RSS

Νέα

Μια συζήτηση για την εποχή των μεγάλων ηχογραφήσεων της Columbia με αφορμή την έκδοση του βιβλίου «Ο ηχοπλάστης Στέλιος Γιαννακόπουλος». Ο Στέλιος Γιαννακόπουλος είναι ένα θρύλος της δισκογραφίας. Από το 1962 και για 20 χρόνια βρέθηκε πίσω από το τζάµι των στούντιο της Columbia συµβάλλοντας µε την τεχνογνωσία και τις ιδέες του στην ηχογράφηση αρκετών από τους σηµαντικότερους δίσκους της εποχής µε την υπογραφή των Μάνου Χατζιδάκι, Μίκη Θεοδωράκη, Μάνου Λοΐζου, Μίµη Πλέσσα, Νίκου Μαµαγκάκη, Γιάννη Μαρκόπουλου, ∆ήµου Μούτση, ∆ιονύση Σαββόπουλου, Κυριάκου Σφέτσα, Γιώργου Νταλάρα, Χαρούλας Αλεξίου, Σωτηρίας Μπέλλου, ∆ηµήτρη Πουλικάκου. Με αφορµή την κυκλοφορία της αυτοβιογραφίας του «Ο ηχοπλάστης Στέλιος Γιαννακόπουλος», την οποία συνυπογράφει µε τον Νίκο Πατηνιώτη, συναντηθήκαµε και οι τρεις για να µιλήσουµε για το βιβλίο και τη ζωή του.
Ο συγγραφέας του βιβλίου «Γκογκί[Μνήμη]»Νικόλαος Μπατζαλής μας ξεναγεί στην Κωνσταντινούπολη των προσωπικών του βιωμάτων, στην Πόλη των προγόνων του.
Ερώτηση: Πώς θα χαρακτηρίζατε το βιβλίο σας “Ρήγας Κ9”; E.M.: Ο Ρήγας Κ9 είναι ένα βιβλίο που προάγει τον αλτρουισμό, τον εθελοντισμό, τη φιλοζωία και την αγάπη και τον σεβασμό για το περιβάλλον και τον χώρο που ο δημιουργός μάς χάρισε... Ο πρωταγωνιστή μας ο Ρήγας, αντισυμβατικός κι επαναστάτης, όπως καταλαβαίνετε δεν είναι καθόλου τυχαία η επιλογή του ονόματός του, παίρνει ανθρωπόμορφα χαρακτηριστικά: βλέπει, σχολιάζει και μάς μεταφέρει τις απόψεις του αλλά και όλων των άλλων ζώων για τον κόσμο. Βοηθάει με τον τρόπο του στην αλλαγή της συμπεριφοράς των παιδιών προς τα ζώα. Τους μαθαίνει ότι τα ζώα είναι συναισθανόμενα όντα, τα οποία βιώνουν τον πόνο, τη δίψα, την εγκατάλειψη καθώς και κάθε μορφή κακοποίησης που υφίστανται από τους ανθρώπους
Το καινούργιο βιβλίο του ιστορικού Γιώργου Αλεξάτου «Άρης Βελουχιώτης: Ο κομμουνιστής επαναστάτης» (εκδόσεις Άπαρσις, Οκτώβριος του 2021, 271 σελίδες) προσφέρει μια επανανοηματοδότηση της ιστορικής μορφής του Άρη Βελουχιώτη, χρήσιμη για τη κατανόηση του παρελθόντος αλλά και την διατήρηση της ιστορικής μνήμης για το παρόν και το μέλλον.