29/6: ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ PERFORMANCE/ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ "Η ΜΑΪΜΟΥ" ΤΟΥ ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 

Πεζολογικός Περίπατος

Από το Παναθηναϊκό Στάδιο στον πεζόδρομο της οδού Ευφορίωνος

Η Μαϊμού 

 

Οι εκδόσεις ΑΠΑΡΣΙΣ σε συνεργασία

με το ΚΕΝΤΡΟ - ΧΡΙΣΤΙΑΝΑ ΛΑΜΠΡΙΝΙΔΗ

 και ο συγγραφέας  Στέφανος Παπαδημητρίου σας προσκαλούν

σε έναν πεζολογικό περίπατο, 

με αφορμή την κυκλοφορία του πρώτου βιβλίου

της λογοτεχνικής σειράς ΝΕΑ ΚΕΙΜΕΝΑΗ Μαϊμού.

ΤΕΤΑΡΤΗ 29 ΙΟΥΝΙΟΥ 2022 στις 7.30μ.μ

Αφετηρία το Παναθηναϊκό Στάδιο

 

Επιστρέφοντας δυναμικά στον δημόσιο χώρο θα διασχίσουμε, μέσα από μια περιπατητική performance, 

τον πεζόδρομο της Ευφορίωνος για να ξαναγνωρίσουμε την πόλη, όπως αυτή κάνει την εμφάνιση της μέσα στις σελίδες του βιβλίου, να παρατηρήσουμε και να ακούσουμε τι κρύβεται στους δρόμους και να συναντήσουμε την Μαϊμού με τα κείμενα της.

 Τελευταία στάση θα είναι το CUPOLA (Ευφορίωνος 13),

όπου θα ακολουθήσει ποτό σε ειδικές τιμές.
 

Συμμετέχουν:   

Η Αθανασία Γκανά (σκηνοθέτης/ηθοποιός), η Αγγελική Τσούπρα (χορεύτρια),

ο Στέφανος Παπαδημητρίου (συγγραφέας), 

η Κατερίνα Θανοπούλου (εκδότρια/ποιήτρια) και η Χριστιάνα Λαμπρινίδη (ιδρύτρια/διευθύντρια του Κέντρου

 

*****

Ήχος  image.png

Μακιγιάζ: Κατερίνα Καβαδάτου

Φροντιστής: Βασίλης Τσατήρης  

fb event

 

[…] Με αποκαλούσε μαϊμού. Στην αρχή δεν μου άρεσε αυτό το όνομα. Αυτή η λέξη έμοιαζε να με κοροϊδεύει. Μετά όμως την κατάλαβα, και δεν με ενοχλούσε που νόμιζε πως δεν ήξερα τι ακριβώς συμβαίνει γύρω μου. Πίστευε πως τα ζωώδη όργανά μου δεν αντιλαμβάνονταν τις ανθρώπινες καταστάσεις. Εκείνος που επέμενε να περπατά αποκλειστικά στα δυο του άκρα, νόμιζε πως εγώ δεν μπορούσα να κατανοήσω τις ανθρώπινες κατασκευές. […]


Τι είδους βιβλίο είναι Η Μαϊμού; Πολυεστιακό και πολυρυθμικό, ένα ζωντανό πλάσμα που άλματα ποιεί στο σκάμμα των λέξεων και των σελίδων, κι ενώ χρησιμοποιεί ως γέφυρες και περάσματα την γλώσσα, συχνά περνάει απαρατήρητο, θέλοντας ν’ αποφύγει τον θάνατο κατά την γέννηση του νοήματος. Γλωσσολογικό ζώο συντροφιάς του συγγραφέα Στέφανου Παπαδημητρίου, ο οποίος μεταμορφώνεται και μεταμορφώνει, μέσα στον εκκωφαντικό θόρυβο του πραγματικού, ενώ την ίδια στιγμή σκάβει και ανασύρει τα θαμμένα των θνητών οστά. Το λογοτεχνικό αποτύπωμα της Μαϊμούς, το αόρατο ή ορατό χοροπηδητό της, είναι ένα μυθιστόρημα που ρηγματώνει την Ιστορία, καθώς σπειροειδώς κατεβαίνει στο ανέγγιχτο και στο ανήκουστο τρυπώντας το έδαφος του γνωστού έως να συναντήσει το υπέδαφος του αγνώστου. Ο αποκαλυπτικός τόνος του βιβλίου χωρίς να προαναγγέλλει το τέλος του Κόσμου, οδηγεί το κείμενο στο σημείο εκκίνησης του μονόδρομου πριν την ενηλικίωση του ορθού λόγου. Εγκώμιος ύμνος στην απουσία της απολογίας, ελευθερωμένος από την πίστη στον νόμο της κοινωνίας... Η Μαϊμού ούτε κατηγορεί, ούτε κατηγορείται, κοιτάζει τον αναγνώστη στον καθρέφτη, καθώς απομακρύνεται από το δικαστήριο.

Επιμέλεια κειμένων: Μαρία Φουσταλιεράκη
Οπισθόφυλλο: Βασίλης Καλαμαράς
Σχεδιασμός εξωφύλλου: Γεωργία Αλεβιζάκη
Τεχνική επιμέλεια - παραγωγή: Ernesto N. Bauman
Ηλεκτρ. επεξεργασία: GA+S Graphic Arts & Spot

Περισσότερα για το βιβλίο εδώ

Ο Στέφανος Παπαδημητρίου γεννήθηκε το 1983 στην Αθήνα. Σπούδασε Αρχιτεκτονική Εσωτερικών Χώρων στην Ιταλία (Istituto Europeo di Design) και Ιστορία της Τέχνης και Λογοτεχνία στην Ολλανδία (Universiteit Leiden). Μαθήτευσε τη Δημιουργική Γραφή δίπλα στη βραβευμένη συγγραφέα, σκηνοθέτιδα και ακτιβίστρια Χριστιάνα Λαμπρινίδη. Το 2011, ήταν υποψήφιος στη κατηγορία Πρωτοεμφανιζόμενος Συγγραφέας για το Κρατικό Βραβείο Λογοτεχνίας για το πεζογράφημα Δυσλεκτικό Στόμα Δίγλωσσων Τεράτων (Ηριδανός).

Αφήστε το σχόλιό σας