PEACE TALK
[Γυναίκες από τα σύνορα
στην πρόβα για την αληθινή συμφιλίωση]
Σε μια κρίσιμη χρονική περίοδο, το PEACE TALK έρχεται στην πρωτεύουσα μετά την Κομοτηνή, την Αλεξανδρούπολη, την Ξάνθη και τη Θεσσαλονίκη. Οι γυναίκες της Κομοτηνής, χριστιανές και μουσουλμάνες, μας καλούν μιλώντας την αλήθεια και δίνοντάς μας μια μοναδική δυνατότητα να τις γνωρίσουμε και να τις ακούσουμε.
Με τη στήριξη και τη χορηγία της Βουλής των Ελλήνων, o Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ) και η Εκδοτική-Πολιτιστική Εταιρεία ΑΠΑΡΣΙΣ παρουσιάζουν το PEACE TALK, μια πολιτισμική και κοινωνική παρέμβαση που εξυμνεί την ισότητα, την αλήθεια και το σεβασμό στη διαφορετικότητα, και φέρνει τα σύνορα στην Αθήνα. Η παράσταση παρουσιάστηκε πρώτη φορά στην Κομοτηνή με την υποστήριξη της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης Πολιτισμού, Παιδείας και Αθλητισμού Κομοτηνής.
Το PEACE TALK ανεβαίνει στις 8, 9 και 10 Μαρτίου, ώρα 21:00, στην Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων, σε μια από τις πλέον πολυπολιτισμικές περιοχές της πόλης. Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη, ώστε όλοι και όλες να έρθουν. Η εναρκτήρια παράσταση θα δοθεί την 8η Μαρτίου, σηματοδοτώντας και τη σημασία του φύλου με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας.
Ημερίδα διοργανώνεται στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, με αφορμή το έργο και θέμα Σκηνές «συμφιλίωσης»: τα σύνορα και η γλώσσα του φύλου, από τα Εργαστήρια Ανθρωπολογικής Έρευνας (Τμήμα Κοινωνικής Ανθρωπολογίας, Πάντειο Πανεπιστήμιο), Σπουδών Φύλου (Τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής, Πάντειο Πανεπιστήμιο) και Μελέτης του Πολιτισμού, των Συνόρων και του Κοινωνικού Φύλου (Τμήμα Βαλκανικών Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών, Πανεπιστήμιο Μακεδονίας), στην αίθουσα ΔΕΣΚΟΙ, την Παρασκευή 9 Μαρτίου, 11.00-15.00.
Αποχαιρετώντας την πόλη της Αθήνας και βλέποντας την Ακρόπολη θα διεξαχθεί δρώμενο δρόμου το βράδυ του Σαββάτου 10 Μαρτίου καθώς έρχεται η επόμενη μέρα, στις 23:59, ξεκινώντας από τον προαύλιο χώρο του Μουσείου Πολιτικών Εξορίστων Άη Στράτη και διασχίζοντας τους πεζόδρομους απέναντι από το Μουσείο Ισλαμικής Τέχνης και πολύ κοντά στις Συναγωγές, στην Αγ. Ασωμάτων 31 στο Θησείο, δείχνοντας με αυτό τον τρόπο τις έννοιες της συνύπαρξης, της μνήμης και του σεβασμού.
Όπως αναφέρει η βραβευμένη συγγραφέας Χριστιάνα Λαμπρινίδη που έχει τη σύλληψη και τη σκηνοθεσία του PEACETALK: «Ο φόβος είναι περίεργος εχθρός. Όταν τον αντιμετωπίζεις, όταν τον καταλαβαίνεις, γίνεται πηγή δύναµης, αλλόκοτος σύντροφος στις αλλαγές που χρειάζονται. Τι έχουµε να προτείνουμε σε µια Ευρώπη που κλείνει ή δεν κλείνει τα σύνορα της; Τι µαθαίνουµε; Τι μοιραζόμαστε; Τι συν-δηµιουργούµε; Πώς παράγουµε δράση αντί για αντί/δραση;».
ΟΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ : Έφη Καλεντερίδου, Βιβή Κολεντζαρίδου, Ελένη Καρακατσούλη, Άννα Ξενοδοχίδου, Θεανώ Πασχάλη, Σοφία Τερζή, Νετζλά Τσαούς, Τζαχιδέ Χασεκή.
Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων: Πειραιώς 100, Γκάζι, [email protected], www.technopolis-athens.com
Εκδόσεις Άπαρσις Οργάνωση Πολιτιστικών εκδηλώσεων, www.aparsis.gr, [email protected]
Χορηγός Συνδιοργάνωση Παραγωγή Με την υποστήριξη
Χορηγός επικοινωνίας