Το νέο βιβλίο του Αντώνη Μποσκοΐτη είναι γεμάτο "βαριές" εξομολογήσεις - Κριτική του Κώστα Μανιάτη στο News 24/7

Πέμπτη, 18 Νοεμβρίου 2021

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ

Το νέο βιβλίο του Αντώνη Μποσκοΐτη είναι γεμάτο
"βαριές" εξομολογήσεις

Το νέο βιβλίο του Αντώνη Μποσκοΐτη είναι γεμάτο "βαριές" εξομολογήσεις
ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΖΗΣΗΣ

Κώστας Βουτσάς, Νόρα Βαλσάμη, Μαίρη Χρονοπούλου και επτά ακόμη βετεράνοι του ελληνικού κινηματογράφου, βρίσκονται ανάμεσα στις συνεντεύξεις που συγκέντρωσε ο γνωστός δημοσιογράφος στο βιβλίο του "Οι 10".

Ο Αντώνης Μποσκοΐτης, ένας από τους καλύτερους συνεντευξιαστές της τελευταίας δεκαετίας, κυκλοφόρησε πρόσφατα το δεύτερο βιβλίο του με -τι άλλο;- συνεντεύξεις, αυτήν τη φορά σε δέκα μεγάλους Έλληνες ηθοποιούς.

Το “Οι 10” κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Άπαρσις και εντός του διαβάζει κανείς μια σειρά από βαθιά εξομολογητικές συζητήσεις, που φέρνουν στο φως στοιχεία της καλλιτεχνικής ιστορίας αυτού του τόπου, διασώζοντάς τα απ’ τη λήθη, και όχι απλά μερικές ακόμη συνεντεύξεις, που χρειάζεται ένα αδηφάγο site για να συμπληρώσει την ύλη του.

Και αυτό είναι που τον κάνει να ξεχωρίζει μαζί με μερικά ακόμη σημαντικά στοιχεία: την προσοχή του στη λεπτομέρεια, τις γνώσεις του για τον άνθρωπο που έχει απέναντί του και την εποχή του και την ζηλευτή ικανότητά του να βρίσκει μία νέα, ακόμη πιο διεισδυτική ερώτηση μέσα από την απάντηση που μόλις πήρε.

 
Το νέο βιβλίο του Αντώνη Μποσκοΐτη είναι γεμάτο
Εδώ απέναντί του είχε τους βετεράνους ελληνικού κινηματογράφου, όπως τον Κώστα Βουτσά, τον Γιώργο Κωνσταντίνου, τη Μαίρη Χρονοπούλου και επτά ακόμη ηθοποιούς, τους οποίους συνάντησε για τις ανάγκες του έντυπου και ηλεκτρονικού τύπου, από όποιο μέσο πέρασε την τελευταία δεκαετία.

Το βιβλίο προλογίζει ο επίσης πολύ αναγνωρισμένος για τις σημαντικές συνεντεύξεις του, Θανάσης Λάλας, ο οποίος τονίζει μεταξύ άλλων:

“Ξέρει -ίσως από ένστικτο- ότι η ζωή του καθενός είναι ένα κουβάρι, και αρκεί να βρεθεί η άκρη για να ξετυλιχθεί.

[...]Ο Αντώνης πετυχαίνει ακόμα και τα ασήμαντα μιας διήγησης να έχουν τη σημασία τους, και αποδεικνύει ότι οι μικρές στιγμές μιας ζωής είναι το εύφορο έδαφος της μεγαλοσύνης κάθε ψυχής! Έτσι, έχει καταφέρει μέχρι τώρα κάτι δύσκολο στον χώρο των συνεντεύξεων. Οι συνεντεύξεις του, έχουν μια λογοτεχνική αξία, δηλαδή διεκδικούν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής από το εφήμερο μιας ανάγνωσης σε μια εφημερίδα. Γι’ αυτό και έχει αξία η έκδοση ενός ακόμα βιβλίου που να περιέχει κάποιες από αυτές”.

Το “Οι 10” είναι το δεύτερο βιβλίο του με συνεντεύξεις. Προηγήθηκε το “18 συνεντεύξεις σαν μονόπρακτα” από τις εκδόσεις Μετρονόμος.

* Την Πέμπτη 25/11 στις 20.00 το βιβλίο «Οι 10» θα παρουσιαστεί στο καφέ «Ζώγια» της Θεσσαλονίκης στο πλαίσιο της Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου. Θα μιλήσουν ο συνθέτης Γιώργος Καζαντζής και ο συγγραφέας Τέλλος Φίλης, θα τραγουδήσει η Βούλα Σαββίδη και αποσπάσματα από τις συνεντεύξεις θα αναπαραστήσουν ο συγγραφέας με τον ηθοποιό Τιμόθεο Θάνο.

Αφήστε το σχόλιό σας