e-ερωμένη του Σέρφερ - Ξένια Πολίτη, κριτική της Αγγελίνας Παπαθανασίου στους "Θεματοφύλακες Λόγω Τεχνών"

Τετάρτη, 23 Φεβρουαρίου 2022
ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ
ΘΕΜΑΤΟΦΥΛΑΚΕΣ ΛΟΓΩ ΤΕΧΝΩΝ
Περιοδικό Τεχνών
 

e- ερωμένη του Σέρφερ – Ξένια Πολίτη

 

Ένα ιδιαίτερο βιβλίο ήρθε πρόσφατα στα χέρια μου, από αυτά που δεν κατατάσσονται εύκολα σε μια κατηγορία. Αναφέρομαι στο βιβλίο της συγγραφέως Ξένιας Πολίτη «e- ερωμένη του Σέρφερ» που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Άπαρσις.

Προσωπική άποψη: Αγγελίνα Παπαθανασίου

Ο τίτλος του βιβλίου δίνει μια μικρή γεύση στους αναγνώστες για το τι θα συναντήσουν διαβάζοντας το βιβλίο. Η συγγραφέας αναφέρεται στη διαδικτυακή πλέον επικοινωνία μεταξύ των ερωτευμένων ζευγαριών. Στο παρελθόν, συγγραφείς, ποιητές, ηθοποιοί, αντάλλαζαν με τους αγαπημένους τους γράμματα τρυφερά, ή γεμάτα πάθος, για να κρατήσουν άσβεστη τη φλόγα του έρωτά τους όταν δεν μπορούσαν να συναντηθούν λόγω προβλημάτων ή μεγάλης απόστασης. 

Πολλά από αυτά τα γράμματα έχουν δει το φως της δημοσιότητας. Ο Άρθουρ Μίλερ έγραφε στην αγαπημένη του ηθοποιό Μέριλιν Μονρόε, η Οριάνα Φαλάτσι στον Αλέκο Παναγούλη, ο Μπετόβεν στην «Αθάνατη αγαπημένη» του, ο Ναπολέων στη Ζοζεφίνα του.

Σήμερα οι ερωτευμένοι, όταν η απόσταση τους χωρίζει, έχουν πολύ πιο γρήγορες μορφές επικοινωνίας: τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Αυτόν τον τρόπο αναφέρει λοιπόν στο βιβλίο της η συγγραφέας. Επικοινωνία με προφίλ χρηστών στο διαδίκτυο, μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Μηνύματα σύντομα ή πιο εκτενή. Χρησιμοποιώντας συντομογραφίες, με γλώσσα λιτή κάποιες φορές, απαλλαγμένη από κανόνες γραμματικής. Κάπως έτσι γίνεται η επικοινωνία των νέων ανθρώπων σήμερα. Άνθρωποι κρυμμένοι πίσω από ψεύτικα προφίλ πολλές φορές, προσπαθούν να γνωρίσουν έναν σύντροφο και να επικοινωνήσουν μαζί του.

Δίκιο έχεις. Η λογολαγνεία συχνά εκτίθεται σε αγνώστους και αυτό σε συνδυασμό με την τέλεια άρθρωση  και μια ικμάδα  ειρωνείας στα χείλη, δεν ξέρω αν αποτελούν ακαταμάχητο όπλο ή μπούμεραγκ…

Η συγγραφέας, εκτός από μια πολύ πετυχημένη καταγραφή των όσων εκτυλίσσονται σήμερα στο διαδίκτυο, κάνει διάφορες αναφορές σε θεατρικά έργα, συγγραφείς, ποιητές, και δίνει έτσι το κίνητρο να αναζητήσουν οι αναγνώστες της περισσότερες πληροφορίες γι’ αυτές τις αναφορές. 

Σίγουρα ένα ιδιαίτερο βιβλίο που δίνει τροφή για σκέψη, ενώ θα μπορούσε κάλλιστα να μεταφερθεί και στο θέατρο, αφού είναι γραμμένο με τη μορφή διαλόγων μέσω της ανταλλαγής μηνυμάτων. 

Περίληψη: 

– Επιθυμώ να δω με ποιόν μιλάω…
– Επιθυμώ να δω σε ποιόν μιλάω με τι από αυτόν μιλάω… 


Ο γραπτός λόγος στο διαδίκτυο εγκαινίασε μια λαμπρή (ή μήπως όχι; εν πάση περιπτώσει, πολύ ωφέλιμη για την λογοτεχνική μας διερεύνηση), δυνατότητα επιστολογραφίας σε άμεση (αντ)απόκριση, πράγμα πολύ δελεαστικό για την εκδήλωση και μεταφορά του μηνύματος της ερωτικής επιθυμίας, στην σύγχρονη εποχή. Περισσότερο ορμέμφυτη, ενίοτε πεπλοφόρος, χωρίς καθόλου όμως να στερείται εντάσεως, η Επιθυμία, διανύει σε χρόνο dt την απόσταση, μέχρι να φτάσει στο αγαπημένο υποκείμενο. Έτσι, δεν χρειάζεται κάποιος να περιμένει εξουθενωτικά, τον άλλοτε ακριβοθώρητο ταχυδρόμο ή ανυπόμονα, το αγαπημένο πλάσμα να τηλεφωνήσει, κι ούτε κάνει διαφορά, μία πένα στο χαρτί που φλέγεται και σπάει ή το πληκτρολόγιο που αχρηστεύεται, άδοξο «θύμα» της ορμής των δακτύλων.

Η «e- ερωμένη του Σέρφερ» λοιπόν, αφορά έναν ερωτικό διάλογο κυρίως, δυο προσώπων, δύο προφίλ, μέσω σύγχρονης ιντερνετικής αλληλογραφίας, οπότε, και στη δεκαετία της συνομιλίας τους, κάνουν χρήση όλων των μέχρι σήμερα ιντερνετικών εφαρμογών προκειμένου να επικοινωνήσουν, έτσι ώστε, με κάθε δυνατό μέσο να κατακτηθεί ο ένας από τον άλλον. Παράλληλα, συμβαίνει και η σχέση τους δια ζώσης, θυελλώδης κι αυτή, δεν τους εμποδίζει όμως να συνεχίζουν απρόσκοπτα την αλληλογραφία… Η γραφή (ηλεκτρονική πλέον), συνεχώς περιπλανιέται κι ακροβατεί, τεντώνεται σαν χορδή και συχνά εκπίπτει κάτω και πέρα από τα όρια, κάνοντας τη γλώσσα εξαίσιο ή μαυλιστικό όργανο έκφρασης του πάθους. Μέσα από site γνωριμιών στον αχανή Κυβερνοχώρο, τραγούδια στο YouTube, mail στο internet, ανταλλαγή sms στο κινητό τηλέφωνο, ατάκες στο viber, αυτή και μόνη, η πλάνης γραφή, τεχνουργεί… τα προφίλ (και τανάπαλιν), διηγώντας μας, το χρονικό ενός παράδοξου και μεγάλου έρωτα με ανοιχτό τέλος. 

F:ΑΓΑΠΗ ΜΟΥ ΣΟΥ ΣΤΕΛΝΩ ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΑ ΓΕΜΑΤΑ ΖΑΛΗ
ΑΠΟ ΠΟΡΕΙΕΣ ΗΛΙΩΝ…ΣΕ ΠΕΡΙΜΕΝΩ ΜΟΝΟ ΣΕ ΠΕΡΙΜΕΝΩ
C:ΕΙΣΑΙ Ο ΚΗΠΟΣ ΜΟΥ Ο ΚΑΤΑΡΡΥΤΟΣ
F:ΚΙ ΕΙΣΑΙ Η ΑΙΤΝΑ ΜΟΥ. ΑΝ ΜΠΟΡΟΥΣΕΣ ΝΑ ΚΟΙΤΑ-
ΞΕΙΣ ΜΕΣΑ ΜΟΥ, ΘΑ ΕΒΛΕΠΕΣ ΕΦΤΑ ΠΟΤΑΜΙΑ ΛΑΒΑΣ…
ΘΑ ΕΠΙΖΗΣΩ ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΒΡΑΔΥ?

[…] «Χωρίς εσένα δεν ξέρω να ζω» τραγουδούσαμε, και
μιλουσαμε για εναν στιχο που παει πολυ μακρυτερα
απο τη ρουτίνα του βιωματος ενος χωρισμού, θυμάσαι;
Στασου να στο εξηγησω: Δεν ειχα τροπο να ζω μακριά
απο σένα, οταν καποτε μου ειπες πως εισαι το δεκανίκι
μου και παραλιγο να γινω βιαιος, είχες και σ’ αυτό δι-
κιο, αλλα η κατάθεση της ζωής που μου χαριζες, που
μου προτεινες, ηταν πολυ πιο ουσιαστική απ’ οσο
ηξερα, απο τις πρόβες ζωης που εκανα ως τοτε… δεν
υπήρχε όμοιο της καταθεσης αυτης και δεν ημουν κε-
νος, απλως διψούσα να διαλέγομαι τη Θεαση του Κο-
σμου μεσα απο τη δική σου θεσπεσια εμπειρια και
ποιος τυφλος, Ψυχή μου oλόδικη, δεν θαθελε το φως
του […]

(τηλεφώνημα)
F:θαυμασιος εξοπλισμος η φωνη σας μου αφηνει μικρα
δαγγωματα
C:Υπόσχομαι η ανάσα μου στην Προστακτική, να σας
ματώσει.

e- ερωμένη του Σέρφερ - Ξένια Πολίτη

Στοιχεία βιβλίου

Τίτλος: e– ερωμένη του Σέρφερ

Συγγραφέας: Ξένια Πολίτη

Εκδόσεις: Άπαρσις 

ISBN: 978-618-6524-08-8

Σελίδες: 128

Ημερομηνία έκδοσης: 19/10/2021

Επιμέλεια Κειμένου: Ζωή Τσούρα

Αφήστε το σχόλιό σας