Ο μεγάλος περίπατος των ονείρων
Τα όνειρα τελικά περπάτησαν στη γη. Αυτό έγινε καθόλα αντιληπτό από το
αποτέλεσμα της κίνησής τους, ένα παράδοξο αποτύπωμα που άφησαν στο χώμα, κατά
τον συνεχή τους δρόμο, έχοντας αναπτύξει από πολύ νωρίς τον μηχανισμό της όρθιας
στάσης και βάδισης στα δυο τους πάντα πόδια, παράλληλα αποκτώντας όλες τις
γνωστές σε εμάς ανθρώπινες συνήθειες. Έδειξαν στη διάρκεια της διαδρομής τους
την πορεία, την ανάβαση προς την ουτοπία, αφού πρώτα κυνηγήθηκαν,
σταυρώθηκαν, κυλίστηκαν στις λάσπες, περνώντας μέσα από την πυρά της
ανθρώπινης δράσης, της κορύφωσης των κυοφορούμενων ιδεών τους, για να
μετουσιωθούν πάλι και να αναχθούν στην καθαρότερη μορφή τους, αυτή της πιο
αποκρυσταλλωμένης θεωρίας.
Το παρθενικό ποιητικό βιβλίο του Γιάννη Κακριδή χωρίζεται σε δύο ενότητες, με ορισμένα κοινά στοιχεία αλλά και σημαντικές διαφορές μεταξύ τους, τόσο χρονικά όσο και υφολογικά. Στα ποιήματα της ενότητας ‘’Είκοσι χρόνια πριν’’ –που στην πραγματικότητα γράφτηκαν 30-35 χρόνια πριν- βλέπουμε τον νεότερο Κακριδή να δοκιμάζει την ποιητική του φωνή και τα όρια της ρίμας, με ορισμένα ποιήματα προσωπικής και συναισθηματικής υφής και αναζήτησης ως προς τη ζωή και τη μεταφυσική να εναλλάσσονται με άλλα περιπαικτικά και ειρωνικά, με αναφορές σε επικαιρικές νεανικές Μούσες, σε μόδες της εποχής, καθώς και στη στρατιωτική θητεία να ανιχνεύονται επίσης στη θεματολογία του. Στις ‘’Προσευχές και αναγνώσματα’’, τώρα, ο ώριμος πια Καθηγητής Πανεπιστημίου έχει αποκρυσταλλώσει τις θέσεις του για τη γραφή και τον κόσμο και –με διαμορφωμένη πλέον κοσμοθεωρία- στοχάζεται, δίχως να χάνει τη ζωτικότητά του, πάνω στην κοινωνική μοίρα με σαφέστερα πιο συλλογική ματιά, ενώ επεκτείνει σε μεγαλύτερο βάθος τους θεολογικούς του προβληματισμούς, διαλεγόμενος συχνά με χωρία της Αγίας Γραφής και της αρχαίας ελληνικής Φιλοσοφίας.
Η νεαρή φιλόλογος Δήμητρα Μαρκοπούλου μάς προκαλεί το θαυμασμό για την οξυδέρκεια με την οποία καταγράφει 30 μικρά αφηγήματα στην πρόσφατη έκδοση του βιβλίου της «καραντί ξηράς» από τις εκδόσεις «Άπαρσις». Μια φουσκοθαλασσιά ανερμήνευτη είναι το «καραντί» στη γλώσσα των ναυτικών. (Έχει, βέβαια, την επιστημονική της εξήγηση). Μια φουσκοθαλασσιά έμπνευσης διαθέτουν τα μικρά διηγήματα της Μαρκοπούλου, που όλα στρέφονται γύρω από την ίδια σχεδόν θεματική (επιδημία-καραντίνα-εγκλεισμός-απαγορευτικά μέτρα-χειραγώγηση μαζών).
Το βιβλίο-CD Ξαφνικοί επισκέπτες είναι το άκρως ενδιαφέρον και πολυσυλλεκτικό αποτέλεσμα της συνεργασίας της ομάδας του τμήματος «Στιχοποίηση» με τον σπουδαίο συνθέτη Νότη Μαυρουδή, ο οποίος ήταν και ένας από τους προσκεκλημένους εισηγητές κατά τη διάρκεια των σεμιναρίων. Οι μαθητές του Κώστα Φασουλά που συμμετέχουν είναι οι νέοι στιχουργοί Δήμητρα Κουντουριώτη, Ιωάννα Κολλινιάτη, Κέλλυ Αλεφάντου, Ειρήνη Παπαδοπούλου, Παναγιώτης Στράκαρης, Λυσάνδρα Αναστασοπούλου, Νάνσυ Φωτοπούλου, Μιχάλης Δήμας, Ανδρομάχη Δαμαλά, Βίβιαν Ματσούκα, Αντιγόνη Κολοβέντζου και Νίκη Ρουσοπούλου-Παππά. Στα 13 τραγούδια που αποτελούν το βιβλίο-CD περιλαμβάνονται αξιόλογες στιχουργικές συνθέσεις τους που μελοποιήθηκαν από τον Νότη Μαυρουδή και έγιναν τραγούδια, τα οποία ηχογραφήθηκαν κατά τη διάρκεια της περασμένης χρονιάς, παρά τις δυσκολίες που είχαν προκύψει εξαιτίας της πανδημίας. Το συνοδευτικό βιβλίο περιλαμβάνει τους στίχους όλων των κομματιών, σημειώματα του Κώστα Φασουλά και του Νότη Μαυρουδή και ένα εμπνευσμένο κείμενο του ποιητή Γιώργου Μαρκόπουλου σχετικά με την εξέλιξη της μουσικής και του στίχου στην Ελλάδα μετά τη μεταπολίτευση.