Filter by:
Clear AllΗ Έφη Τούμπα στο τρίπτυχο αυτό βιβλίο
επικεντρώνει τη γραφή της στον άνθρωπο
και τις δυσκολίες της ζωής.
Η ηρωιδα στο Ερωτικό παλεύει με τους δικούς της δαίμονες,
κοιμίζοντας την αλήθεια.
Στο Θεριό ο μονόλογος του καρκινοπαθή
γίνεται ενσυναίσθηση, επίγνωση, ανάγκη.
Το βιβλίο κλείνει με 10, χαρακτηριστικά του ύφους της, ποιήματα.
Μια συν-έκδοση των εκδόσεων Άπαρσις και
της ομάδας ΘΕΑΜΑ (Θέατρο Ατόμων με Αναπηρία)
Τα έργα Η οικογένεια, Μια σχολική χριστουγεννιάτικη γιορτή και Άγονες εποχές, συγκροτούν τη θεατρική τριλογία, που περιλαμβάνεται στο βιβλίο αυτό, το δεύτερο της σειράς Ελληνικά Θεατρικά Κείμενα των εκδόσεων Άπαρσις.
Τρία μικρά θεατρικά έργα σαν κραυγές αγωνίας για την υπογονιμότητα, την υποβάθμιση της ζωής, την απώλεια της γλώσσας και την μουσειοποίηση της ζωντανής μας παράδοσης.
Η συνέντευξη της Νάντιας, μιας λαϊκής τραγουδίστριας που μόλις έχει κυκλοφορήσει την αυτοβιογραφία της, στρέφεται περισσότερο προς την προσωπική της ζωή παρά το έργο της. Ένα θεατρικό έργο για την αγάπη μεταξύ άντρα και γυναίκας - και την έλλειψή της.
-----
«Λόγω του επαγγέλματός μου σαν παραγωγός στη δισκογραφία, συνάντησα πολλές Νάντιες. Τραγουδίστριες που διεκδίκησαν επάξια τον τίτλο της ερμηνεύτριας και άλλες που έμειναν καλές φωνές ή στη χειρότερη περίπτωση γλάστρες, που βιοπορίστηκαν στα σκυλάδικα με την ίδια επαγγελματική κυνική της εργάτριας στη φάμπρικα.
Όλες είχαν -τουλάχιστον στην αρχή της καριέρας τους- δύο φωνές σαν αυτές που αναφέρει η Μικέλα: τη φωνή που χαϊδεύει και κολακεύει, και τη σκληρή φωνή της συνείδησης στην οποία συνήθως κλείνουμε τα αυτιά μας. Αναφέρει με διακριτικό τρόπο την ανάγκη που έχουν οι απαίδευτοι καλλιτέχνες της μουσικής να δηλώσουν ότι είναι μορφωμένοι, ότι διαβάζουν φιλοσοφικά κείμενα, λογοτεχνία, ποίηση, και να καλύψουν τα κενά της εκπαίδευσης που δεν πήραν, ο καθένας για δικούς του λόγους. Την ανάγκη να αγαπηθούν όχι για τη δόξα και το χειροκρότημα, αλλά για τον εσωτερικό τους κόσμο. Εν ολίγοις, να αγαπηθούν πραγματικά.
Είναι αξιοθαύμαστη, για μια κοπέλα στην ηλικία της Μικέλας, η ικανότητά της να διεισδύει στην ανθρώπινη φύση και ψυχή. Πιστεύω ότι θα εξελιχθεί σε σημαντική συγγραφέα και της το εύχομαι ολόψυχα, γιατί το αξίζει.»
Από το εισαγωγικό σημείωμα της Ντόρας Ρίζου
Το τρίτο βιβλίο της σειράς Ελληνικά Θεατρικά Κείμενα των εκδόσεων Άπαρσις.
Το θαύμα των Χριστουγέννων συντελείται μέσα σε καθεστώς πανδημίας.
Με αφορμή την επίσκεψη τριών διακεκριμένων ξένων, ο Γέροντας Φιλήμων βρίσκει την ευκαιρία να μιλήσει για μεγάλες μυστηριακές αλήθειες, ενώ παράλληλα δέχεται πειρασμούς και αυστηρή ορθολογική κριτική.
Όλα ξεπερνιούνται μέσα σε κλίμα συναγάπησης και ευχαριστιακής εξύμνησης του νεογέννητου Χριστού και της Περιβολάρισσας του Όρους, που δεν παραλείπει να κάνει την παρουσία της αισθητή...
Ο Οβίδιος στις "Μεταμορφώσεις" στο Κεφάλαιο Χ περιγράφει τον γάμο του Ορφέα και της Ευρυδίκης. Μετά τον γάμο η Ευρυδίκη πεθαίνει από το δάγκωμα ενός φιδιού. Ο Ορφέας κατεβαίνει στον Άδη και με τη δύναμη του λυπηρού Τραγουδιού του κατορθώνει να του επιτρέψουν οι θεοί του κάτω κόσμου να τον ακολουθήσει η Ευρυδίκη, με τον όρο να μην γυρίσει να την κοιτάξει μέχρι την έξοδό της από τον Άδη. Όμως ο Ορφέας δεν τήρησε τον όρο και γύρισε στον επάνω κόσμο μόνος του.
Ο Μύθος του Ορφέα και της Ευρυδίκης έχει εμπνεύσει διαφορετικές ποιητικές δημιουργίες, που περιέχουν ποικίλους συμβολισμούς και εκφράζουν πανανθρώπινα εξελικτικά πρότυπα του απώτερου μέλλοντος.
από το Επίμετρο του Βαγγέλη Πέππα
Ποιος είναι αυτός που δεν σκοτώνει, αλλά δώδεκα σκοτώνει;
Έκτορας και Πάρης. Δύο αδέρφια, ένα σπίτι, ένα χαμένο κεφάλι Καρυάτιδας. Δύο διαφορετικοί κόσμοι: Ο ένας του παραμυθιού με τις νεράιδες και τους νάνους, ο άλλος της στυγνής πραγματικότητας. Της ελπίδας που περιπλανιέται χαμένη κι έρχεται αντιμέτωπη με τα φαντάσματα του παρελθόντος.
Όταν οι θεσμοί της οικογένειας, της θρησκείας, της κοινωνίας γυρνούν σαν σφαίρες μέσα στο περίστροφο και περιμένουν από το Χέρι να τραβήξει τη σκανδάλη για να εκτοξευτούν κατευθείαν σε μια πληγή που ήδη αιμορραγεί... ίσως το Αίνιγμα τους λυτρώσει. Ίσως η λύση του, τους χώσει ακόμα πιο βαθιά στο βούρκο. Αν καταφέρουν να γλιτώσουν από τα πεινασμένα αρπακτικά πουλιά που αποσυνθέτουν ό,τι βρεθεί στο δρόμο τους, θα ζήσουν.
Τα έργα Τρύπιο βαρέλι, Μην πυροβολείς τα σπουργίτια και Δολοφονία, τα οποία συγκροτούν τη θεατρική τριλογία, που περιλαμβάνεται στο βιβλίο αυτό, το πρώτο της σειράς Ελληνικά Θεατρικά Κείμενα των εκδόσεων Άπαρσις, χαρακτηρίζονται από έντονη εσωτερική δράση, όπου κυριαρχούν η πλήξη, η ματαιότητα και το αδιέξοδο της ζωής. Πρωταγωνιστές της θεατρικής αυτής τριλογίας είναι ο Λάκης και ο Μάκης, των οποίων η ταυτότητα και η μεταξύ τους σχέση παραμένουν επιμελώς άδηλες έτσι ώστε, όπως σημειώνει ο συγγραφέας, «να κυκλοφορούν αδέσμευτοι μπροστά μας προκαλώντας μας με τις επινοήσεις των, τη δράση τους και τα παθήματά τους».
Η δίτομη συγκεντρωτική έκδοση "Θέατρο" περιλαμβάνει 20 θεατρικά έργα του καθηγητή φιλοσοφίας Θεοδόση Πελεγρίνη, τ. πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών και υφυπουργού Παιδείας.
Tόμος α΄:
Θαλής, Ηράκλειτος, Πυθαγόρας, Σωκράτης, Πλάτων, Αριστοτέλης, Μάρκος Αυρήλιος, Καρτέσιος, Χιουμ, Καντ, Σοπενχάουερ, Κίρκεγκωρ, Νίτσε, Βιτγκενστάιν. Κάθε έργο περιλαμβάνει εισαγωγή σχετικά με τη ζωή και το έργο του φιλοσόφου που πραγματεύεται.
Τόμος β΄:
Ένα τριήμερο στην εξοχή μαζί, Ιουλιανός, Φθορά-φθορά-φθορά, Η συμφωνία, Με την γάτα στην στέγη μιας αποθήκης, Αυτοβιογραφία.
Οι τόμοι προσφέρονται σε ειδική θήκη και δεν πωλούνται χωριστά.