Συνέντευξη του Γιώργου Κολλιά στον λογοτέχνη - συγγραφέα Κωνσταντίνο Λίχνο

Δευτέρα, 12 Απριλίου 2021

 

Συνέντευξη με τον Γιώργο Κολλιά

 

Ο Γιώργος Κολλιάς γεννήθηκε στον Αστακό Αιτωλοακαρνανίας και σπούδασε Κοινωνιολογία στο πανεπιστήμιο του Λότζ της Πολωνίας. Είναι επιστημονικός συνεργάτης του Ινστιτούτου εργασίας της ΓΣΣΕ από το 1994 και έχει συμμετάσχει σε πολυάριθμους κοινωνικούς και πολιτικούς αγώνες.

Το 2019 παρουσίασε την πρώτη του ποιητική συλλογή με τίτλο «Σύναξη Ονείρων». Η ποίησή του είναι πολιτική, ποίηση του δημόσιου βίου και του κοινωνικού προβληματισμού. Συχνά την χαρακτηρίζει λακωνικότητα και επιγραμματικότητα, άλλα και η βαθύτητα των νοημάτων. Μια ποίηση ταγμένη στον αγώνα για κοινωνική πρόοδο.

Έκτος από συντοπίτης μου, είναι και αγαπητός φίλος και ήταν μεγάλη χαρά που απάντησε στις ερωτήσεις μου. Ας δούμε, όμως, τι είχε να μας πει…

«Η ποίηση με κέρδισε γιατί μου κράτησε το χέρι χωρίς να με κρίνει. Μου είπε το εξής απλό και συνάμα απελευθερωτικό. Μίλα!!!!»

 

– Αγαπητέ Γιώργο, ξεκινώντας θα ήθελα να μου πεις ποια στάθηκε  η αφορμή για να αποδυθείς στην περιπέτεια της συγγραφής και γιατί σε κέρδισε η ποίηση

Για τους δικούς μου ανθρώπους, ήταν πραγματικά μια έκπληξη το γεγονός ότι επιχείρησα να κολυμπήσω στη θάλασσα της ποίησης. Για να είμαι ειλικρινής ήταν έκπληξη ακόμα και για μένα. Ακόμη και τώρα αναζητώ τους βαθύτερους λόγους μιας τέτοιας στροφής στα ενδιαφέροντα μου. Νομίζω ότι το σημείο καμπής, ήταν η κατάρρευση προσδοκιών ενός κόσμου, και των δικών μου επομένως,  που πίστεψε στην αλλαγή προς το καλύτερο της ζωής του. Ενός κόσμου που έδωσε μάχες, πάλεψε, πίστεψε και στο τέλος προδόθηκε. Αυτή η εξέλιξη ανέσυρε στην επιφάνεια και ένα σωρό προσωπικά αδιέξοδα. Η ανάγκη ενός εσωτερικού επαναπροσδιορισμού για πολλά πράγματα, με ώθησε στην αναζήτηση ενός συνομιλητή. Και τον βρήκα στην ποίηση. Η ποίηση με κέρδισε γιατί μου κράτησε το χέρι χωρίς να με κρίνει. Μου είπε το εξής απλό και συνάμα απελευθερωτικό. Μίλα!!!! Πες αυτό που νοιώθεις και αυτό που αισθάνεσαι.     

 

– Η ποιητική σου συλλογή , λέγεται σύναξη ονείρων. Μίλησε μας λίγο για αυτήν

Άρχισα λοιπόν να μιλάω, έτσι όπως ακριβώς μου υπαγόρευε ο εσωτερικός μου κόσμος. Ήμουν μόνος εγώ και οι σκέψεις μου. Η σύναξη ονείρων αποτυπώνει την θέληση για ζωή, για έρωτα, την διάθεση και την ανάγκη να ονειρευόμαστε κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες. Η μη πραγματοποίηση των στόχων δεν μπορεί να δίνει τη θέση της στην παραίτηση από την κοινωνική δράση, τον έρωτα, και εν τέλει από την ίδια την ζωή. Είναι η πρώτη μου ποιητική συλλογή και μέσα από αυτή καταθέτω την δική μου οπτική για τα πράγματα.  

 

– Ποιοι ήταν εκείνοι οι ποιητές που συν-χάραξαν το συγγραφικό σου δρόμο; Θαυμάζεις κάποιους ιδιαίτερα;

Θα μπορούσα να αναφέρω πολλούς. Με γοητεύει ιδιαίτερα η Κατερίνα η Γώγου, γιατί ο στίχος της είναι ανατρεπτικός. Η Κατερίνα με την ποίηση της δίνει την αίσθηση της δίψας του ανθρώπου για την ελευθερία «δίχως όρια», ενάντια σε κάθε είδους καταναγκασμό. Σήμερα που η πολιτική και κοινωνική πραγματικότητα είναι τόσο πνιγερή, με ένα καθεστώς που όλο και περισσότερο στρατιωτικοποιείται και μετατρέπεται σε ένα κράτος έκτακτης ανάγκης, η ποίηση της Κατερίνας γίνεται αναντικατάστατο όπλο για την αφύπνιση συνειδήσεων.         

 

– Αν δεν κάνω λάθος, έχεις σπουδάσει κοινωνιολογία. Επιστήμη και τέχνη πως συνδυάζονται;

Η πρώτη αίσθηση είναι ένα ερωτηματικό. Γιατί θα έπρεπε ντε και καλά η τέχνη να συνδέεται με την επιστήμη; Η επιστήμη υπακούει σε κανόνες. Υπακούει στη λογική. Η τέχνη δεν γνωρίζει από κανόνες. Εξάπτει τη φαντασία. Η τέχνη μας εισάγει, έστω και με έναν φαντασιακό τρόπο, στο βασίλειο της  απόλυτης ελευθερίας. Βέβαια, από την άλλη, όπως μας λέει και ο Arthur I. Miller: «Οι επιστήμονες και οι καλλιτέχνες είναι εξίσου δημιουργικοί. Προσπαθούν να κάνουν ορατό το αόρατο, κοιτάζουν πέρα από παγιωμένες αντιλήψεις και αναζητούν ενδιαφέροντες τρόπους για να αναπαραστήσουν τη φύση».

 

– Τι είναι για σένα η Ποίηση και ποιά θεωρείς πως είναι η αποστολή της;

Η ποίηση για μένα είναι το καταφύγιο της εξομολόγησης που δεν υπόκειται σε κανόνες. Είναι μια προσωπική διαδικασία συνεχούς επαναπροσδιορισμού στο κοινωνικό γίγνεσθαι σε όλες του τις εκφάνσεις. Είναι το εργαστήριο παραγωγής  οπλισμού  που αντέχει στο χρόνο. Οπλισμό που έχουμε ανάγκη στην διαδρομή μας, στην καθημερινότητά μας, που τον ανασύρουμε ανά πάσα στιγμή χωρίς να χρειάζεται να επιδεικνύουμε άδεια οπλοφορίας. Η αποστολή της είναι να πυροβολεί και να διεγείρει συνειδήσεις. Είναι ο τρόπος να μιλάς κατάμουτρα στην εξουσία για επανάσταση και να παραμένεις ελεύθερος. Είναι η θηλιά στο λαιμό των αδιάφορων.      

 

 

– Η πλούσια ποιητική παραγωγή των ημερών μας και ο κοινωνικός αναβρασμός που εκδηλώνεται στην Ελληνική Πολιτεία λόγω των οξυμμένων οικονομικών προβλημάτων, υπάρχει περίπτωση να θέσει τις προϋποθέσεις για τη δημιουργία μιας «Ποίησης της Κρίσης»; Μια ποίηση που θα ασχοληθεί με τα φλέγοντα ζητήματα της εποχής και δεν θα είναι παράλληλα, λογοτεχνικά απαράδεκτη;

Θα αναφέρω μια φράση του αείμνηστου Περικλή Κοροβέση, σε παρουσίαση μιας ποιητικής συλλογής. «Είμαστε ένας λαός που δημιουργεί». Έναν λαό που δημιουργεί, λοιπόν, ας μην τον φοβόμαστε. Νομίζω ότι ιστορικά αυτή η τάση έχει επιβεβαιωθεί. Η κρίση πάντα συσσωρεύει προϋποθέσεις να ξεπηδήσει μια νέα ποιότητα Πιστεύω ότι αυτό αφορά και την ποίηση.      

 

– Έχεις κάποια αξίωση από τους ομότεχνούς σου για τον ρόλο που θα έπρεπε να διαδραματίσουν σήμερα; Ποια είναι, πιστεύεις, η μεγαλύτερη πλάνη που θα πρέπει να αποφύγει ένας ποιητής;

Δεν έχω κάποια αξίωση για κανέναν. Ο καθένας έχει την δική του οπτική για τον ρόλο που έχει να διαδραματίσει ανάλογα και με το αξιακό φορτίο που κουβαλάει. Η μεγαλύτερη πλάνη που πρέπει να αποφύγει ένας ποιητής είναι να θεωρήσει ότι είναι ποιητής. Αυτό είναι και η κινητήρια δύναμη στο να δημιουργεί και τελικά στο να καταξιωθεί ως τέτοιος.

 

– Από αυτά που νιώθεις πως γνωρίζεις με βεβαιότητα για τον εαυτό σου, πες μου ένα χαρακτηριστικό που θα ήθελες να διατηρήσεις οπωσδήποτε κι ένα που θα ήθελες ν’ αλλάξεις πάση θυσία.

Μου αρέσει να φροντίζω τους ανθρώπους που αγαπώ, αλλά θα ήθελα να πάψω να είμαι ενοχικός. Οι ενοχές είναι από τα δυσκολότερα πράγματα που έχει κανείς να αντιμετωπίσει.

 

-Ο Γκαίτε έλεγε: «Το ταλέντο τρέφεται στη μόνωση, μα ο χαρακτήρας στις τρικυμίες της ζωής». Ένας ποιητής πρέπει να είναι, κατά την γνώμη σου, μοναχικός άνθρωπος ή άτομο κοινωνικό που βυθίζεται στην τύρβη της ζωής;

Κάθε άνθρωπος είναι μια ξεχωριστή οντότητα. Φιλτράρει με το δικό του τρόπο την κοινωνική κατάσταση, που είτε τον κάνει να κλείνεται στα ενδότερα είτε να δρα και να βυθίζεται στη χοάνη των διεργασιών  και των ανακατατάξεων, στην μάχη και στην διαπάλη των ιδεών ώστε να προχωρήσει η κοινωνία μπροστά. Πιστεύω ότι ο άνθρωπος και κατ’ επέκταση ο ποιητής έχει ανάγκη και τα δύο. Υπάρχουν οι στιγμές της μοναχικότητας, της απόσυρσης που βοηθάνε στον αναστοχασμό και την περισυλλογή με στόχο πάντα την επάνοδο και την συμμετοχή στα κοινωνικά δρώμενα.   

 

-Μερικές φορές, έχω την εντύπωση πως η καλλιτεχνική δημιουργία αποτελεί ένα είδος ετεροχρονισμένης αντίδρασης απέναντι στα ερεθίσματα του περιβάλλοντός μας. Μια εναλλακτικού τύπου δράση, για εκείνους που δεν αντιδρούν άμεσα και έμπρακτα απέναντι στις καταστάσεις. Μπορεί, πιστεύεις, ένας καλλιτέχνης να είναι άνθρωπος της δράσης ενεργός πολίτης – ή χρειάζεται αναγκαστικά την απομόνωση για να δημιουργήσει;

Ο Καθένας έχει το δικό του τρόπο αντίδρασης απέναντι στα ερεθίσματα του περιβάλλοντος. Θα ξαναπώ, ότι αυτό σε μεγάλο βαθμό σχετίζεται με το αξιακό φορτίο το πολιτιστικό κεφάλαιο και τα βιώματα που κουβαλάει ο καθένας. Σαφώς όμως, και υπάρχουν πολλά παραδείγματα γι αυτό από την ιστορία, ένας άνθρωπος της τέχνης μπορεί να είναι πολιτικά και κοινωνικά δρων. Να είναι ο σαλπιγκτής ο δημιουργός, ο εμψυχωτής, και εν μέσω δράσης, για την αγωνιζόμενη κοινωνία. 

 

– Ο Λάο Τσε έλεγε: «Όταν ο λαός, στερείται γνώσης και επιθυμίας για μόρφωση, οι Λόγιοι δεν μπορούν να επέμβουν». Ποιος νομίζεις πως είναι ο ρόλος των λογίων όταν ο λαός στερείται της επιθυμίας για μόρφωση; Ποιος είναι ο ρόλος που θα πρέπει να αναλάβουν στους χαλεπούς καιρούς που ζούμε;

Ένας λαός μπορεί να στερείται γνώσης, γιατί απλά του στερούν τη δυνατότητα να μάθει. Πιστεύω ότι κάθε λαός έχει μέσα του την επιθυμία για γνώση και να προχωρήσει ο ίδιος, να εξελιχθεί. Σε αυτή την επιθυμία οι λόγιοι μόνο υποστηριχτικά και επικουρικά μπορούν να προσφέρουν, δίνοντας κατεύθυνση και προσανατολισμό με το να διεγείρουν συνειδήσεις.  

 

– Θα μπορούσες να μας πεις λίγα λόγια, για τον τρόπο που αποτυπώνεις τις σκέψεις σου στο χαρτί; Είναι μια διαδικασία που συμβαίνει προγραμματισμένα και μεθοδικά ή κάτι το αυθόρμητο;

Πολύ λίγες φορές μου έχει τύχει να πω στον εαυτό μου, τώρα κάτσε και γράψε. Και όσες φορές  το έκανα βολόδερνα ανάμεσα σε ποιήματα φωτογραφίες και διάφορες σκέψεις. Κλεινόμουν στον εαυτό μου κρατώντας ένα μολύβι και περίμενα ένα σημάδι. Άλλες φορές έβγαινε τις περισσότερες όχι. Συνήθως είναι κάτι το αυθόρμητο, κάτι που σε κεντρίζει εκείνη τη στιγμή.

 

-Τι θα συμβούλευες έναν νέο δημιουργό που πασχίζει να πραγματοποιήσει τα πρώτα του βήματα  στο χώρο της ποίησης;

Να μην φοβάται τα συναισθήματά του. Να γράφει όσο μπορεί δίχως να σκέφτεται αν αυτά που γράφει αρέσουν στους άλλους. Γιατί αν πέσει σε αυτή τη παγίδα, θα χάσει τον αυθορμητισμό και θα προσπαθεί να χωρέσει το συναίσθημα σε κουτάκια και σε νόρμες. Και αυτό σκοτώνει τη δημιουργία.

 

-Τι να περιμένουμε στο εγγύς μέλλον; Έχεις κάποια συγγραφικά σχέδια που μπορείς να μοιραστείς μαζί μας;

Έχω σχεδόν ολοκληρώσει την δεύτερη ποιητική μου συλλογή. Ευελπιστώ ότι πολύ σύντομα θα προχωρήσει και η έκδοσή της.

Ευχαριστώ πολύ για τη φιλοξενία και εύχομαι καλή συνέχεια!

Με εκτίμηση Γιώργος Κολλιάς 

 

 

 

Αφήστε το σχόλιό σας
Σχόλια
21/5/2021 6:50 μμ
osbornenash

<a href="http://www.baharanit.net/nike-lunarestoa-2-essential-blue-light-obuvca">nike lunarestoa 2 essential blue light</a> <a href="http://www.etuevt.com/moschino-t-shirt-dress-womens-polod">moschino t shirt dress womens</a> <a href="http://www.corsicactus.com/hand-knitted-baby-boy-hats-list-hatb">hand knitted baby boy hats list</a> <a href="http://www.sarahtkaye.net/asics-onitsuka-tiger-original-skouk">asics onitsuka tiger original</a> <a href="http://www.consival.com/seahawks-zip-up-hoodie-nflf">seahawks zip up hoodie</a> <a href="http://www.metrofoods.net/nike-presto-fly-qove-billig-runso">nike presto fly qove billig</a>
osbornenash http://www.osbornenash.com/

23/5/2021 9:43 πμ
revealighting

<a href="https://www.crewlafemme.com/supreme-coin-torba-torebkid">supreme coin torba</a> <a href="https://www.stratusparis.com/iphone-x-phone-case-yellow-casec">iphone x phone case yellow</a> <a href="https://www.soyezriche.com/nylon-shoulder-zak-tassenb">nylon shoulder zak</a> <a href="https://www.mainoste.com/claires-bunny-phone-pouzdro-pouzdroe">claires bunny phone pouzdro</a> <a href="https://www.cartailz.com/%C4%8Dern%C3%A1-slinky-wrap-%C5%A1aty-satyc">膷ern谩 slinky wrap 拧aty</a> <a href="https://www.originalmob.com/chrome-hearts-trucker-berretto-cappelloa">chrome hearts trucker berretto</a>
[url=https://www.revealighting.com/]revealighting[/url]

24/5/2021 3:05 πμ
peggymeyers

<a href="https://www.schaiernissan.com/oneplus-6t-otterbox-case-casec">oneplus 6t otterbox case</a> <a href="https://www.artsbikes.com/adidas-favorite-tote-zak-tassenb">adidas favorite tote zak</a> <a href="https://www.edificeband.com/marble-holographic-phone-pouzdro-pouzdroe">marble holographic phone pouzdro</a> <a href="https://www.boomercubclub.com/cream-knit-midi-%C5%A1aty-satyc">cream knit midi 拧aty</a> <a href="https://www.onedayonefilm.com/oakley-berretto-flexfit-cappelloa">oakley berretto flexfit</a> <a href="https://www.peggymayerdds.com/wide-fit-shoes-skechers-bootsa">wide fit shoes skechers</a>
<a href="https://www.peggymeyers.com/" >peggymeyers</a> [url=https://www.peggymeyers.com/]peggymeyers[/url]

24/5/2021 12:24 μμ
sometimenow

<a href="https://www.rydekings.com/smart-skechers-bootsa">smart skechers</a> <a href="https://www.biketailz.com/zero-drop-hiking-schuhe-stiefeld">zero drop hiking schuhe</a> <a href="https://www.gototriton.com/slim-iphone-8-portemonnee-hoesje-hoesjea">slim iphone 8 portemonnee hoesje</a> <a href="https://www.signaturedbq.com/mens-nike-denver-broncos-77-billy-turner-limited-black-2016-salute-to-service-nfl-jersey-jerseyc">mens nike denver broncos 77 billy turner limited black 2016 salute to service nfl jersey</a> <a href="https://www.gazdagsoul.com/jelly-portmonetka-80s-torebkid">jelly portmonetka 80s</a>
<a href="https://www.sometimenow.com/" >sometimenow</a> [url=https://www.sometimenow.com/]sometimenow[/url]

29/5/2021 8:26 πμ
cwmipl

<a href="http://www.codehard.net/air-jordan-10-ovo-white-for-sale-for-cheap-skoit">air jordan 10 ovo white for sale for cheap</a> <a href="http://www.teamvie.net/adidas-x-16.1-ic-black-pink-shoes-zapatosca">adidas x 16.1 ic black pink shoes</a> <a href="http://www.baugeraete.net/nike-flyknit-2016-men-cheap-black-white-and-orange-shoes-schuheca">nike flyknit 2016 men cheap black white and orange shoes</a> <a href="http://www.kalmhc.net/dallas-cowboys-jackets-for-sale-nhld">dallas cowboys jackets for sale</a> <a href="http://www.leiemarked.net/womens-mexico-soccer-shirt-nhlh">womens mexico soccer shirt</a> <a href="http://www.selectakaza.net/jordan-retro-13-on-salg-chaussuresc">jordan retro 13 on salg</a>
cwmipl http://www.cwmipl.com/

31/5/2021 10:15 μμ
bjgremillion

<a href="https://www.gestiarchivos.com/huawei-p20-lite-pouzdro-a-screen-protector-pouzdroe">huawei p20 lite pouzdro a screen protector</a> <a href="https://www.fluffsstuffs.com/dannijo-slip-%C5%A1aty-satyc">dannijo slip 拧aty</a> <a href="https://www.caldreamapp.com/under-armour-berretto-original-cappelloa">under armour berretto original</a> <a href="https://www.kwlagunabeach.com/waterproof-beach-shoes-bootsa">waterproof beach shoes</a> <a href="https://www.yenhost.com/wanderschuhe-salewa-herren-stiefeld">wanderschuhe salewa herren</a> <a href="https://www.allgoodguide.com/nimbus-cell-phone-hoesje-hoesjea">nimbus cell phone hoesje</a>
<a href="https://www.bjgremillion.com/" >bjgremillion</a> [url=https://www.bjgremillion.com/]bjgremillion[/url]

2/6/2021 12:02 πμ
stewardism

<a href="http://www.rosecraft.net/mujeres-nike-air-max-90-blanco-azul-rosado-sneakerit">mujeres nike air max 90 blanco azul rosado</a> <a href="http://www.swiftliftmd.com/nike-magista-obra-soccer-reviews-obuvuk">nike magista obra soccer reviews</a> <a href="http://www.entrenoe.net/red-october-jordan-12-billig-trainersso">red october jordan 12 billig</a> <a href="http://www.leochappaz.com/adidas-ultra-boost-black-white-knight-scarpedk">adidas ultra boost black white knight</a> <a href="http://www.nursingehr.com/adidas-superstar-billig-svart-schuheuk">adidas superstar billig svart</a> <a href="http://www.safoam.net/new-york-mets-wool-hat-tattoo-headgeark">new york mets wool hat tattoo</a>
stewardism http://www.stewardism.com/

2/6/2021 10:08 πμ
gestiarchivos

<a href="https://www.threedoglight.com/large-duffel-zak-for-travel-tassenb">large duffel zak for travel</a> <a href="https://www.iwebla.com/iphone-xs-personalised-pouzdro-pouzdroe">iphone xs personalised pouzdro</a> <a href="https://www.flamelesswax.com/long-sleeve-bodycon-%C5%A1aty-uk-satyc">long sleeve bodycon 拧aty uk</a> <a href="https://www.peggymyer.com/cincinnati-reds-47-mlb-sure-shot-47-snapback-berretto-cappelloa">cincinnati reds 47 mlb sure shot 47 snapback berretto</a> <a href="https://www.actjuris.com/crocs-mens-modi-sport-flip-flops-bootsa">crocs mens modi sport flip flops</a> <a href="https://www.thealcoveco.com/hausschuhe-25-kinder-stiefeld">hausschuhe 25 kinder</a>
<a href="https://www.gestiarchivos.com/" >gestiarchivos</a> [url=https://www.gestiarchivos.com/]gestiarchivos[/url]

4/6/2021 6:41 μμ
onedayonefilm

<a href="https://www.threedoglight.com/cute-christmas-sweater-%C5%A1aty-satyc">cute christmas sweater 拧aty</a> <a href="https://www.iwebla.com/marvel-venom-cappello-cappelloa">marvel venom cappello</a> <a href="https://www.flamelesswax.com/kickers-lo-womens-bootsa">kickers lo womens</a> <a href="https://www.peggymyer.com/schwarz-schuhe-schuhe-herren-stiefeld">schwarz schuhe schuhe herren</a> <a href="https://www.actjuris.com/nokia-8-sirocco-phone-hoesje-hoesjea">nokia 8 sirocco phone hoesje</a> <a href="https://www.thealcoveco.com/nike-youth-kyzir-white-limited-electric-blue-jersey-los-angeles-chargers-nfl-44-rush-vapor-untouchable-jerseyc">nike youth kyzir white limited electric blue jersey los angeles chargers nfl 44 rush vapor untouchable</a>
<a href="https://www.onedayonefilm.com/" >onedayonefilm</a> [url=https://www.onedayonefilm.com/]onedayonefilm[/url]

5/6/2021 3:23 πμ
chillievent

<a href="http://www.stlsos.com/mini-swoosh-nike-t-shirt-polob">mini swoosh nike t shirt</a> <a href="http://www.ezchemeu.com/pure-elegance-sarees-online-ldres">pure elegance sarees online</a> <a href="http://www.sdboobjob.com/nike-free-run-2-squadron-blu-boots">nike free run 2 squadron blu</a> <a href="http://www.sdeyelift.com/flyers-stadium-series-hat-2019-hats">flyers stadium series hat 2019</a> <a href="http://www.spurtwelt.com/and-woolen-dresses-ldrei">and woolen dresses</a> <a href="http://www.cvrvoutlet.com/nike-free-trainer-5.0-v6-bleu-schoenenuk">nike free trainer 5.0 v6 bleu</a>
chillievent http://www.chillievent.com/

5/6/2021 2:18 μμ
michelleshain

<a href="https://www.schaiernissan.com/hoesje-mate-karat-petals-iphone-xs-max-hoesjea">hoesje mate karat petals iphone xs max</a> <a href="https://www.artsbikes.com/seahawks-jersey-white-jerseyc">seahawks jersey white</a> <a href="https://www.edificeband.com/puma-academy-plecak-czarny-torebkid">puma academy plecak czarny</a> <a href="https://www.boomercubclub.com/leather-s10-case-casec">leather s10 case</a> <a href="https://www.onedayonefilm.com/tan-holdall-zak-tassenb">tan holdall zak</a> <a href="https://www.peggymayerdds.com/oran%C5%BEov%C3%BD-camo-wildflower-pouzdro-pouzdroe">oran啪ov媒 camo wildflower pouzdro</a>
<a href="https://www.michelleshain.com/" >michelleshain</a> [url=https://www.michelleshain.com/]michelleshain[/url]

6/6/2021 6:51 πμ
primetatler

<a href="http://www.evlworld.net/black-and-gold-womens-air-max-2014-shoes-spain-chaussuresl">black and gold womens air max 2014 shoes spain</a> <a href="http://www.supracables.net/chuteira-society-nike-tiempo-mystic-iv-tf-billig-schoenenfr">chuteira society nike tiempo mystic iv tf billig</a> <a href="http://www.freedomrvwi.net/air-vapormax-premier-flyknit-team-red-billig-obuvla">air vapormax premier flyknit team red billig</a> <a href="http://www.symbioo.net/nike-kobe-10-performance-review-usa-runningca">nike kobe 10 performance review usa</a> <a href="http://www.mcarta.net/dolphins-hats-lids-chicago-illinois-hatb">dolphins hats lids chicago illinois</a> <a href="http://www.twinhill.net/adidas-ace-17.1-grey-and-red-sneakerla">adidas ace 17.1 grey and red</a>
primetatler http://www.primetatler.com/

8/6/2021 7:22 πμ
masterpharm

<a href="http://www.briancass.net/nike-kaishi-ns-red-october-shoesca">nike kaishi ns red october</a> <a href="http://www.drombusch.com/off-white-x-nike-air-jordan-1-youtube-billig-schoenenca">off white x nike air jordan 1 youtube billig</a> <a href="http://www.fastmlsflyers.com/leafs-alternate-jersey-2019-nhlg">leafs alternate jersey 2019</a> <a href="http://www.osbornenash.com/liverpool-fc-suit-jacket-nhll">liverpool fc suit jacket</a> <a href="http://www.renaytoronto.com/jordan-5-son-of-mars-obuvca">jordan 5 son of mars</a> <a href="http://www.zetroz.net/new-york-yankees-hat-pink-panther-hatk">new york yankees hat pink panther</a>
masterpharm http://www.masterpharm.net/

12/6/2021 4:47 πμ
peekapets

<a href="http://www.saddlerscreek.net/air-max-95-sc-black-red-billig-sneakerca">air max 95 sc black red billig</a> <a href="http://www.stewardism.com/47-brand-black-boston-red-sox-hat-zombie-caph">47 brand black boston red sox hat zombie</a> <a href="http://www.peekapets.com/black-and-red-jordan-cp3-billig-shoesau">black and red jordan cp3 billig</a> <a href="http://www.wortvoll.net/nike-internationalist-dove-grey-hvid-skouk">nike internationalist dove grey hvid</a> <a href="http://www.malatyarent.com/wholesale-nike-air-max-dominate-all-silver-booto">wholesale nike air max dominate all silver</a> <a href="http://www.usmcgrad.net/bruins-88-david-pastrnak-black-1917-2017-100th-anniversary-stitched-nhl-jersey-nfld">bruins 88 david pastrnak black 1917 2017 100th anniversary stitched nhl jersey</a>
peekapets http://www.peekapets.com/

15/6/2021 3:56 πμ
supracables

<a href="http://www.chapacms.com/curry-4-white-and-gold-shoes-schoenenca">curry 4 white and gold shoes</a> <a href="http://www.lenpower.net/bernie-kosar-autographed-jersey-for-cheap-nhle">bernie kosar autographed jersey for cheap</a> <a href="http://www.bdranger.com/nike-free-4-0-v2-men-white-zapatosca">nike free 4 0 v2 men white</a> <a href="http://www.newtravels.net/nike-air-max-1-leopard-trainersuk">nike air max 1 leopard</a> <a href="http://www.efthimiades.com/camouflage-dolphins-hat-5amc-hands">camouflage dolphins hat 5amc</a> <a href="http://www.luminorama.com/air-jordan-5-retro-shanghai-shen-for-sale-billig-sneakerit">air jordan 5 retro shanghai shen for sale billig</a>
supracables http://www.supracables.net/

16/6/2021 3:44 πμ
blogduwem

<a href="http://www.barconnyc.com/easy-knit-baby-hat-with-ear-flaps-9mm-capb">easy knit baby hat with ear flaps 9mm</a> <a href="http://www.frankboddy.com/nike-magista-onda-44-01-shoesau">nike magista onda 44 01</a> <a href="http://www.kiddernotcher.com/long-sleeve-crew-polos">long sleeve crew</a> <a href="http://www.miltonsport.com/black-white-red-new-balance-1600-sneakerla">black white red new balance 1600</a> <a href="http://www.valleditures.com/asics-gel-hyper-33-black-white-shoes-on-sale-scarpeuk">asics gel hyper 33 black white shoes on sale</a> <a href="http://www.gotstuffsales.com/blue-pink-nike-kobe-11-em-mesh-for-uk-shoesca">blue pink nike kobe 11 em mesh for uk</a>
blogduwem http://www.blogduwem.com/

17/6/2021 2:19 πμ
fieldnfab

<a href="http://www.cironajle.com/nike-hypervenom-phelon-ebay-2017-billig-obuvla">nike hypervenom phelon ebay 2017 billig</a> <a href="http://www.mmmeliacakes.com/mens-asics-gel-kinsei-5-grey-purple-shoes-on-sale-obuvca">mens asics gel kinsei 5 grey purple shoes on sale</a> <a href="http://www.stephenemay.com/boston-red-sox-trucker-hats-kentucky-hatk">boston red sox trucker hats kentucky</a> <a href="http://www.qubacafe.com/wine-and-white-yeezy-trainers-review-shoes-uk-billig-skode">wine and white yeezy trainers review shoes uk billig</a> <a href="http://www.sdadhd.com/oregon-ducks-uniforms-2018-for-cheap-nflc">oregon ducks uniforms 2018 for cheap</a> <a href="http://www.zdarusa.com/retro-8-kids-runninges">retro 8 kids</a>
fieldnfab http://www.fieldnfab.net/

20/6/2021 5:29 μμ
bpllyhtc

Εκδόσεις Άπαρσις. Συνέντευξη του Γιώργου Κολλιά στον λογοτέχνη - συγγραφέα Κωνσταντίνο Λίχνο
[url=http://www.g9tfuh5045r50amrku0j161bc0f5996ns.org/]ubpllyhtc[/url]
bpllyhtc http://www.g9tfuh5045r50amrku0j161bc0f5996ns.org/
<a href="http://www.g9tfuh5045r50amrku0j161bc0f5996ns.org/">abpllyhtc</a>

20/6/2021 10:37 μμ
jasonmetter

<a href="https://www.threedoglight.com/nfl-nike-new-york-jets-21-morris-claiborne-ash-name-number-logo-pullover-hoodie-jerseyc">nfl nike new york jets 21 morris claiborne ash name number logo pullover hoodie</a> <a href="https://www.iwebla.com/gigi-tan-sk%C3%B3rzany-torba-torebkid">gigi tan sk贸rzany torba</a> <a href="https://www.flamelesswax.com/samsung-8-plus-phone-case-casec">samsung 8 plus phone case</a> <a href="https://www.peggymyer.com/valentino-zak-choice-tassenb">valentino zak choice</a> <a href="https://www.actjuris.com/alcatel-smartphone-pouzdro-pouzdroe">alcatel smartphone pouzdro</a> <a href="https://www.thealcoveco.com/tommy-hilfiger-oversized-t-shirt-%C5%A1aty-satyc">tommy hilfiger oversized t shirt 拧aty</a>
<a href="https://www.jasonmetter.com/" >jasonmetter</a> [url=https://www.jasonmetter.com/]jasonmetter[/url]

22/6/2021 9:48 μμ
gorgianhomes

<a href="https://www.gestiarchivos.com/birthday-%C5%A1aty-for-girl-age-12-satyc">birthday 拧aty for girl age 12</a> <a href="https://www.fluffsstuffs.com/los-angeles-dodgers-47-mlb-on-field-replica-47-clean-up-berretto-cappelloa">los angeles dodgers 47 mlb on field replica 47 clean up berretto</a> <a href="https://www.caldreamapp.com/valentino-rock-runners-white-bootsa">valentino rock runners white</a> <a href="https://www.kwlagunabeach.com/simmi-schuhe-shipping-stiefeld">simmi schuhe shipping</a> <a href="https://www.yenhost.com/thermal-iphone-xr-hoesje-hoesjea">thermal iphone xr hoesje</a> <a href="https://www.allgoodguide.com/nfl-cody-kessler-youth-limited-camo-jersey-6-jacksonville-jaguars-nike-2018-salute-to-service-jerseyc">nfl cody kessler youth limited camo jersey 6 jacksonville jaguars nike 2018 salute to service</a>
<a href="https://www.gorgianhomes.com/" >gorgianhomes</a> [url=https://www.gorgianhomes.com/]gorgianhomes[/url]

23/6/2021 6:44 πμ
rtykebe

Εκδόσεις Άπαρσις. Συνέντευξη του Γιώργου Κολλιά στον λογοτέχνη - συγγραφέα Κωνσταντίνο Λίχνο
<a href="http://www.g7bg063rmn7pph322909k2dm4v1ud8f9s.org/">artykebe</a>
[url=http://www.g7bg063rmn7pph322909k2dm4v1ud8f9s.org/]urtykebe[/url]
rtykebe http://www.g7bg063rmn7pph322909k2dm4v1ud8f9s.org/

23/6/2021 7:46 μμ
zclnxiwxrp

Εκδόσεις Άπαρσις. Συνέντευξη του Γιώργου Κολλιά στον λογοτέχνη - συγγραφέα Κωνσταντίνο Λίχνο
zclnxiwxrp http://www.gdy75v0u23326ad16go5wtj3t3s521rgs.org/
[url=http://www.gdy75v0u23326ad16go5wtj3t3s521rgs.org/]uzclnxiwxrp[/url]
<a href="http://www.gdy75v0u23326ad16go5wtj3t3s521rgs.org/">azclnxiwxrp</a>

24/6/2021 10:23 πμ
tvstripe

<a href="http://www.chapacms.com/nike-internationalist-nero-trainers-asos-booto">nike internationalist nero trainers asos</a> <a href="http://www.nuevavista.net/elite-ryan-mathews-youth-jersey-philadelphia-eagles-24-drift-fashion-midnight-green-nfl-nfld">elite ryan mathews youth jersey philadelphia eagles 24 drift fashion midnight green nfl</a> <a href="http://www.barimar.net/nike-flyknit-chukka-blanc-or-runningcc">nike flyknit chukka blanc or</a> <a href="http://www.bdranger.com/price-air-force-1-billig-zapatosm">price air force 1 billig</a> <a href="http://www.efthimiades.com/adidas-superstar-slip-on-all-white-shoes-billig-schuheca">adidas superstar slip on all white shoes billig</a> <a href="http://www.headhonchos.net/elite-kyle-orton-mens-jersey-dallas-cowboys-18-road-white-nfl-nflf">elite kyle orton mens jersey dallas cowboys 18 road white nfl</a>
tvstripe http://www.tvstripe.net/

25/6/2021 11:08 μμ
barconnyc

<a href="http://www.salmalist.com/black-gold-nike-air-max-tn-trainersca">black gold nike air max tn</a> <a href="http://www.ljudtak.com/adidas-x-tango-16.1-tf-white-pink-trainersuk">adidas x tango 16.1 tf white pink</a> <a href="http://www.leblogfm.com/new-york-yankees-cap-buy-online-india-flipkart-handg">new york yankees cap buy online india flipkart</a> <a href="http://www.celainfo.com/grateful-dead-dunks-green-trainersso">grateful dead dunks green</a> <a href="http://www.simairway.com/rockstar-energy-caps-new-era-capf">rockstar energy caps new era</a> <a href="http://www.laeamerica.com/nike-air-max-90-premium-mens-trainers-black-shoesde">nike air max 90 premium mens trainers black</a>
barconnyc http://www.barconnyc.com/

1/7/2021 6:48 μμ
notairegranby

<a href="https://www.transportaweb.com/laminated-torebki-torebkid">laminated torebki</a> <a href="https://www.btmkinjury.com/otterbox-marvel-case-casec">otterbox marvel case</a> <a href="https://www.allezredmond.com/wit-fur-clutch-zak-tassenb">wit fur clutch zak</a> <a href="https://www.jasonlinphoto.com/a7-2017-pouzdro-lazada-pouzdroe">a7 2017 pouzdro lazada</a> <a href="https://www.rpopartner.com/short-sleeve-floral-wrap-%C5%A1aty-satyc">short sleeve floral wrap 拧aty</a> <a href="https://www.snorkelworks.com/champion-beanie-donna-cappelloa">champion beanie donna</a>
<a href="https://www.notairegranby.com/" >notairegranby</a> [url=https://www.notairegranby.com/]notairegranby[/url]

2/7/2021 10:03 μμ
longhornsup

<a href="http://www.braamweg.com/nike-air-max-98-cheap-white-and-gold-shoes-billig-zapatosca">nike air max 98 cheap white and gold shoes billig</a> <a href="http://www.liverachies.com/jordan-7-championship-white-trainersuk">jordan 7 championship white</a> <a href="http://www.chumbabikes.com/air-jordan-13-cap-and-gown-billig-hands">air jordan 13 cap and gown billig</a> <a href="http://www.swissneth.com/nike-air-max-2014-cheap-all-white-shoes-billig-sneakerit">nike air max 2014 cheap all white shoes billig</a> <a href="http://www.laceydecks.com/washington-nationals-hat-47-brand-blackhawks-capk">washington nationals hat 47 brand blackhawks</a> <a href="http://www.turfflags.com/jordan-12-cny-2018-shoesca">jordan 12 cny 2018</a>
longhornsup http://www.longhornsup.com/

4/7/2021 8:38 μμ
winamucaworks

<a href="https://www.gestiarchivos.com/nike-youth-forrest-lamp-limited-camo-jersey-los-angeles-chargers-nfl-77-rush-realtree-jerseyc">nike youth forrest lamp limited camo jersey los angeles chargers nfl 77 rush realtree</a> <a href="https://www.fluffsstuffs.com/rfid-nfc-blocking-portfel-torebkid">rfid nfc blocking portfel</a> <a href="https://www.caldreamapp.com/porg-iphone-case-casec">porg iphone case</a> <a href="https://www.kwlagunabeach.com/kreepsville-skull-rugzak-tassenb">kreepsville skull rugzak</a> <a href="https://www.yenhost.com/huawei-mate-10-kryt-pouzdroe">huawei mate 10 kryt</a> <a href="https://www.allgoodguide.com/female-%C5%A1aty-shirt-satyc">female 拧aty shirt</a>
<a href="https://www.winamucaworks.com/" >winamucaworks</a> [url=https://www.winamucaworks.com/]winamucaworks[/url]

6/7/2021 1:44 πμ
stormsglass

<a href="http://www.dapasten.com/nike-air-max-2015-red-silver-sports-running-sko-schoenenau">nike air max 2015 red silver sports running sko</a> <a href="http://www.nanopose.com/jordan-5-pre-grape-blanc-trainersca">jordan 5 pre grape blanc</a> <a href="http://www.carasello.com/air-max-87-all-black-shoes-trainersuk">air max 87 all black shoes</a> <a href="http://www.ladagebeheer.com/nfl-2014-sport-knit-hats-handb">nfl 2014 sport knit hats</a> <a href="http://www.evestips.com/air-jordan-10-retro-price-trainersso">air jordan 10 retro price</a> <a href="http://www.blusealdoors.com/san-francisco-giants-dog-ear-hat-crochet-patterns-capi">san francisco giants dog ear hat crochet patterns</a>
stormsglass http://www.stormsglass.com/

6/7/2021 6:55 μμ
eurowalls

<a href="http://www.saddlerscreek.net/adidas-yeezy-350-boost-nero-stores-shoesfr">adidas yeezy 350 boost nero stores</a> <a href="http://www.stewardism.com/cheap-raptors-gear-for-cheap-nflk">cheap raptors gear for cheap</a> <a href="http://www.peekapets.com/nike-lebron-13-custom-guitar-billig-runsc">nike lebron 13 custom guitar billig</a> <a href="http://www.wortvoll.net/jordan-6-rings-tutti-grigio-schoenenfr">jordan 6 rings tutti grigio</a> <a href="http://www.malatyarent.com/nike-free-5.0-cool-grau-green-sneakerde">nike free 5.0 cool grau green</a> <a href="http://www.usmcgrad.net/limited-giovani-bernard-youth-jersey-cincinnati-bengals-25-home-black-nfl-nhli">limited giovani bernard youth jersey cincinnati bengals 25 home black nfl</a>
eurowalls http://www.eurowalls.net/

15/7/2021 3:59 πμ
sdadhd

<a href="http://www.lazyboyz.net/nike-jr-phantom-3-academy-df-fg-billig-booto">nike jr phantom 3 academy df fg billig</a> <a href="http://www.roswalien.net/nike-chicago-bears-94-leonard-floyd-navy-blue-orange-mens-stitched-nfl-elite-fadeaway-fashion-jersey-nflm">nike chicago bears 94 leonard floyd navy blue orange mens stitched nfl elite fadeaway fashion jersey</a> <a href="http://www.fosback.net/best-kit-dls-for-cheap-nfls">best kit dls for cheap</a> <a href="http://www.hapustahl.net/blue-red-white-nike-tiempo-legend-v-scarpeuk">blue red white nike tiempo legend v</a> <a href="http://www.thevoliste.net/nike-air-lava-dome-2.4-black-and-grey-runninges">nike air lava dome 2.4 black and grey</a> <a href="http://www.trialsuk.net/nike-running-shoes-cheap-all-grey-shoes-runningau">nike running shoes cheap all grey shoes</a>
sdadhd http://www.sdadhd.com/

17/7/2021 1:25 πμ
physalisfruit

<a href="https://www.wisegenweb.com/maison-margiela-waist-zak-tassenb">maison margiela waist zak</a> <a href="https://www.moshekosher.com/%C4%8Dern%C3%A1-xr-pouzdro-pouzdroe">膷ern谩 xr pouzdro</a> <a href="https://www.peggymayers.com/boat-neck-little-%C4%8Dern%C3%A1-%C5%A1aty-satyc">boat neck little 膷ern谩 拧aty</a> <a href="https://www.brewerrepair.com/yankees-5-panel-cappello-cappelloa">yankees 5 panel cappello</a> <a href="https://www.weareguthrie.com/brooks-ghost-10-review-bootsa">brooks ghost 10 review</a> <a href="https://www.enewsreporter.com/zara-wei%C3%9F-kitten-abs%C3%A4tze-stiefeld">zara wei脽 kitten abs盲tze</a>
<a href="https://www.physalisfruit.com/" >physalisfruit</a> [url=https://www.physalisfruit.com/]physalisfruit[/url]

20/7/2021 1:42 πμ
motobc

<a href="http://www.refreshbr.com/moncler-madame-jacket-monclerb">moncler madame jacket</a> <a href="http://www.colespeirs.com/reebok-burgundy-shoes-schoenenc">reebok burgundy shoes</a> <a href="http://www.flatlandip.com/casual-halter-maxi-dress-dresss">casual halter maxi dress</a> <a href="http://www.odgwormald.com/nike-flex-experience-rn-9-mens-running-shoes-noir-schuhe0">nike flex experience rn 9 mens running shoes noir</a> <a href="http://www.twittogram.com/jordan-team-elite-shoes-obuv0">jordan team elite shoes</a> <a href="http://www.gmcoftulsa.com/color-rush-baker-mayfield-nhlk">color rush baker mayfield</a>
motobc http://www.motobc.com/

3/8/2021 1:05 μμ
rhrmsrghdq

Εκδόσεις Άπαρσις. Συνέντευξη του Γιώργου Κολλιά στον λογοτέχνη - συγγραφέα Κωνσταντίνο Λίχνο
rhrmsrghdq http://www.gr5wi8rkf393p2c288168gsr9fn83x1js.org/
<a href="http://www.gr5wi8rkf393p2c288168gsr9fn83x1js.org/">arhrmsrghdq</a>
[url=http://www.gr5wi8rkf393p2c288168gsr9fn83x1js.org/]urhrmsrghdq[/url]

10/9/2021 1:18 μμ
zysxseysjn

Εκδόσεις Άπαρσις. Συνέντευξη του Γιώργου Κολλιά στον λογοτέχνη - συγγραφέα Κωνσταντίνο Λίχνο
<a href="http://www.g2858v0mog7004flbi131rgd15aa1fj5s.org/">azysxseysjn</a>
zysxseysjn http://www.g2858v0mog7004flbi131rgd15aa1fj5s.org/
[url=http://www.g2858v0mog7004flbi131rgd15aa1fj5s.org/]uzysxseysjn[/url]

20/11/2021 3:58 πμ
gbgmrdrhbr

Εκδόσεις Άπαρσις. Συνέντευξη του Γιώργου Κολλιά στον λογοτέχνη - συγγραφέα Κωνσταντίνο Λίχνο
<a href="http://www.g8hu83wa5p58k264yg2n563oi80wy8yes.org/">agbgmrdrhbr</a>
gbgmrdrhbr http://www.g8hu83wa5p58k264yg2n563oi80wy8yes.org/
[url=http://www.g8hu83wa5p58k264yg2n563oi80wy8yes.org/]ugbgmrdrhbr[/url]

17/1/2022 11:58 πμ
ghnwmllbk

Εκδόσεις Άπαρσις. Συνέντευξη του Γιώργου Κολλιά στον λογοτέχνη - συγγραφέα Κωνσταντίνο Λίχνο
ghnwmllbk http://www.gvviz455m70w96goyn2709f74nlnr237s.org/
<a href="http://www.gvviz455m70w96goyn2709f74nlnr237s.org/">aghnwmllbk</a>
[url=http://www.gvviz455m70w96goyn2709f74nlnr237s.org/]ughnwmllbk[/url]

21/1/2022 12:08 μμ
icidslvoxm

Εκδόσεις Άπαρσις. Συνέντευξη του Γιώργου Κολλιά στον λογοτέχνη - συγγραφέα Κωνσταντίνο Λίχνο
icidslvoxm http://www.go46b3sbfw328f42dq6hp4x76m59ik33s.org/
<a href="http://www.go46b3sbfw328f42dq6hp4x76m59ik33s.org/">aicidslvoxm</a>
[url=http://www.go46b3sbfw328f42dq6hp4x76m59ik33s.org/]uicidslvoxm[/url]

31/1/2022 2:29 μμ
owyymhvmsl

Εκδόσεις Άπαρσις. Συνέντευξη του Γιώργου Κολλιά στον λογοτέχνη - συγγραφέα Κωνσταντίνο Λίχνο
<a href="http://www.gf4rc524zfwz337zbgi56gpi036k0302s.org/">aowyymhvmsl</a>
[url=http://www.gf4rc524zfwz337zbgi56gpi036k0302s.org/]uowyymhvmsl[/url]
owyymhvmsl http://www.gf4rc524zfwz337zbgi56gpi036k0302s.org/