ΤΟ ΧΑΟΣ ΣΩΖΕΙ:ΣΚΕΨΕΙΣ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗΝ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ ΤΟΥ «ΠΕΡΑΝ»

Τρίτη, 19 Οκτωβρίου 2021

ΤΟ ΧΑΟΣ ΣΩΖΕΙ:ΣΚΕΨΕΙΣ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗΝ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ

ΤΟΥ «ΠΕΡΑΝ»

Αναδημοσίευση από το περιοδικό Zero geographic

 

«Μικρόψυχοι θεοί κατεδαφίζονται από τα αλαζονικά τους βάθρα»

Ο Παναγιώτης Γεωργουδής γεννήθηκε το 1958 στη Νεάπολη της Λακωνίας. Ζει στο Ηράκλειο Κρήτης από το 1978.Πρόσφατα (τον Ιούνιο του 21) κυκλοφόρησε σε τρίτη έκδοση η ποιητική του συλλογή «Περαν» από τις εκδόσεις Πολίτεία.

Στην ποιητική αυτή συλλογή ανακατεύονται μέσα η κοινωνική κριτική, η ιστορία αλλά και η μυθολογία με ένα όμορφο τρόπο. Έτσι ο συγγραφέας συνομιλεί με διάφορους φιλοσόφους για να κάνει κριτική στην κοινωνική παρακμή, καθώς εδώ δεν ΄΄έχουμε με μια απλή παράθεση ονομάτων που υπήρξαν αυθεντίες στον ιδεολογικό πόλεμο (τότε θα μιλούσαμε για επίδειξη γνώσεων).Αντίθετα ο ποιητής φαίνεται ότι έχει κατανοήσει πλήρως τις φιλοσοφικές τους επιταγές και συνομιλεί γόνιμα μαζί τους .Το ίδιο κάνει με μύθος και με ιστορικές μορφές και γεγονότα του παρελθόντος (εδώ μου θυμίζει βέβαια Καβάφη).Το αρχαίο παρελθόν που τόσο πολύ παρουσιάζεται μέσα σε αυτή τη συλλογή δεν έχει να κάνει με σωβινισμούς και άλλα τέτοια αλλά αντίθετα με πανανθρώπινες αξίες όπως ο οικουμενισμός.

Όμως τα ποιήματα αυτά δεν εξαντλούνται στην κριτική αλλά καλούν και στην επανάσταση. Ο ποιητής είναι στρατευμένος χωρίς να είναι (πχ αποστρέφεται τόσο τα γκουλάγκ όσο και το Άουσβιτς).Μακριά από δογματισμούς. Με οδηγό το χάος των αρχαίων που δημιούργησε τον κόσμο. Το χάος που περιέχει την αρμονία. Το χάος που για άλλη μια φορά θα έρθει να τα σαρώσει όλα και να γκρεμίσει τον κάλπικο κόσμο,το γεμάτο «αρμονία», «τάξη» και ασφάλεια». Εδώ ομολογώ ότι μου θύμισε τον αναρχικό φιλόσοφο Προυντόν  «η αναρχία είναι τάξη» 

Και κάτι τελευταίο. Η ποίηση εδώ είναι φορτισμένη και συγκινησιακή. Όμως δε λείπει και το χιούμορ. Παραθέτω αυτούσιο το » Κόρδωμα»

«Κορδονόταν η πορδή πως έγινε τάχα Κανονια απελευθέωσης της χώρας.Κορδονόταν η πορδή πως ήταν τάχα εγερτήριο εμβατήριο αφυπνισης του κόσμου Μα δεν έμειναν μερικά δευτερόλεπτα δυσοσμίας μέχρι να διαλυσει»

Αλήθεια πόσες πορδές ανεχόμαστε δίπλα μας?

Παναγιώτης Ξηρουχάκης για το Zero geographic

 

Αφήστε το σχόλιό σας