RSS

Νέα

Υπάρχουν βιβλία που δεν είναι εύκολο να κατατάξεις σε κάποια κατηγορία κι αυτό τα κάνει ακόμη πιο συναρπαστικά. Ένα τέτοιο βιβλίο είναι και “e-ρωμένη του Σέρφερ” της Ξένιας Πολίτη που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Άπαρσις. Θα μπορούσαμε να το κατατάξουμε στα εν δυνάμει θεατρικά έργα, αφού στηρίζεται αποκλειστικά στον καταιγιστικό διάλογο δυο προσώπων. Ενός άνδρα και μιας γυναίκας που ξεκινήσουν, αναπτύσσουν, διακόπτουν και ανατροφοδοτούν τον έρωτα, ολοκληρώνοντας τον κύκλο των σχέσεων.
Ο Παναγιώτης Γεωργουδής είναι μαχόμενος δημοσιογράφος, ανταποκριτής της “Εφ. Συν.” στο Ηράκλειο και επί 25 χρόνια διευθυντής του γραφείου της “Ελευθεροτυπίας” στην Κρήτη. Είναι δοκιμιογράφος και ποιητής, βαθύς γνώστης και μελετητής της αρχαίας ελληνικής σκέψης και της διαδρομής των ιδεών από τους Προσωκρατικούς στους Κλασικούς και από τη νεοτερικότητα ως τη μεταμοντέρα σκέψη. Οι αναφορές του σε μεγάλους στοχαστές, όπως ο Ηράκλειτος λόγου χάρη, ο Πλάτωνας, ο Κίργκεγκορ ή ο Βιττγκεστάιν φανερώνει ελευθερία κίνησης στον κόσμο των ιδεών. Η ποίησή του είναι μικρές δέσμες (βόμβες) φωτός. Υπερασπίζονται τη χαμένη αθωότητα, την αυτονομία και τον αυτoπροσδιορισμό, το δικαίωμα στη ζωή. Τον έρωτα και το όνειρο και στηλιτεύουν τα πλέγματα εξουσίας που μας δυναστεύουν, τις φυλακές του εσωτερικού μας κόσμου, τις αλλοτριώσεις και τις αναπηρίες μας. Εναντιώνονται στο Κράτος και τη Βία στη βαρβαρότητα της μεταμοντέρνας σκέψης.
-Κυρία Φουσταλιεράκη, μιλήστε για τη νέα συλλογή διηγημάτων σας, ποιο ήταν το έναυσμα της συγγραφής τους, αν λάβουμε υπόψη ότι παρά την ποικίλη θεματική τους, έχουν ως κοινό χαρακτηριστικό την ψυχολογική κατάσταση των ηρώων μετά από τετελεσμένες αποφάσεις ή βιωμένες καταστάσεις. Ένα ουσιαστικά αδρανοποιημένο παρελθόν που αναζητά ερμηνεία στο παρόν. Το έναυσμα για τις ιστορίες μου πάντα είναι η παρατήρηση και η ενσυναίσθηση. Φαντάζομαι ηρωίδες/ήρωες και προσπαθώ να φωτίσω με έναν μεγεθυντικό φακό τη φανταστική ζωή τους· το μυαλό τους· τον εσωτερικό τους κόσμο και τα συναισθήματά τους. Προσπαθώ να διαλευκάνω το αδρανοποιημένο τους παρελθόν -όπως πολύ σωστά επισημάνατε- και να το φέρω αντιμέτωπο με το παρόν, με το σήμερα, για να το απομυθοποιήσω και, γιατί όχι, να το απαλύνω και να το απενεχοποιήσω.
Το βιβλίο του δημοσιογράφου και ντοκιμαντερίστα Αντώνη Μποσκοΐτη «Οι 10» κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Άπαρσις. Περιέχει συνεντεύξεις δέκα πολύ γνωστών ηθοποιών του ελληνικού κινηματογράφου. Διαβάζεται απνευστί και είναι άκρως απολαυστικό.