Η άποψη της Καλλιόπης Γιακουμή-Κουγιώνη για το βιβλίο
“ΟΤΑΝ ΟΙ ΜΑΡΓΑΡΙΤΕΣ ΗΤΑΝ ΜΟΝΟ ΑΣΠΡΕΣ Η ΜΟΝΟ ΚΙΤΡΙΝΕΣ”
Συγγραφέας: Γαβριέλλα Ψιλοπούλου-Ιερωνυμίδου
***
Το παιδικό βιβλίο «Όταν οι μαργαρίτες ήταν μόνο άσπρες ή μόνο κίτρινες», της Γαβριέλλας Ψιλοπούλου-Ιερωνυμίδου, κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Άπαρσις και απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 3+.
Σε ένα λιβάδι με λευκές μαργαρίτες, ζουν οι ασπρούληδες. Ο κόσμος τους ιδανικός μα αγνοούν πως από την άλλη μεριά του λόφου τα πράγματα είναι διαφορετικά.
Εκεί ζουν οι κιτρινούληδες και οι μαργαρίτες είναι μόνο κίτρινες. Οι κιτρινούληδες δεν ξέρουν και αυτοί την ύπαρξη των ασπρούληδων όμως η μοίρα αποφασίζει να τους ενώσει με έναν πολύ όμορφο τρόπο τον οποίο δεν θα αποκαλύψω, ανακαλύψτε τον μαζί με τα παιδιά σας.
Στο βιβλίο αυτό η συγγραφέας θίγει το θέμα της διαφορετικότητας με έναν πολύ όμορφο, ευρηματικό και τρυφερό τρόπο. Υπάρχουν πάρα πολλές ομοιότητες και πάρα πολλές διαφορές μεταξύ των ανθρώπων. Ο τρόπος ζωής, το φαγητό, το ντύσιμο και η ομιλία είναι κάποια στοιχεία, τα οποία μας χαρακτηρίζουν και μας κάνουν να διαφέρουμε. Εξάλλου νομίζω πως η διαφορετικότητα χρειάζεται στον κόσμο μας. Φαντάζεστε έναν κόσμο όπου όλοι οι άνθρωποι θα ήταν ίδιοι; Πόσο βαρετό και μονότονο θα ήταν..;; Η διαφορετικότητα λοιπόν δεν πρέπει να μας ανησυχεί. Υπάρχουν όμως και οι λάθος λόγοι που χρησιμοποιούν κάποιοι και διαχωρίζουν τους ανθρώπους. Το χρώμα του δέρματος, η θρησκεία, η κοινωνική θέση, η μόρφωση, είναι μερικοί από αυτούς τους λόγους που δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται από κανέναν για να μοιράζει τους ανθρώπους σε κατηγορίες, γιατί σε αυτή την περίπτωση δεν μιλάμε για διαφορετικότητα, μα για ρατσισμό..
Στο «Όταν οι μαργαρίτες ήταν μόνο άσπρες ή μόνο κίτρινες», η συγγραφέας του, Γαβριέλλα Ψιλοπούλου-Ιερωνυμίδου, δείχνει στα παιδιά έναν πολύ όμορφο τρόπο να εξερευνήσουν και να σκεφτούν, όλα τα υπέροχα πράγματα που μας κάνουν να είμαστε ξεχωριστοί, με τον δικό μας τρόπο, μα ταυτόχρονα και τόσο ίδιοι. Τους μαθαίνει να αγαπούν τους άλλους κρίνοντας από το πως φέρεται, σκέφτεται, λειτουργεί ο καθένας, χωρίς να εστιάζουν σε εξωτερικά χαρακτηριστικα, μα ανακαλύπτοντας αυτό που κρύβει μέσα του ο κάθε άνθρωπος, με βάση τα χαρίσματα που έχει και όχι τα ελαττώματά του.
Η παιδική λογοτεχνία αποτελείται από βιβλία που δημιουργούν ενήλικες, μα απευθύνονται σε παιδιά. Είναι πολύ δύσκολο και χρειάζεται πολλή ευαισθησία, γνώση και ευθύνη, για ένα
άρτιο αποτέλεσμα. Ένα καλό παιδικό βιβλίο, πρέπει να καλύπτει τις γνωστικές, συναισθηματικές και ψυχολογικές ανάγκες των παιδιών, σε σχέση με την ηλικία και το περιβάλλον τους. Έτσι μόνο μπορεί να λειτουργήσει θετικά και να βοηθήσει τους μικρούς αναγνώστες, να κατανοήσουν καλύτερα τον κόσμο των μεγάλων, να διαμορφώσουν την δική τους άποψη και χαρακτήρα και να ωριμάσουν συναισθηματικά. Ένα καλό παιδικό βιβλίο πρέπει να βοηθάει το παιδί να εισαχθεί αρμονικά στην κοινωνία, στο φυσικό περιβάλλον, να το βοηθά στην εξερεύνηση και στην περιέργεια του, να μάθει για τον κόσμο, το σώμα του, τις συμπεριφορές, τον εαυτό του και την κοινωνία μέσα στην οποία ζει. Ένα τέτοιο βιβλίο είναι το «Όταν οι μαργαρίτες ήταν μόνο άσπρες ή μόνο κίτρινες»
Η πλοκή της ιστορίας που αφηγείται η Γαβριέλλα Ψιλοπούλου-Ιερωνυμίδου είναι απλή, μα συναρπαστική. Κρατά αμείωτο το ενδιαφέρον των παιδιών χωρίς να τα κάνει να βαριούνται και χωρίς να τα κουράζει. Το διανθισμένο με απλές και κατανοητές λέξεις κείμενο, βοηθάει χωρίς να ξενίζει στην ανάπτυξη του λόγου και έκφρασης και στην ορθότερη λήψη του μηνύματος του βιβλίου.
Οι χάρτινοι ήρωες του είναι άνθρωποι μα και χαρακτήρες που προέρχονται από το ζωικό ή φυτικό βασίλειο. Έχουν οικεία, απλά, λιτά χαρακτηριστικά που κάνουν το παιδί να τους δεχτεί αμέσως και να επικοινωνήσει μαζί τους, ενώ ταυτόχρονα του ανοίγουν ένα παράθυρο στην παιδική φαντασία και του δημιουργούν την επιθυμία για εξερεύνηση και την θέληση για μάθηση
Ένα ακόμα από τα θετικά στοιχεία του βιβλίου, είναι η πολλή όμορφη δουλειά της εικονογράφου Μαριάννας Κατσουλίδη. Οι λιτές εικόνες με τα έντονα χρώματα, κερδίζουν αμέσως το ενδιαφέρον των παιδιών, χωρίς όμως να δεσμεύουν την προσοχή τους που συνεχίζει να είναι στραμμένη στην ιστορία.
Η πολλή καλά επιμελημένη έκδοση συμπληρώνεται με ένα cd που πλημμυρίζει με μουσική που συνέθεσε ο Φάνης Αντωνόπουλος για όμποε, κόρνο, φλάουτο, κλαρινέτο και βιολί. Τα παιδιά μα και οι γονείς, ακούν συνεπαρμένοι την αφήγηση του βιβλίου ξεφυλλίζοντας το.
Ο καλός αναγνώστης δε γεννιέται, γίνεται!! Το όφελος της φιλαναγνωσίας αναγνωρίζεται από μικρή ηλικία και ακολουθεί τον φιλαναγνώστη σε όλη του τη ζωή. Η σωστή επιλογή παιδικού βιβλίου είναι ένας από τους βασικούς τρόπους που θα κάνει το παιδί να αγαπήσει το διάβασμα και θα δημιουργήσει έναν ακόμα φίλο των βιβλίων. Το «Όταν οι μαργαρίτες ήταν μόνο άσπρες ή μόνο κίτρινες» είναι ένα τέτοιο βιβλίο και χαίρομαι πολύ που το απολαύσαμε και το χαρήκαμε μαζί με τα παιδιά μου.
Λίγα λόγια για το βιβλίο..
Οι πρίγκιπες έμειναν κοντά στους ασπρούληδες περισσότερο από δύο μήνες και σ΄ αυτό το διάστημα όλοι συνειδητοποίησαν ότι οι κάτοικοι των δύο λιβαδιών δε διέφεραν μεταξύ τους παρά μόνο στο χρώμα!
Έτσι, ένα πρωί οι δύο κίτρινοι πρίγκιπες ζήτησαν από τις λευκές πριγκίπισσες να τις παντρευτούν!
Και εκείνες δέχτηκαν με πολλή χαρά!
Η συγγραφέας με ελκυστικό τρόπο εξοικειώνει τα παιδιά στις έννοιες της διαφορετικότητας και της συνύπαρξης. Ένα τρυφερό βιβλίο, με εξαιρετική εικονογράφηση, που μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως εργαλείο συναντίληψης και συνεκπαίδευσης για τους μικρούς μας αναγνώστες.
Κατερίνα Θανοπούλου
***
Λίγα λόγια για την συγγραφέα..
Ψιλοπούλου Ιερωνυμίδου, Γαβριέλλα
Η Γαβριέλλα Ψιλοπούλου Ιερωνυμίδου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1954. Είναι πτυχιούχος της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Εργάστηκε για 36 χρόνια στην Τράπεζα της Ελλάδος. Ήταν η πρώτη γυναίκα που τοποθετήθηκε στη Διεύθυνση Εσωτερικής Επιθεώρησης της Τράπεζας, την οποία εκπροσώπησε σε Ομάδες Εργασίες στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, στη Φρανκφούρτη. Υπήρξε υψηλόβαθμο στέλεχος της Διεύθυνσης αυτής από την οποία συνταξιοδοτήθηκε το 2012. Παράλληλα ασχολήθηκε με τα κοινά και διετέλεσε γραμματέας του Συλλόγου Φίλων Μουσικής και Τεχνών Ζωγράφου. Με τη δημιουργία παραμυθιών άρχισε να ασχολείται από το 2014.
Σκοπός των παραμυθιών της γενικά είναι να εμπνεύσει στα μικρά παιδιά την αγάπη, χωρίς διακρίσεις φύλου ή χρώματος καθώς και να τα προτρέψει να αναπτύξουν τη φαντασία τους, μέσα από τον απλό μύθο και την περιγραφή έντονων εικόνων.
Το βιβλίο συνοδεύεται από cd πρωτότυπης σύνθεσης και αφήγησης.
Ηχογράφηση – Μίξη – Mastering: Γιώργος Πρινιωτάκης, Artracks Recording Studios
Μουσική σύνθεση: Φάνης Αντωνόπουλος
Αφήγηση: Μαρία Πλουμή
Κλεόδωρος Αγοράς: βιολί
Χαρά Σαουνάτσου: φλάουτο
Ναυσικά Μανωλάτου: όμποε
Μυρτώ Ιερωνυμίδη: κλαρινέτο
Ράνια Σταματέλου: κόρνο
***
Εικονογράφηση : Κατσουλίδη, Μαριάννα
Είδος : Παραμύθι
Συνοδεύεται από : audio CD
Εξώφυλλο : Σκληρό εξώφυλλο
Σελίδες : 36
α΄ έκδοση : 2019
Τιμή: 15,00€
***
* Το παραμύθι συμμετέχει στη δράση “Παραμύθι χωρίς όρια” που υλοποιεί η ΑΜΥΜΩΝΗ – Πανελλήνιος σύλλογος γονέων, κηδεμόνων & φίλων ατόμων με προβλήματα όράσεως & πρόσθετες αναπηρίες – που υλοποιείται με την επιχορήγηση και υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού στο πλαίσιο του προγράμματος «Ψηφιακός Πολιτισμός».
Επιμέλεια και σύνταξη Καλλιόπη Γιακουμή-Κουγιώνη..