο να σταθεί και θεατρικά. Προσωπικά πιστεύω, πως έχει μια θεατρική επίφαση κι αυτό έγινε εκ προθέσεως για ν’ αποκτήσει διακύβευμα, αμεσότητα και ζωντάνια αλλά εν συνόλω, αφορά ένα αμιγώς λογοτεχνικό είδος: τη γραφή σε νέες περιπέτειες !

5.Αν μπορούσες να «ντύσεις» μουσικά τη νουβέλα ποια κομμάτια θα επέλεγες;

Μα νομίζω πως είναι ήδη ντυμένη μέσα από τις μουσικές επιλογές που στέλνουν μέσω ίντερνετ, οι ήρωές της.

6.Ποια βιβλία θα σε συντροφεύουν φέτος το καλοκαίρι;

Δυστυχώς, δεν προβλέπεται κάτι ανάλαφρο. Ο ποιητής,  Νίκος  Α. Παναγιωτόπουλος έφυγε από κοντά μας πριν λίγες μέρες. Τον θεωρώ, τον σπουδαιότερο ποιητή τουλάχιστον για τα τελευταία 50 χρόνια, αντάξιο τουλάχιστον ενός Νόμπελ και θα διαβάσω το τελευταίο του έργο, Θαλασσόκεδρος.

ΣΥΝΤΟΜO ΒΙΟΓΡΑΦΙΚO

ΞΕΝΙΑ ΠΟΛΙΤΗ

Γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε μεταξύ άλλων, υποκριτική και θέατρο. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα. Έλκεται από τον Λόγο σε όλες του τις εκφάνσεις. Τα δύο πρώτα της θεατρικά έργα «Τέρμα» κι «Εφιάλτης η ελπίδα», κυκλοφορούν σε κοινή έκδοση από τις εκδόσεις, «Βακχικόν». Ακολουθεί “e-έρωμένη του Σέρφερ”, μια λογοτεχνική ιστορία επιστολογραφίας στο διαδίκτυο, το 2021 από τις εκδόσεις «Άπαρσις». Διατηρεί τον ιστότοπο https://xpoliti.wixsite.com/xeniapoliti/blog όπου εργασίες της δημοσιεύονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα, ενώ άρθρα της, ποιήματα, δοκίμια κ.α. δημοσιεύονται κάθε μήνα, σε λογοτεχνικά και πολιτικά sites, όπως και σε περιοδικά.

Αφήστε το σχόλιό σας